5 egyszerű lépés a befektetéseid biztonságáért

5 egyszerű lépés a befektetéseid biztonságáért
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-02 Frissítve: 2020-04-06
 

„Maximális hozam, minimális kockázat mellett.”- ez a pénzügyi Szent Grál, amit mindenki keres, de igazából nem is létezik. Viszont van pár olyan fogás, ami segítségével még magas kockázatú befektetések kockázatát csökkenthetjük. Az egyik legjobban működő ilyen például, ha megosztod a pénzed. De mik között osztd meg? Devizák, befektetési szolgáltatók vagy különböző befektetések között? Mi között lehet még, és melyik, mikor éri meg? Segítünk!

1., Hol fektetsz be?

Mennyitől érheti meg több szolgáltatót választani: minimum néhány millió forint

Ha van némi megtakarításod, akkor az első lépés, hogy valahol számlát nyitsz. Fontos, hogy ezt a szolgáltatót minél körültekintőbben válaszd ki. De még így is marad némi esélye annak, hogy nem optimálisan választottál. Viszont, ha nincs ott minden pénzed, akkor nem csak egy banktól/brókercégtől függsz.

Persze, ha egy másik szolgáltatónál is számlát nyitsz, akkor ott is fizetned kell a számlavezetési díjat, és egyéb állandó vagy tranzakciós költségeket. Ez nem mindenkinek éri meg. Igazán gazdaságos pedig néhány tízmilliótól válik a pénz szolgáltatók közötti megosztása.

2., Milyen devizába fektetsz be?

Mennyitől érheti meg több devizában befektetni: minimum néhány tíz millió forint

Amennyiben Magyarországon élsz, és tervezel is élni, akkor főként forintra van szükséged, és ebben is éri meg megtakarítanod. Ám néhány tízmillió forint felett már képbe kerülhetnek a különböző devizák. Első körben eurót érdemes választanunk, mert a forintot ahhoz mérik. Második körben már jöhet a dollár és a font, míg harmadik körben az egzotikus devizákra is rákacsinthatunk. A devizában való megtakarításunkról szóló cikkünkben részletesebben is olvashatsz a témáról! 

3., Mibe fektetsz be?

Mennyitől érheti meg több befektetést tartni: minimum 5-600 ezer forint

Jól bírod a kockázatokat? Akkor sem teszünk minden tojást egy kosárba! Amennyiben számodra belefér egy-egy kockázatos befektetés, akkor sem tanácsos minden pénzed egy befektetésbe tartani. Ez alól egy felmentés van: a méret. Amennyiben néhány százezer forinttal rendelkezel összesen, akkor nincs sok értelme sokfelé osztani a pénzedet. Ilyenkor inkább arra koncentrálj, hogy az általad kiválasztott befektetéssel egyben egy „miniportfólióra” tegyél szert. Ilyenek a befektetési alapok, ahol egy-egy befektetési alap több tíz, akár több száz befektetést is tartalmazhat.

Ezek közül is (ha kisebb összeggel rendelkezel) érdemes a kockázati szintednek megfelelő vegyes alapot választani, ami kötvény és részvény típusú befektetéseket is tartalmaz.

Amennyiben nagyobb összeggel rendelkezel (és összeegyeztethető a kockázati szinteddel), akkor magad is összeállíthatsz egy portfóliót pénzpiaci, kötvény, részvény és a többi befektetési alap kategóriából. Itt is néhány millió forintra kell gondolni.

Amennyiben már több tíz millió forint felett rendelkezel, akár már egyedi papírok is szóba jöhetnek, azaz közvetlenül is fektethetsz kötvénybe, részvénybe, vagy bármi másba (pl. ingatlan). Ilyenkor azért arra ügyelj, hogy a pénzed csak egy kis része legyen egy-egy kockázatos egyedi befektetésben.


1

4., Melyik alapkezelőtől választatsz alapot?

Mennyitől érheti meg több alapkezelőt választani: minimum néhány millió forint

Amennyiben több alapot tartasz a portfóliódban, akkor érdemes több alapkezelőtől választani alapot. Különösen, ha azonos kategóriájú (pl. részvény, kötvény vagy vegyes) alapból többet is birtokolsz. Ha már egy-egy kategóriában több millió forintod van, akkor meg erősen ajánlott több alapkezelő.

5., Milyen időtávra fektetsz be?

Mennyitől érheti meg több időtávra befektetni: minimum néhány millió forint

Arra is kell figyelni, hogy a mindenkori likviditásod fenntartsd, azaz bármely időpillanatban legyen olyan vagyontárgyad, amit könnyen értékesíthetsz. Ezért mindig érdemes fél/egy évre, éven túl, középtávon és hosszú távon is gondolkodni egyszerre! Tehát hiába nincs szükséged a pénzre 3-5 évig, mindig érdemes egy részét könnyen hozzáférhetően taratanod. Mert adódhat olyan szituáció, amikor hirtelen nagyobb összegű pénzre lenne szükséged, de megtakarításod épp kevesebbet ér, vagy nehezen értékesíthető (pl. ingatlan).

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés