4 élethelyzet, amikor nem érdemes várni az új lakástámogatásokra!

4 élethelyzet, amikor nem érdemes várni az új lakástámogatásokra!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-29
 

A jelenleg elérhető család- és lakástámogatások mellé a kormány az elmúlt hetekben számtalan új kedvezmény bevezetését jelentette be. Ez sok magyar számára jelenthet segítséget otthona megvásárlásában, felújításában. Azonban nem mindenki élhet az új lehetőségekkel, a Bankmonitor szakértői összeszedtek 4 élethelyzetet, amikor nem érdemes megvárni az új támogatások bevezetését.

A jelenleg elérhető és jövő évtől bevezetésre kerülő lakástámogatások számtalan magyar család számára nyújthatnak segítséget, de vannak olyan élethelyzetek, amikor nem érdemes megvárni a jövő évet. Ennek megértéséhez célszerű átnézni a bejelentett új támogatásokat és azok lehetséges hatását a lakások árára, építési költségekre.

Milyen új támogatások lesznek elérhetőek 2021-től?

Felújításra, használt- és új építésű lakás vásárlására, sőt lakásépítési célra is bevezet a kormány a jövő évtől új támogatásokat. Ez több millió forint plusz forráshoz juthatja a háztartásokat, amelyből lakáscéljukat – legalább részben – megfinanszírozhatják.

Hirdetés

Hirdetés

Az eddig bejelentett új lakástámogatások főbb jellemzői Milyen hatással lehetnek ezek az új támogatások a lakások árára, illetve az építési költségekre?

1. Várhatóan emelkedni fognak az építési költségek

Az új építésű lakások áfacsökkentése a jövő évtől – hasonló kedvezmény volt életben 2020. januárjáig –  újabb lendületet adhat a lakásprojekteknek. (Az építési engedélyek száma jelentősen visszaesett az utóbbi időben az áfa emelkedése miatt.) Ez azt is jelenti, hogy az építőipar – mind az alapanyagok gyártása, mind a munkaerő szempontjából – várhatóan újra le lesz terhelve.

Emellett az építőipart tovább terhelheti a tetőtér-beépítésére igényelhető csok, valamint a felújítási támogatás is. Emiatt várhatóan az építési költségek meg fognak emelkedni.

2. Az új építésű lakások árára ellentétesen hathatnak a különböző támogatások 

A kivitelezői költségek emelkedése nem biztos, hogy megjelenik az új építésű lakások árában is, hiszen az áfa mérséklése önmagában a lakásárak csökkentésének irányába hat. Semmi nem kényszeríti a kivitelezőket azonban arra, hogy ezt a csökkentést átadják a vevőiknek: a nettó vételár emelésével – amit indokolttá tehet a kivitelezői költségek emelkedése – az adócsökkenést részben, vagy akár egészben be is nyelhetik.

Az új építésű lakások áfa-visszatérítése, a vagyonszerzési illeték elengedése, valamint az MNB kamatmentes kölcsöne pedig jelentősen megnövelheti az új lakást keresők forrásait. A több pénz pedig a legtöbb esetben az árak emelkedését vonja maga után.

3. A használt lakások ára is változhat 

A használt lakások árát az illeték elengedése megnövelheti, hiszen a megspórolt összeget önerőként akár a vásárlásra is lehet fordítani. Nagyon fontos ugyanakkor az, hogy az új építésű lakások ára miként alakul majd.

Amennyiben az újépítésű ingatlanok ára jelentősen csökkenne, az maga után vonná a használt lakások áresését is, hiszen a két ingatlantípus közötti árkülönbözet lecsökkenne. Az új építésű lakások áremelkedése miatt pedig a használt lakások is megdrágulhatnak.

A helyzet sok esetben bizonytalan, a tényleges hatás még nem egyértelmű. (Pláne, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben a támogatások mellett rengeteg más tényező is hatással van az árakra, kivitelezői költségekre.) Mégis be lehet azonosítani jó pár élethelyzetet már most, amikor nem érdemes megvárni a támogatás bevezetését.

Kik járhatnak rosszabbul az új lakástámogatásokkal? 

1. A felújítás előtt álló gyermektelen egyedülállók és fiatal párok 

A lakásárak jövőbeni alakulásában nincs egyetértés a szakértők között, az azonban valószínűsíthető, hogy az építési, kivitelezői költségek emelkedni fognak jövőre. Éppen ezért a gyermektelen egyedülállóknak és pároknak érdemes lehet még most belevágniuk a meglévő lakásuk felújításába. (Ők ugyanis nem lesznek jogosultak a felújítási támogatásra)

Mivel a jövő évtől a leterhelt mesteremberek várhatóan hosszabb határidővel és drágábban fognak dolgozni, ezért érdemes lehet már most megkezdeni a munkálatokat. Természetesen az időjárás gátat szabhat bizonyos felújításoknak, ebben az esetben is megérheti már most egyeztetni a kivitelezővel, időpontot „foglalni” a szakembereknél.

A finanszírozást is fontos lehet már most megtervezni: amennyiben nincs elegendő saját megtakarítás, akkor személyi kölcsönből, vagy épp egy felújítási célú lakáshitelből is meg lehet finanszírozni a munkálatokat.

2. Lakásépítést tervező gyermektelen egyedülállók és gyermekvállalást nem tervező párok   

Az építési költségek emelkedése természetesen a magánszemélyek által épített családi házak költségeire is kihatással lesz várhatóan. Ha nincs gyermeke az építtetőnek és nem is szeretne, akkor bizony a csok támogatást sem tudja igénybe venni.

A várhatóan megemelkedő költségek miatt pedig érdemes lehet már most megkezdeni a munkálatokat, vagy megállapodni a kivitelezővel az ütemezésről árakról.

3. Azoknak sem érdemes elhalasztaniuk a használt lakás vásárlást, akik csok támogatás nélkül vásárolnának ingatlant

Az illetékmentesség ugyanis csak a csok-ot igénylők számára lesz elérhető, emiatt náluk akár több millió forint plusz pénz marad, melyet a vásárlásra is fordíthatnak. Ez előnyt jelent számunkra azokkal szemben, akik nem jogosultak csok-ra, hiszen nekik a vételár mellett az illetéket is meg kell fizetniük.

Természetesen nem biztos, hogy az új támogatások megemelik a vételárat a használt lakások esetében, ettől függetlenül érdemes szétnéznie mindenkinek – aki nem jogosult az illetékmentességre – már most a piacon.

Ha a vásárláshoz hitel is szükséges, akkor érdemes használni a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát, melynek segítségével 12 bank ajánlatát lehet összehasonlítani néhány adat megadásával.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

4. Idősek és nyugdíjasok 

Az idősek, nyugdíjasok vélhetően már nem nevelnek gyermeket, emiatt ők a legtöbb új támogatási lehetőségtől várhatóan elesnek. Természetesen új építésű lakás vásárlása esetén az áfa csökkentés, valamint az MNB kamatmentes kölcsöne elérhető lesz számukra.

Viszont ha használt lakás vásárlását, vagy épp meglévő ingatlanuk felújítását terveznék, akkor érdemes lehet minél előbb lépniük. Jövőre ugyanis könnyen a költségek, árak emelkedésével szembesülhetnek.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés