127 milliárd forintot bukunk a készpénz miatt

127 milliárd forintot bukunk a készpénz miatt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-04-04 Frissítve: 2021-10-13
 

Hazánkban a „cash is king” (a készpénz a király!) kifejezés különösen is igaz. A magyar lakosság kiemelkedően sok készpénzt tart szinte egész Európával szemben, ami közel 127 milliárd forintnyi éves szintű kamatveszteséget termel! A tranzakciós adó úgy tűnik erre az arányra csak rásegített, hiszen 2012 végén közel háromszor akkora mértékben nőtt a lakosság által készpénzben tartott vagyon, mint a korábbi három évben. Hogy ez miért is rossz? Ami készpénzben van, az biztosan nem kamatozik!

Az OECD statisztikái alapján a magyar lakosság pénzének 13 százalékát tartja készpénzben. (Itt fontos megjegyezni, hogy készpénznek a fizikailag bankjegyek formájában tartott pénz, és a bankszámlán lekötés nélkül tartott pénz számít.) Ez az arány nyugat európai országokban jelentősen kisebb, a nyugat európai átlag 2 százalék! Ez azért jelenthet problémát, mert a készpénztartás jelentős költségekkel jár, vagyis ennyivel szegényebbek vagyunk. Az elsődleges költség, hogy ha pénzünk jelentősebb része lenne lekötött
bankbetétben, vagy más kamatot(hozamot) termelő formában, pl. befektetési alapban, akkor ez a pénz termelne számunkra jövedelmet. Ha csak annyi készpénzt tartanánk (2%-ot), mint amennyit egy átlagos nyugat európai ország, akkor 127 milliárd forintnyi kamattal lenne több pénzünk.

keszpenz_europaban

Mint a fenti ábrán látható a magyarok készpénzhez való ragaszkodását csupán pár ország előzi meg. Külön érdekes, hogy a bankrendszerét illetően számos sokkon átesett Görögországban is gyakorlatilag a magyarral megegyező a készpénztartási arány.

Hogyan lehet jobban hasznosítani átmenetileg szabad pénzeinket?

Jelenleg egy átlagos feltétel nélkül leköthető bankbetét kamata 5,41 százalék. Vagyis ennyi kamatra mindenképpen számíthatnánk, ha bankbetétben kamatoztatnánk pénzünket. Természetesen sokan mondják azt, hogy bármikor szükség lehet a pénzemre, így nem szeretném lekötni… Erre két megközelítésben lehet választ adni: 1) vagy rövid időre, 1-3 hónap kötjük le a pénzünket, amit jobban be tudunk látni, vagy 2) az adott lekötésünket több részletben tesszük meg (pl. 3 db 50.000 Ft-os betéti lekötést valósítunk meg egy 150.000 forintos lekötéssel szemben), így ha mégis szükségünk lesz a lekötési idő alatt pénzre, akkor az egyik lekötésünket feltörni és a maradékon kamathoz fogunk jutni.

Érdemes megnézned: 3 hónapos lekötéssel elérhető kamatok

Ha nem csak bankbetétben gondolkozunk, akkor jó eszköz lehet a pénzpiaci alap, melynek nincs lekötési ideje. Egy átlagos pénzpiaci alap jellemzően rövid távú állampapírba és bankbetétbe fektet, így jellemzően fél éves bankbetéttel megegyező hozamot tud biztosítani a megtakarítóknak. Pénzpiaci alap esetében – mivel nem szükséges határozott ideig megtartanunk – bármikor hozzáférhetünk pénzünkhöz, azaz teljesen jó célpont lehet „vésztartalékunk” elhelyezésére, kamatoztatására is.

Érdemes megnézned: a magyar bankoknál elérhető pénzpiaci alapok

Ráadásul vannak ma már olyan innovatív megoldások is, ahol a pénzpiaci alapban hasznosított pénzhez egy bankkártya is társul, így gyakorlatilag a fizetés pillanatáig hozamot, kamatot termel a megtakarításunk.

Még több készpénz: a tranzakciós adó rádobott még egy lapáttal…

A tranzakciós adó után sokan tisztában vannak vele, hogy a bankszámlán végzett átutalások, az onnan való készpénzfelvétel és más műveletek után adót kell fizetnünk. Ennek hatására is lehet, hogy az adó bevezetését megelőző időszakban – 2012 végén – közel háromszor annyi, mintegy 150 milliárd forinttal nőtt a készpénz tartása, mint a megelőző három év utolsó negyedévében az megfigyelhető volt. Vagyis vélhetően a tranzakciós adó – legalábbis átmenetileg – tovább növelte a készpénz arányát a lakosság körében, ami további kamatveszteséghez vezet.

A tranzakciós adónál maradva érdemes kiemelnünk, hogy bankkártyával történő fizetés esetén több banknál is lényegesen alacsonyabb költségekkel szembesülünk, mintha készpénzzel fizetnénk. Ezzel kapcsolatban további részleteket a korábbi
Készpénz, vagy kártya című írásunkban találsz.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés