A forint miatt drágább lesz a nyaralás

A forint miatt drágább lesz a nyaralás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-11 Frissítve: 2021-07-01
 

A forint gyengülése némi bosszúságot okozhat a nyaralás előtt állóknak, különösen azoknak, akik például eddig csak lefoglalták a szállást, de euróban/dollárban csak az érkezéskor fizetnek. Egy év leforgása alatt 6%-ot gyengült a forint az euróval szemben, amiért egy átlagos két fős nyaralás is több tízezer forinttal lehet drágább. Ez ellen sok mindent nem tehetünk, viszont az ellen már igen, hogy az egyéb járulékos költségeket (például valutaváltás, kártyás vásárlás) mennyire zabolázzuk meg. A CashMester legújabb részében ezzel foglalkozunk.

Mi történt pontosan?

Alapvetően a nemzetközi befektetői hangulat gyors elromlása miatt a forint a vezető devizákkal szemben gyengült az elmúlt hónapokban. Egyéves időtávon az euróhoz képest majdnem 6%-os a gyengülés, míg a dollárral szemben fele akkora, 3%-os (július 10.-i állapot szerint). Mindez igen érzékenyen érintheti azokat, akik külföldre mennek nyaralni, mert euróban és dollárban minden többe fog kerülni. Nem vészes a forint gyengülésének mértéke, de mégis sokan a saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogy ugyanazért a forintért csak kevesebbet kaphatnak meg odakint.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

A forint árfolyama egy külső adottság, azzal sok mindent egy átlagos nyaraló nem tehet. A legjobban mostani állás szerint azok jártak, akik már az év elején lefoglalták a külföldi nyaralásukat és előre ki is fizették a számlát. Aki utazásszervezővel utazott, az is félig-meddig kint lehet a vízből, ugyanis ma már sokan garantált eurós vagy dolláros árfolyamot biztosítanak a foglalásokra. Fontos tudni, hogy mint mindenki, az utazási iroda is devizában foglalja le számunkra a szállást. A garanciával az utazó válláról leveszik a terhet és nem kérhetnek tőle később kiegészítő befizetést.

Ez mind szép és jó, de sokan saját szervezéssel mennek nyaralni és olyan helyen foglalták le a szállást, ahol előre szinte semmit sem kellett fizetni. Mindössze annyi történt, hogy a kívánt időben foglalják a szállást nekik, azonban a szoba ára devizában van nyilvántartva. Az árfolyamkockázatot ilyenkor mi futjuk, így ha gyengül a forint, akkor ugyanazért az eurós számláért végül forintban többet fogunk fizetni.

Pontosan ez történt most is, vagyis akinek éppen aktuálissá válik az utazás, az legyen felkészülve, hogy vastagabb pénztárcával (nagyobb keretű bankkártyával) vágjon neki a kalandnak. Nem tűnik önmagában soknak az euró esetében a 6%-os forintgyengülés, de ha azt vesszük alapul, hogy egy hétre két ember szállásra könnyedén elkölthet 300 000 forintot, akkor ehhez képest a 6% már 18 000 forintos pluszkiadás.

És akkor még csak a szállásról beszéltünk, olyan egyéb kiadási tételekről nem, mint amilyen a repülőjegy, a költőpénz vagy éppen a gépjárműbérlés. Összességében egy pár is azzal találhatja magát szembe, hogy több tízezer forinttal kerül többe a nyaralás. A forint gyengülésén felül más tényezők is megdrágíthatják a nyaralást, ilyen lehet a pénzváltás vagy éppen a kártyás fizetésnél alkalmazott devizaváltási árfolyam.

Miért kellene engem érdekelnie?

Azt elfogadjuk, hogy aki megteheti, annak a nyaralás annyira fontos, hogy nem feltétlenül kerekít nagy feneket a forintgyengülés hatásának. Pedig, ahogy a fenti ábra is mutatja, alsó hangon tízezrekkel lehet szűkösebb a családi büdzsé.

A rossz hír az, hogy ez ellen tehetetlenek vagyunk, mindössze elfogadni lehet ezt a helyzetet és arra reagálni. Vagy úgy, hogy bizonyos kiadásokat visszafogunk vagy ha képesek vagyunk rá, akkor kiegészítjük a büdzsénket.

A jó hír, hogy vannak olyan trükkök, amivel a forint gyengülésén kívüli, számunkra káros forgatókönyveket kizárhatjuk. Tipikusan ide tartozik az, hogy miként váltunk valutát és az is, hogyan használjuk a bank- vagy hitelkártyánkat külföldön. Hisszük vagy sem, súlyos ezreket nyerhetünk ilyen aprónak tűnő tételeken is. Legalább ezeket a forintokat fogjuk meg, ha már az árfolyamokat nem tudjuk befolyásolni.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés