A felmondott, követeléskezelőnek átadott hitelekre vajon érvényes a fizetési moratórium?

A felmondott, követeléskezelőnek átadott hitelekre vajon érvényes a fizetési moratórium?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-20 Frissítve: 2020-03-31
 

A 2020.03.18-án megjelent kormányrendelet alapján valamennyi hitel- és kölcsönszerződésre fizetési haladékot (más néven moratóriumot) hirdetett a kormány 2020. december végéig. Ez azt jelenti, hogy az adósoknak nem kell fizetniük hiteleik havi törlesztőrészleteit és a kapcsolódó díjakat sem. Vajon ez a rendelkezés érvényes a már felmondott, végrehajtás alatt lévő, vagy követeléskezelőnek átadott hitelekre is? Ennek jártunk most utána.

2020. március 18-án a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet a lakossági és vállalati hitelszerződésekből eredő havi fizetési kötelezettségek alól – a tőke-, kamat- és díjfizetésekre is kiterjed – felmentés ad 2020.12.31-ig.

A fizetési moratórium idejével meghosszabbodik a kölcsön futamideje is, ezzel csökkentve az átmeneti időszakot követő terhet. Ugyanakkor a fizetés felfüggesztése nem jelent tartozáselengedést, kamatmentességet, csupán az átmeneti nehéz helyzetre egy fizetési haladékot.

Hirdetés

Hirdetés

Érvényes lehet a fizetési moratórium a már felmondott hitelekre?

A kormányrendelet kifejezetten a felmondott, végrehajtás alatt lévő lakáshiteleket, személyi kölcsönöket nem említi. Érdemes azonban a jogszabály 1§ (1) részének első mondatát alaposan megnézni:

„Ha a felek eltérően nem rendelkeznek, a veszélyhelyzet fennállása alatt az adósnak a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből (a továbbiakban: szerződés) eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap (a továbbiakban: fizetési moratórium)”

A szöveg értelmezése alapján a kölcsönszerződésekből eredő havi törlesztőrészletekre, fizetési kötelezettségekre kaphatunk haladékot. Viszont egy felmondott, végrehajtás alatt lévő kölcsön esetében az eredeti kölcsönszerződés megszűnt, felmondásra került már. Így a szerződésben foglalt fizetési kötelezettségünk jelenleg nincs, a bank vagy egy összegben követeli tőlünk a tartozást, vagy pedig külön megállapodás alapján havi részletekben.

Emiatt azt gondoljuk, a rendelet jelen formájában nem terjed ki a felmondott hitelekre. Az viszont biztos, hogy jellemzőn ezek az adósok vannak jelenleg a legrosszabb helyzetben, nekik lehet a legnagyobb szükségük segítségre. Éppen ezért nagyon várjuk az értelmező rendelkezéseket, esetleg új jogszabályt, amely kitérhet a felmondott hitelekre is.

A fizetési moratórium kiterjed az elmaradásban lévő, de nem felmondott hitelekre?

Ha elmaradásban vagyunk egy-két havi törlesztőrészlettel, akkor a bank még nem mondja fel a hitelünket. Mivel élő hitelszerződésünk van, ránk bizony érvényes lesz a fizetési moratórium, azaz év végéig nem kell majd megfizetnünk a havi törlesztőrészleteket.

Ugyanakkor az kérdéses, mi fog történni a meglévő elmaradásunkkal. Azok a hitelszerződésünkből eredő korábbi kötelezettségek, nem egyértelmű, hogy kiterjed-e rájuk a fizetési haladék. Elképzelhető, hogy ezen összeget a bank továbbra is kérni fogja tőlünk, de az is lehetséges, hogy átmenetileg ennek megfizetése alól is felmentést kapunk. Azonban az elmaradások elengedésére ebben az esetben sem számíthatunk. Ezen helyzet kezelésére is iránymutatást várunk a később megjelenő részletszabályoktól.

Ha szeretnél mindent megtudni a hitel moratóriumról, akkor a Hitel moratórium kisokos oldalon mindig friss információkat találsz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés