loading
Hírdetés

Viszik a karácsonyi hitelt, mint a cukrot – Vajon te is jól választanál?

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

Az év végi hajrával párhuzamosan felpörög a hitelek iránti kereslet is. Nagy az érdeklődés ilyenkor a különböző áruhitel konstrukciókra, de a személyi kölcsönökre is, amivel pár százezertől néhány millió forintig szabadon elkölthető összeghez lehet jutni fedezet nélkül. Az akár 0%-os, vagy rendkívül alacsony THM mindenképpen nagy vonzerőt jelent, ugyanakkor nem árt résen lenni. Mindenkinek javasoljuk, hogy jól fontolja meg a döntést, amihez néhány tippet is adunk.

A karácsonyi készületek már elkezdődtek, hagyományosan az év vége a legerősebb időszak a kiskereskedelemben. Az előzetes becslések alapján az idei évben még rekordot is dönthetnek az emberek az ünnepi költekezések terén. Nem véletlen, hogy ilyenkor jelentősen felpörög az igény a különböző hitelkonstrukcióra is.

Az áruházakban szinte lehetetlen, hogy ne fuss bele valamilyen áruhitelbe, amivel a kereskedők a saját portékájukat próbálják vonzóvá varázsolni a vásárlók szemében. Abban van a kulcs, hogy azokra az ajánlatokra figyelj, amelyek 0%-os THM (és nem hitelkamat) mellett érhetők el, mivel e nélkül különösen drága mulatság lesz az áruhitel. Legyen szó a régi mosógépről, vagy tv-ről, esetleg egyéb nagyobb értékű fogyasztási cikkről, jó üzletnek tűnik azt most kamatmentesen lecserélni. Emellett azt sem árt kiderítened, milyen termékkapcsolás van a hitelhez (például hitelkártya, vásárlói kártya), vagy éppen egy másik helyen elérhető-e akciós árazás mellett.

Azoknál, akik több vásárlást, vagy éppen egy nagyobb értékű fogyasztási cikk (vagy valamilyen szolgáltatás) megvételét bonyolítanának le, sokszor a személyi kölcsön jön szóba. A hitel legvonzóbb jellemzői közé tartozik, hogy szabadon elkölthető bármire és fedezetet sem követel meg a bank. Éppen ezért tud a leggyorsabban, akár 3-4 nap alatt elérhető hitelforma is lenni, ami különösen vonzóvá teszi a karácsony előtti hajtásban. Emellett az érdeklődést jelenleg a 10-12%-os THM is erősíti, ami a jövedelem függvényében még kedvezőbb is lehet.

A következő kalkulátorral kiderítheted, hogy mennyi személyi kölcsönt és milyen feltételekkel kaphatsz meg! Ráadásul a kollégáink nem csak a választásban, hanem az ügyintézésben is segítenek!

[personal_loans_scoring]

Hírdetés

Hírdetés

Jó tanácsok a karácsonyi készülethez

Természetesen mindig a korlátok tudatában és a konkrét élethelyzeted mérlegelve kell meghoznod a döntést. Mindenképpen gondold át többször is, hogy mire van igazán szükséged és mi az, amiről megtakarítás hiányában le tudsz mondani.

Ugyanakkor attól óva intenénk, hogy megfelelő fedezet hiányában például a hitelkártyád, vagy a folyószámla hitelkereted terhére túlköltekezz az ünnepi hangulat hevében. A folyószámla hitelkeretet elsősorban csak a valódi vészhelyzetekre tartsd fent és akkor sem használd ki a fizetésedet meghaladó mértékben. Ezzel ellentétben a hitelkártyát akár a mindennapi vásárlásokban is lehet használni a kedvező visszatérítések miatt, de mindig csak olyan mértékben, hogy vissza tudd fizetni a költéseket időre (egy ideig ugyanis kamatmentesen használhatod a bank pénzét).

A különböző kölcsönök felvétele is igen nagy előkészületet igényel, jól át kell gondolni, mennyire fogja a családi büdzsét megterhelni a hitel visszafizetése. Az alacsony kamatoknak és a gyorsan megszerezhető személyi kölcsönnek is könnyű beadni a derekunk, ugyanakkor több dologra is célszerű figyelned.

Figyelj az akciós ajánlatokra

Az év végi időszakban minden az akciókról szól, nincs ez másként a személyi kölcsönöknél sem. Ugyanakkor mindenképp nézz utána az akció feltételeinek is. Például a bankok a kedvező kamatért kérhetik a jövedelemérkeztetést, vagy egyéb kondíciók teljesülését várhatják el.

Milyen kezdeti költségek vannak?

Az induláskor folyósítási, vagy szerződéskötési jutalék megfizetését várhatja el a bank (jellemzően 10-20 ezer forintot), nagyobb hitelösszegnél pedig közokiratba is szükséges foglalni a hitelt. Ez a költség az ügyfelet terheli, ugyanakkor akció keretében az induló díjakat is elengedheti a bank.

Milyen futamidőt éri meg választani?

A személyi kölcsön tipikusan rövidebb, legfeljebb 7 éves futamidőre biztosít kölcsönt számodra. Ugyan a hosszabb futamidő lecsökkenti a havi törlesztődet, viszont összességében a kamatteher nagyobb, ezért a banknak is többet fizetsz vissza. Inkább egy rövidebb futamidőt célszerű választani, ami mellett nem terheled le a családi büdzsét.

Meddig nyújtózkodhatsz?

A bank jellemzően a jövedelmed 35-40%-áig engedi a havi törlesztés mértékét, amit befolyásol, hogy egyéb hiteled van-e már. Azt vedd figyelembe, hogy a hitel kötelezettséget jelent, így ha a kiadásaidat nem tudnád visszavágni annyira, hogy a törlesztő is beleférjen, akkor nem érdemes hitelben gondolkodnod.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés