9 TIPP: hogyan tartsd rendben lemondások nélkül a pénzügyeidet?

9 TIPP: hogyan tartsd rendben lemondások nélkül a pénzügyeidet?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-11
 

Bizonytalan időket élünk, ilyenkor pedig felértékelődik a racionális pénzügyi döntések fontossága. Az alábbiakban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek a pénzügyi helyzetünk rendbe tételében úgy, hogy közben minimális lemondást igényelnek a részünkről.

1. Lásd tisztán, hogy mire költesz!

Szinte már közhelyes, de ez az egyik legfontosabb út az optimális költségvetéshez az, ha tisztában vagyunk azzal, hogy hol, mikor és mennyit költünk. Ezt célszerű napi rendszerességgel vezetni egy excelben, de ha az számunkra kényelmesebb, egy „kockásfüzet” is megteszi. Érdemes a költéseket csoportosítani is, így hónap végén láthatjuk, hogy összesen mennyit költöttünk például üzemanyagra, ebédre, telefonálásra, internetre, élelmiszer vásárlásra, vagy éppen cigarettára. A költés tételes vezetése nem azt a célt szolgálja, hogy ostorozd magad utólag, egyszerűen csak a tisztánlátás miatt fontos tudni, hogy mire megy el a pénz. Persze ha látsz olyan tételeket, amelyeket utólag feleslegesnek tartasz, akkor a jövőben nem kell újra elkövetned ugyanazokat a hibákat.

Hirdetés

Hirdetés

2. Ellenőrizd az előfizetéseidet!

Az emberek többsége egy-egy szolgáltatás megrendelésekor komoly energiát fektet a kiválasztásba, mérlegelve, hogy például az adott kábeltévé csomag, mobiltelefon előfizetés vagy éppen bankszámla megéri-e számára, azonban később hajlamosak vagyunk megfeledkezni ezekről. Pedig lehet, hogy anno például egy mobil tarifacsomag még megfelelő volt, már azonban van annál jobb, olcsóbb a számunkra. Érdemes évente ellenőrizni ezeket, ha van hűségidő, akkor pedig annak lejártát követően mindenképp.

A bankszámlát is célszerű évente ellenőrizni, ugyanis havonta akár tízezer forint is lehet a különbség két számla teljes költsége között, különösen azért, mert vannak már ingyenes ajánlatok is a piacon. Azt, hogy mennyiért kaphatsz most bankszámlát a saját bankolási szokásaid alapján, azt egy bankszámla kalkulátorral ellenőrizheted legegyszerűbben. A cél itt elsősorban az, hogy lemondások nélkül tudj spórolni, vagyis kevesebb pénzért megkapd a jelenleg drágábban igénybe vett szolgáltatásokat.

3. Vásárolj okosan!

Az impulzusvásárlás mindig nagyon veszélyes, hiszen ilyenkor a vágyaink, az érzelmeink vezérelnek bennünket. Már az is sokat segíthet, ha a kicsit drágább – mondjuk a 10 ezer Ft feletti – műszaki vagy háztartási cikkek árát vásárlás előtt gyorsan ellenörzöd egy online árösszehasonlító oldalon. A cikk írásakor például ugyanazt a vízforralót 9 ezer és 15 ezer Ft-ért is megtaláltuk (plusz a házhozszállítás), vagyis csak ezen akár 6 ezer Ft is lehet a megtakarítás. Lehet, hogy ez csekélynek tűnik, de ez pedig egy 300 ezer Ft-os nettó fizetésnek a 2%-a. Ráadásul mindez úgy, hogy még csak le sem kell mondanunk a kiszemelt tárgy megszerzéséről.

4. Ellenőrizd a hiteleidet!

A hitelekkel kicsit úgy vagyunk, mint a közműszolgáltatásokkal, ha már egyszer döntöttünk, akkor kitartunk mellette és fizetjük rendesen. Igen ám, de míg például 2 éve egy 10 éves kamatperiódusú – 20 éves futamidejű, 10 millió Ft-os – lakáshitel havi törlesztője 63 400 Ft-nál kezdődött, addig most 59 ezer Ft ugyanez. (A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor 3-3 legjobb ajánlatának átlagát vettük alapul.) Ez a 4 400 Ft-os havi megtakarítás pedig a következő 18 évben bizony már csaknem 1 millió Ft pénzügyi előnyt jelenthet.

Más hiteleket is érdemes megvizsgálni, különösen akkor, ha drága hitelekről – például hitelkártya-tartozásról – van szó. Ha több hitelünk van, akkor érdemes lehet ezeket összevonni, és egyetlen kedvező hitellel kiváltani, mert ezzel jelentősen csökkenthető az ezekre fizetendő havi kiadás. Persze a számítást mindenkinek magának kell elvégeznie, vagy pénzügyi szakember segítségét kérni, ha ez nem megy önállóan.

5. Mondj le azokról a kiadásokról, amikről nem fáj lemondanod!

A cikkünk bevezetőjében az ígértük, hogy csupa olyan módszert ajánlunk, ami nem jár lemondással. Itt is hasonló a helyzet, ugyanis egy sor olyan szükségtelen költés van, ami valójában sem hasznot, sem igazi élvezetet nem jelent számunkra. Vannak például rossz beidegződések, mint például az, hogy a munkahely közelében lévő kifőzdében automatikusan veszünk magunknak egy üdítőt is az étel mellé, miközben a kirakott kancsós víz is tökéletes volna. Jó módszer lehet a motivációnk növelésére, ha az ilyenkor megspórolt pénzt minden esetben félretesszük, amit majd arra költünk később, amire csak akarunk. Meg fogsz lepődni, hogy csak ezzel az egyszerű módszerrel milyen sok pénz tehető félre más célokra.

6. Legyen célod!

A cél nagyon fontos motiváció mindenki életében, és ez igaz a pénzügyeikre is. Érdemes lehet akár tervet készítened arról, hogy mennyi idő alatt gyűjtenéd össze a szükséges pénzt, és ehhez havi szinten mennyi megtakarításra van szükséged. Lehet párhuzamosan több célod is egyszerre, ám ebben az esetben a havi megtakarításnál ezek mindegyikét figyelembe kell venned. A legjobb az, ha a fizetés beérkezését követően ezt az összeget azonnal félreteszed, mert akkor látni fogod, hogy mennyiből gazdálkodhatsz az adott hónapban. Ne ess azonban kétségbe, ha esetleg ebből végül mégis le kell csípned, mert elúszol a hónap végén. Próbáld meg a következő hónapban korrigálni a dolgot, de ha nem sikerül, a kitűzött határidőn is módosíthatsz. Hiszen előfordulhat, hogy elszámoltad magad, és nem tudsz annyit félretenni, mint amennyit előre beterveztél magadnak.

7. Ne költsd el a váratlan bevételeket!

Előfordulhatnak váratlan bevételek – munkahelyi bónusz; valaki visszaad nekünk egy olyan kölcsönt, amiről már lemondtunk; a munkáltatónk visszaadja a járvány első hullámában elvont részt a fizetésünkből stb. –, amelyekkel előre nem számoltunk. Ezt a pénzt ne költsük el, hanem tegyük félre tartaléknak, vagy akár azért, hogy a kitűzött célunkat, céljainkat hamarabb elérjük ezáltal.

8. Tedd félre a hitelmoratórium alatt megtakarított pénzt!

A hitelesek többsége belépett a márciustól induló hitelmoratóriumba, sokan közülük valószínűleg nem azért, mert egyébként nem tudták volna fizetni a törlesztőket. Ha így van, akkor a havi törlesztőket ne költsd el, hanem tedd félre, de most ne a célod elérése érdekében, hanem azért, hogy ebből pénzügyi tartalékot képezz. Ökölszabály szerint ugyanis legalább 3 havi tartalékkal kell rendelkeznünk, hogy ha egyik napról a másikra bevétel nélkül maradnánk, akkor ennyi ideig fenn tudjuk tartani magunkat jelentősebb megszorítások nélkül. (Persze fel lehet készülni hosszabb időre is, különösen most, amikor nem a munkát keresőknek áll a zászló.)

Hogy miért ne éld fel a moratórium során megspórolt pénzt? Azért, mert ezt valójában vissza kell fizetned, annyi kedvezményt kapsz csak, hogy a meg nem fizetett kamat összege nem kamatozik majd tovább, hanem egyenlő részletekben kell megfizetned a meghosszabbított futamidő alatt. A hitelmoratórium pénzügyi hatását a Bankmonitor hitelmoratórium kalkulátorával számszerűsítheted.

9. Spórolj a korlátozásokon!

Mindenkit próbára tesznek a koronavírus járvány miatti korlátozások, hiszen nem lehet többek között moziba, állatkertbe és színházba járni, mint ahogy az edzőtermek és az amatőr csapatsportok is le lettek nullázva minimum 30 napra. Ez azonban azt is jelenti, hogy csökkennek a kiadások, a felszabaduló pénzt pedig érdemes számba venni, félretenni. Egy család esetében az étterem, a kondibérlet, az edzés és a hétvégi moziba járás elmaradása összességében akár 50 ezer Ft-os tétel is lehet, amit nem célszerű másra elkölteni, hiszen később még jó hasznát vehetjük ennek a pénznek.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

1
Hirdetés