5+1 tipp a gyermekes családok szja visszatérítésének felhasználására

5+1 tipp a gyermekes családok szja visszatérítésének felhasználására
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-24
 

Az eddigi bejelentések alapján a gyermeket nevelő családok visszakapják befizetett személyi jövedelemadójukat a 2021-es átlagbérnek megfelelő adószintig. Ennek feltétele, hogy a GDP növekedés az idei évben meghaladja az 5,5 százalékot. De mit lehet kezdeni ezzel az összeggel?

A kormány többször is jelezte, hogy a jövő évben a gyermeket nevelő családok visszakaphatják a tavalyi évben befizetett személyi jövedelemadójuk összegét az átlagbérnek megfelelő adószintig . Ennek feltétele, hogy az idei évben a GDP – bruttó hazai termék – legalább 5,5 százalékkal bővüljön az előző évhez képest. A KSH adatai alapján a 2021. júniusi bruttó átlagbér 436 600 forint volt. Ezen jövedelem elvi szja tartalma havi 65 445 forint. Ha ennyi lesz a teljes 2021-es bruttó átlagbér, akkor az egész éves adó mértékét, 785 ezer forintot kaphatna vissza egy gyermeket nevelő szülő.

Két átlagos jövedelemmel rendelkező szülő, amely két gyermeket nevel várhatóan 1 090 680 forint adót fizetne be 2021-es év után. (Az adókedvezményre jogosult fél a havi 65 445 forint helyett csupán 25 445 forint személyi jövedelemadót fizetne.) Ők ezt a nagyságrendileg 1 millió forintot fogják jövőre visszakapni. De mihez is kezdhetnének az összeggel?

Ezt az összeget tekinthetjük „talált pénznek” is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a könnyen jött, könnyen ment elv alapján érdemes azonnal elkölteni. A Bankmonitor szakértői összeszedtek pár jó megoldást a pénz felhasználására.

Hirdetés

Hirdetés

1. Érdemes előtörleszteni egy meglévő hitelt

Sok családnak van már valamilyen kölcsöne: lehet ez lakáshitel, vagy épp személyi kölcsön. Az kapott adó-jóváírásból kifizetheted a kölcsönödből fennálló tartozást, vagy annak egy részét. Ebből két előny is származhat: egyrészt csökkenne a hitel havi törlesztőrészlete, másrészt kisebb összeg kamatozna tovább, vagyis az összességében visszafizetendő összeg is jelentősen kisebb lenne.

Példaként vegyünk egy személyi kölcsönt, a fennálló tartozás 1,5 millió forint, a hátralévő futamidő 4 év, a kamat pedig 10%. Ezen hitel havi törlesztőrészlete 38 ezer forint, a 4 év alatt összesen 1,8 millió forintot kellene visszafizetni. Az egy millió forint betörlesztésével a havi fizetnivaló lecsökkenne 12, 600 forintra, a teljes visszafizetendő összeg – a betörlesztett összeggel együtt – pedig 1,6 millió forint lenne. Vagyis 200 ezer forintot lehet spórolni ezzel a lépéssel.

2. Egy moratórium alatt lévő hitelt is érdemes lehet előtörleszteni

Az általános hitelmoratórium október végével lejár, ugyanakkor egyes társadalmi csoportok számára a szüneteltetés meghosszabbításra kerülhet. (A hosszabbítást kérni kell az érintett adósoknak. ) A törlesztés szüneteltetésének újabb kitolásáról itt olvashatsz részletesen.

A moratóriummal érintett hitel törlesztőjét nem kell fizetnie a családnak a jövő év elején – amikor az adó-jóváírás megérkezhet -, ettől függetlenül érdemes lehet elgondolkodni a kölcsön előtörlesztésén. Ebben az esetben külön előnye az előtörlesztésnek, hogy az összeg csökkentené a szüneteltetés alatt felhalmozott kamatot. Ez pedig hatással lehet a szüneteltetés lejártát követően a futamidő kitolására is.

Kevesebb lesz a törlesztés újraindulásakor a felhalmozott kamat, emiatt a futamidőt sem kell olyan mértékben megnyújtani. Emiatt pedig a teljes visszafizetendő összeg sem emelkedne meg olyan mértékben, mint ha nem fordítaná az adós előtörlesztésre a kapott 1 millió forintos jóváírást.

Példaként nézzünk meg egy 2018-ban felvett 15 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 5 százalékos kamatozású lakáshitelt. Ha az adós 2022. június végéig a moratóriumban marad, akkor a törlesztőrészletek száma a szüneteltetés miatt 27 darabbal emelkedne meg. Ha jövő februárban előtörlesztené a család a kapott 1 millió forintot, akkor a részletek száma csak 7 darabbal lenne több. Ez az előtörlesztés bizony 1 millió forint megtakarítást eredményezhetne a család számára.

3. Érdemes lehet valamilyen megtakarítást választani

Az egy millió forint jóváírást érdemes lehet félretennie a családnak: a párnák helyett azonban olyan befektetés lenne jó, amely hozamot is termel. Ha nem szeretne kockáztatni a család, akkor ideális lehet a Magyar Állampapír Plusz.

Ezen lakossági állampapír éves átlagos hozama 4,95%, az egy millió forint befektetés nagyságrendileg 1,27 millió forintot fog érni 5 év múlva. A jelenlegi kamat-, hozamkörnyezetben ez egy jó eredménynek tekinthető.

4. Lehet valamilyen nagyobb cél kezdőtőkéje is

Sok nagyobb cél megvalósításához szükséges egy minimális saját megtakarítást felmutatni. Egy lakásvásárláshoz a jelenlegi ingatlanárak mellett az 1 millió forint igen kevés lesz. (Hiszen a bankok a vételárnak legalább a 20 százalékát várják el önerőként.) Ettől függetlenül jól jöhet, ha a szükséges önerőhöz ekkora összeg hiányozna.

De például egy autóvásárlásnál nagyon jól jöhet az egy millió forint. Ekkora önrésszel egy autólízing már könnyebben igényelhető. De akkor is jól jöhet a csökkenő hitelszükséglet, ha épp személyi kölcsönből vásárolná meg a család új kocsiját.

5. Felújítható a család otthona

Ma már egy millió forint egy komolyabb felújításra nem elég. Ugyanakkor számos elemet ki lehet cserélni, modernizálni lehet ebből a pénzből egy lakáson. (Akár a konyhabútor cseréje, akár a fürdő felújítása kijöhet belőle.) Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy az összeg felét újra visszakaphatja a család, hiszen az otthonfelújítási támogatást kihasználva a munkálatok költségének a fele, legfeljebb 3 millió forint visszaigényelhető.

Ha pedig drágább munkába kezdene a család – például tetőcserébe -, akkor még mindig fel tudja venni a család a kedvezményes, fix 3 százalékos kamatozású támogatott felújítási hitelt is.

+1. Senki se tekintsen a plusz összegre jövedelem növelő tételként, a bank sem fogja így kezelni

Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ez az egy millió forintos tétel egy egyszeri jóváírás. Nem tekinthetnek rá a családok úgy, hogy azzal a jövedelmük emelkedett. Egy hiteligénylés során a bank sem fogja jövedelemként kezelni ezt az összeget.

Amikor otthon kalkulál a család, akkor nem lehet 83 ezer forintot – 1 millió forint egy hónapra jutó részét – a fizetéshez hozzáadni. A rendszeres igazolt fizetésnek kell elbírnia az igényelt hitel havi törlesztőrészleteit. Erről nem szabad megfeledkeznie egyik hiteligénylés előtt álló családnak sem.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés