10 tipp, amit fogadj meg, ha magasabb nyugdíjat szeretnél!

10 tipp, amit fogadj meg, ha magasabb nyugdíjat szeretnél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-12 Frissítve: 2021-07-01
 

Megkérdőjelezhetetlen, hogy idővel arányaiban egyre kisebb nyugdíjra számíthatunk. Nem vagyunk segítség nélkül ebben a közdelemben, több olyan lehetőség is van, amivel elkerülhetjük az időskori szegénységet. 10-es csokorba szedtük a legfontosabb tudnivalókat, amit ha végigkövetünk, minden bizonnyal jobb döntést tudunk majd hozni.


1) Csinálj nagytakarítást

Teljesen mindegy, hogy hogyan nevezzük, de a legelső pont, ha nyugdíjra akarunk felkészülni, hogy átnézzük a pénzügyeinket. Tisztában kell lennünk, hogy hol is vannak a befektetéseink, azok milyen hozamot értek el és alaposan vizsgáljuk meg, hogy mit és hova fizetünk. Bárhol is legyen a megtakarításunk, rendszeresen kaphatunk róla információkat akár egy levél formájában, akár az interneten keresztül.

2) Tanuld meg a szabályokat

Nem kell ahhoz atomfizikusnak lenni, hogy átlássuk a nyugdíjra való felkészülés szabályait, bár az igazsághoz hozzá tartozik, nincs egyszerű dolgunk. Az állami nyugdíj kiszámítása a jövedelmünktől és a ledolgozott éveinktől függ, viszont annyi apróbb szabály van, hogy elveszhetünk a rengetegben. A nyugdíjkorhatárt viszont mindenki könnyedén megtalálhatja, márpedig ehhez nekünk is tartanunk kell magunkat. De ennél is fontosabb, hogy utánajárjunk, milyen nyugdíjcélú megtakarítási formák vannak.

Hirdetés

Hirdetés

3) Készülj fel a kamatok emelkedésére

Az mindenképpen jó hír számunkra, hogy ha nőnek a kamatok, akkor a kockázatmentes befektetések (például bankbetét és állampapír) teljesítménye is emelkedhet. Vélhetően a folyamat lassú és fokozatos lesz, mert ez az érdeke mindenkinek. Abban egyetérthetünk, hogy a mostani nagyon alacsony kamatkörnyezethez képest minden jobb tud lenni. A kötvények és kötvényalapok tulajdonosai azért aggódhatnak, a következő években ugyanis átlag alatti teljesítményt hozhatnak csak, kivétel, ha lakossági állampapírban tartjuk a pénzünket.

4) Felelőtlenség túl nagy kockázatot vállalni

A nyugdíj előtt már legyünk óvatos duhajok, nem szabad nagyobb részvényarányt tartani, mert az megbosszulhatja magát. Képzeljük el azt az esetet, amikor a nyugdíjazás szeptember 30-án lenne, és egy héttel a megtakarításunk felvétele előtt a piacok beesnek. Miközben az sem esne számunkra túl jól, ha egy összeomlás a nyugdíjazás után következne be, miközben mi felcsavartuk a portfóliónk kockázatosságát, mert nagyot akartunk szakítani. Teljesen mindegy, hogy mi történt korábban, ha néhány év van hátra csak a nyugdíjig, akkor menjünk át legóvatosabb megtakarításba (például egy pénzpiaci alapba, óvatos választható portfólióba).

5) Állj több lábon

Persze a lehetőségeinkhez mérten, de akkor tesszük a legjobbat, ha több nyugdíjcélú megtakarítással is rendelkezünk. Többek között az állami adókedvezmény előnyét élvezhetjük, ráadásul kellően rugalmasak tudunk lenni, ha a pénz felvételéről lesz szó. Ha nem vagyunk egy irányba elköteleződve, akkor egy esetleges jogszabály változás vagy piaci eseményre is könnyebben tudunk reagálni. Az önkéntes nyugdíjpénztár a legtöbb elvárásunkat teljesíteni tudja, de ha szeretnénk még nagyobb biztonságban tudni magunkat, akkor a nyugdíj-előtakarékossági számla jó kiegészítés lehet.

Kíváncsi vagy mennyit kell félretenned, hogy megfelelő módon egészítsd ki a nyugdíjadat? Az alábbi kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

6) Jelölj meg kedvezményezettet

Gondolni kell arra az eshetőségre is, ha idő előtt olyan tragédia történne, ami miatt a megtakarítások sorsa kérdésessé válik. Ha van rá lehetőség, akkor minden esetben jelöljünk meg kedvezményezettet (önkéntes nyugdíjpénztárnál és nyugdíjbiztosításnál erre van lehetőség). Előfordulhat az is, hogy ezt nem tehetjük meg (például NYESZ-nél), ekkor az öröklési szabályok és az esetleges végrendelet dönt a megtakarítás sorsáról. A későbbi kellemetlenségek elkerülése végett mindig tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket, és arra hagyjuk az összeget, akire valóban szeretnénk.

7) Fizesd vissza az adósságod

Manapság itthon is nagyon népszerűek a hitelek, viszont sokkal könnyebb úgy a nyugdíjra előtakarékoskodni, ha nem nyomja a vállunk az adósság terhe. Sokaknak van például diákhitelük itthon is, márpedig ha a minimális összeget fizetjük csak, akkor a visszafizetés nagyon elhúzódhat. A legjobban akkor járunk el, ha a nyugdíjas éveinkre már a hiteleinktől megszabadulva jutunk el. Banális dolognak tűnik, de például egy hitelkártya tartozás is nagyra tud duzzadni, így ettől is minél hamarabb érdemes megszabadulni.

8) Alaposan nézd meg, mi mellett teszed le a voksod

Bármilyen nyugdíj-megtakarítási megoldásról is legyen szó, olyan döntést hozunk, ami évtizedekre előre meghatározza a pénzügyeinket. Fontos tudni, hogy nincs ingyen ebéd, vagyis bármit is vegyünk igénybe, annak költsége van. Vannak olcsóbb és drágább termékek, utóbbiak között hozhatjuk azokat, melyekhez a tanácsadó – akár több órás – személyes közreműködése szükséges. Ha a három fő nyugdíjcélú megtakarítást nézzük, akkor az olcsóbb felől a drágább felé haladva a következő lesz a sorrend (NYESZ, ÖNYP, nyugdíjbiztosítás). Mindig mérlegeljük, hogy az a költség, amit összességében kifizetünk, az arányban áll-e azzal, amit később visszakaphatunk.

9) Válogasd meg a befektetéseid

Függetlenül attól, hogy mekkora összegről tudsz lemondani havonta, hogy az időskori anyagi jövedelembiztonságodat elérd, a befektetésekkel járó költségek azok, melyeket befolyásolni tudsz a döntéseddel. Elég széles ma már a kínálat, hogy kiválaszthassuk a számunkra leginkább kedvező díjú befektetéseket. Általában minél kockázatosabb egy befektetés, annál nagyobb költség is tartozik hozzá, de azért így is kiszúrhatjuk a legjobb ár-érték arányú termékeket.

10) Még ma kezd el a takarékoskodást

Vannak olyan szakértők, akik azt hangoztatják, hogy a fizetésünk akár 15%-át is tegyük félre kifejezetten nyugdíjcélra, a mai magyar helyzetet ismerve, viszont ennél kisebb érték (5-10% közötti) az, ami bevállalható lehet. A lényeg, hogy minél hamarabb kezdjük el, akár kisebb összeggel is. Idővel emelhetjük a befizetéseket, például az önkéntes nyugdíjpénztáraknál csak egy elvárt minimum összeget adhatunk meg, ami felett nyugodtan befizethetünk.

Hirdetés
Hirdetés