5 bizonyíték arra, hogy mennyire szétszakadt a világunk!

5 bizonyíték arra, hogy mennyire szétszakadt a világunk!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-24 Frissítve: 2021-07-01
 

Elkeserítő képet fest a világunkról az Oxfam nonprofit szervezet friss elemzése, ami alapján a vagyoni egyenlőtlenségek növekedtek világszerte. Annak ellenére, hogy sokan úgy érezhetik, hogy a válságnak már vége, és megindult a jövedelmek nagyobb mértékű emelkedése széles körben, a mélyben megbújó folyamatok aggasztóak. A következőkben bemutatunk öt elgondolkodtató tényt.

1). Tavaly a frissen megkeresett vagyon 82%-a a leggazdagabb 1%-hoz került, miközben 3,7 milliárd ember, akik a világ szegényebbik feléhez tartoznak, semmit sem kaptak. A társadalom kettészakadt és a szakadék egyre mélyebb a szervezet szerint. Egy szűk elit részesül a vagyon döntő részéből több százmillió ember kárára.

2). A szakértők számításai szerint 2016 márciusa és 2017 márciusa között 762 milliárd dollárral nőtt a milliárdosok vagyona, ami a hétszerese annak az összegnek, ami elegendő lenne a mélyszegénység leküzdésére a világon. Sokat elmond, hogy míg az utóbbi évtizedben egy átlagos dolgozó ember bére 2%-kal nőtt évente, addig a dollármilliárdosok jövedelme évente 13%-kal nőtt.

3). A rendszernek gyakran a nők a kárvallottjai, akik mélyen a szegénységi küszöb alatt élnek és az alapvető emberi jogaikat is sárba tiporják. A hivatalos adatok szerint globálisan a bejelentett munkahelyeken 26%-kal kevesebb nőt foglalkoztatnak, mint férfit. Ehhez hozzáadva azt, hogy mekkora eltérés van a női és férfi munkavállalók keresete között, a Világgazdasági Fórum szerint a különbség leküzdésére két évszázad is kevés lenne.

4). További probléma, hogy világszerte nagyon sok ember megélhetését biztosítja a mezőgazdaság és háztáji gazdálkodás. Azonban itt is megfigyelhető a koncentráció, ami oda vezet, hogy a dolgozók nem tudnak kitörni a szegénységből. Például a globális kókusz kereskedelem 75%-a 8 nagy szereplőhöz köthető. De hasonlóan nagy a centralizáció a kakaó esetében is, ahol az eladott csokoládéból származó érték mindössze 6%-a kerül a farmerekhez.

5). Sajnos, a munka még nem garancia arra, hogy megmeneküljön valaki a szegénységtől. Azok a munkások, akik az extrém szegénységből ki tudnak valahogy törni, a legtöbb esetben még ezzel együtt is nagyon szegények maradnak, nagy adóssággal a hátukon és az is problémát okoz, hogy ételt biztosítsanak a családjuknak.

A statisztikák szerint a világ lakosságának bő fele (56%-a) él naponta 2-10 dollár közötti összegből. Az ILO becslései szerint a fejlődő országokban minden harmadik dolgozó szegénységben él. Elkeserítő, de most az a helyzet, hogy egyenlőséget lehet tenni:

  • amit egy egész élet alatt egy bangladesi ruhagyári dolgozó egész életes során megkeres,
  • és aközött, amit a legnagyobb ruházati cégek közül az egyik vezető négy nap alatt megkeres.

Nem véletlen az elemzés napvilágra kerülése, hiszen most tartják a svájci síparadicsomban, Davosban a Világgazdasági Fórumot. A fő üzenete a szakértőiknek, hogy véget kell vetni a kizsákmányolásnak és annak az igazságtalan helyzetnek, hogy a földön élők jelentős része nyomorban él. Egy igazságosabb világot kell felépíteni, és nem elegendőek csak a szavak, tettekre is szükség van.

Ezek alapján szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha van lehetőségünk félretenni. Ha nem akarsz nagy kockázatot vállalni, akkor az állampapír kalkulátorunk jó szolgálatot tehet. De, ha esetleg nagyobb kockázatra vágysz, akkor a befektetési alap keresőnkben megtalálhatod a hozzád illő befektetést. 

Hirdetés
Hirdetés