5 másodperc alatt megérkeznek a forintátutalások márciustól. Csökkenhetnek majd a díjak is?

5 másodperc alatt megérkeznek a forintátutalások márciustól. Csökkenhetnek majd a díjak is?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-10
 

A tervek szerint 2020. március 2-án indul az azonnali fizetési rendszer, innentől kezdve az átutalt pénz akár másodpercek alatt megérkezik a címzett bankszámlájára. A gyorsaság mellett azonban a költség is nagy szerepet játszik. Az MNB szerint ahhoz, hogy a készpénzes fizetés komoly vetélytársa lehessen az átutalás, ahhoz jelentősen csökkenteni kell az előbbi díjain.

Az azonnali fizetési rendszer március 2-i indulásával a forintátutalások teljesítése drasztikusan fel fog gyorsulni, ugyanis az ilyen megbízások 10 millió forintos összeghatárig 5 másodpercen belül jóváírásra kerülnek a fogadó fél bankszámláján. A megbízásokat a bankok teljesíteni fogják hétvégén, vagy akár éjszaka is. A tranzakciók felgyorsulása miatt azt várják a szakértők, hogy az új rendszer komoly vetélytársa lesz a készpénznek.

Az MNB tanulmánya szerint a készpénzhasználat csökkenéséhez szükséges az is, hogy az elektronikus átutalások ingyenesek, vagy legalábbis jóval olcsóbbak legyenek. A jegybank határozott kérése a pénzintézetek felé, hogy olyan csomagárazást vezessenek be, amelynél korlátlan számú elektronikus átutalási megbízást teljesítsenek egy relatív alacsony számlavezetési díjért  cserébe. Ez lehetőséget teremtene az azonnali megbízások elterjedésére.

A Bankszövetség MTI-n megjelenő közleménye alapján a bankok is szeretnék, hogy az azonnali átutalási megbízási rendszer sikeres legyen. A nagy számú olcsó, vagy akár ingyenes elektronikus átutalási megbízásokhoz azonban elengedhetetlennek látják a tranzakciós illeték kivezetését. Ez előfeltétele lenne, hogy a bankok költségemelkedés nélkül tudják biztosítani az elektronikus átutalásokat.

Azt nem tudjuk, hogy az illeték kivezetésre kerül-e – ezzel megnyitva az utat az olcsó bankszámlák bevezetése előtt -, ami viszont biztos, hogy jelenleg is létezik olyan bankszámla, melynél átutalási díj és számlavezetési díj nélkül adhatsz meg elektronikus átutalási megbízásokat. A CIB ECO bankszámlánál 2 éven keresztül teljesen ingyenesen – és márciustól már szupergyorsan – adhatsz meg korlátlan számban belföldi forint átutalási megbízásokat.

 

Hirdetés
Hirdetés