5 egyszerű módszer, hogy évente 10-20 ezer Ft-tal csökkentsd a bankköltségedet

5 egyszerű módszer, hogy évente 10-20 ezer Ft-tal csökkentsd a bankköltségedet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-10-02 Frissítve: 2021-10-08
 

Megvizsgáltuk, milyen feltételeket várnak el a bankok ahhoz, hogy a számlánkat kedvezményesen vezessék. Egy számlacsomag létrehozásakor alapvetően 4-5 mód közül választanak, ha a számlavezetési díjak mértéke a kérdés. Alkalmaznak jövedelemhez kötött, vagy épp forgalomfüggő megoldásokat is. Egy jó döntéssel akár évi 10-20 ezer Ft-tal csökkenthetjük a bankköltségeinket.

Összehasonlítottuk, különböző használati szokások mellett is találunk-e magunknak megfelelő bankot, ha olyan számlát szeretnénk,

  • amire a jövedelmünk is érkezik, de nem nagy forgalmat bonyolítunk;
  • vagy amiről sokat utalunk, megannyi számlát rendezünk, és szinte állandóan bankkártyával vásárolunk;
  • vagy nagy összegű megtakarítást helyeznénk el rajta;

és a fenti feltételek valamelyikének teljesülése esetén a havi számlavezetési díjunkat olcsón szeretnénk letudni. A számlavezetési díj a számlánk havi zárlati díja, melyet a bank havonta terhel a számlánkon. Nem tartalmazza a tranzakciók és a szolgáltatások felmerülő költségeit. A havi 200 Ft körüli számláktól az akár 4 000 Ft-os számlavezetési díjjal rendelkező számlákig. (A privát banki számlacsomagok ennél jellemzően drágábbak, ezeket nem vettük figyelembe!) A kedvezményt ebből a díjból kaphatjuk.

Lássuk, a bankoknál milyen feltételek közül választhatunk:

  1. A bankok nagy része a legtöbb számlacsomagnál a kedvezményes számlavezetési díjért cserébe állandó jövedelemérkeztetést vagy egyéb jóváírást vár az ügyféltől. Ha ilyen számlacsomagunk van, akkor a pénzintézetek a normál számlavezetési díjat számítják fel arra a hónapra, amelyikben nem teljesítjük az általuk megszabott feltételeket. Bankja válogatja, hogy jövedelmet vagy más jóváírást is elfogad-e a kedvezmény igénybevételéhez. Egyes bankok szigorúan ragaszkodnak a munkabérhez, például még a KATA-s egyéni vállalkozói jövedelem sem elég számukra, míg más bankok még egy másik saját számláról érkező átutalást, vagy épp készpénzbefizetést is elfogadnak a kedvezmények igénybevételéhez. Olyan is megszokott, és néhány bank mostanság alkalmazza is, hogy először beterhelik a teljes havidíjat, majd utólag írják jóvá a kedvezményt. Jellemzően minimálbér és 400 000 Ft közötti jövedelem vagy egyéb jóváírás szokott lenni a feltétel, de leggyakrabban 150 000 Ft-os elvárással találkozhatunk. Tekintsd meg a korábbi cikkeinket itt és itt, melyek pont erre a feltételekre találja meg a megoldást!
  1. Vannak olyan számlacsomagok is, melyeknél nem a munkabér mértéke, hanem a tranzakciók száma ÉS értéke a kedvezményes számlavezetés feltétele. Ide tartoznak a legtöbb esetben a csoportos beszedési megbízások, az állandó és az eseti átutalások, sok esetben a kártyás vásárlás, de egyes bankok a jóváírásokat (pénz érkezését) és a készpénzfelvételt is ide sorolják. Amennyiben nem bonyolítjuk le a kedvezmények igénybevételéhez szükséges forgalmat, akkor a normál számlavezetési díjat terheli a bank a számlánkon. Egyik számlacsomag esetében, ha például havonta legalább 4 db tranzakció, minimum 50 000 Ft értékben megvalósul a számlán, akkor a számlavezetési díjunk 0 Ft lehet.
  2. Létezik egy 3. típus is, ami jellemzően az előző 2 kombinációja. A pénzintézetek ebben az esetben jóváírást ÉS forgalmat is várnak az ügyfelüktől. Ha az ügyfél mindkettő feltételt teljesíti, akkor kapja meg a neki járó kedvezményt. Az is előfordulhat, hogy a kedvezmény egy részét az egyik feltétel, míg másik részét a másik feltétel teljesítésével érheti el. Van olyan számlacsomag, amelyiknél ha például havonta legalább 4 db tranzakció, minimum 50 000 Ft összegben teljesül a számlán, akkor a számlavezetési díjunk 0 Ft.
  3. A soron következő megoldás bizonyos összegű megtakarítási állomány adott banknál történő elhelyezését és folyamatos meglétét, VAGY jóváírás/jövedelem érkeztetését várja el ahhoz, hogy elkerüljük a magas számlavezetési díjakat. Tipikusan ilyennek számítanak a prémium számlák. Ezeknél leggyakrabban 5-10 millió Ft megtakarítás vagy 300-400 ezer Ft jövedelem (esetleg egyéb havi jóváírás) a belépési limit. Azonban kiugró értékként találkozhatunk 600 ezer – 1 millió forintos jövedelmi és akár 30 milliós megtakarítási limitekkel is. Azt is fontos tudni, hogy valamelyik banknál a 35 év alatti ügyfeleknek már 2 millió Ft banknál elhelyezett pénz vagy 200 ezer Ft munkabér érkeztetése is elég a kedvezményhez. A kedvezmények eltérő mértékűek! Van olyan számlacsomag, amelyiknél a feltételek teljesítése esetén ingyenes a számlavezetés, de létezik olyan is, ahol több ezer forintba kerül.
  4. A legvégére hagyott típust csak néhány bank használja, de így is jelentősnek mondható a hatása. Ezek olyan számlacsomagok, melyeknél a pénzintézet az ügyféltől megtakarítási állomány ÉS jóváírás/jövedelem érkeztetését is elvárja. Az a jellemző, hogy a kedvezmény egyik részét az egyik feltétel, míg másik részét a másik feltétel teljesítésével érheti el az ügyfél. Van olyan ajánlat is, ahol 500 ezer Ft megtakarítási állomány és egyúttal legalább a nettó minimálbér állandó érkezése esetén 0 Ft lehet a számlavezetési díjunk. A többi ilyen számlacsomagnál magasabb limitekkel találkozhatunk.

Ha teljesen passzívan használnád a számládat, akkor a Neked jó megoldást itt írtuk meg!

Összességében elmondható, hogy bármelyik feltétel szerint szeretnénk kiválasztani a leendő számlánkat, tudunk spórolni a számlavezetési díjon. A kedvezmények mértéke nagyon eltérő lehet, de akár 0 Ft-ra is tudjuk vele redukálni a számlavezetési díjunkat. Dönts jól, és válaszd a szokásaidhoz legjobban passzoló számlacsomagot! Ebben segítségedre lesz a Bankszámla kalkulátorunk!

Hirdetés
Hirdetés