A havonta félretett pénzedet ide is teheted

A havonta félretett pénzedet ide is teheted
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-25 Frissítve: 2019-01-24
 

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta is fel tudod építeni a portfóliódat? Ez esetben érdemes lehet megismerkedned a rendszeres megtakarítási programokkal!

A napokban írtunk egy cikket arról, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha havonta szeretnél pénzt félretenni. Írásunk egyik eleme a rendszeres megtakarítási program volt, most bemutatjuk, pontosabban miről is szól ez.

A rendszeres megtakarítási programokat a bankok az olyan ügyfeleiknek szánják, akik meg tudják tenni, hogy rendszeresen, például havonta valamekkora pénzösszeget befektetési alapokba fektessenek. Erre a bankok olyan módon adnak lehetőséget, hogy egy megbízást íratnak alá Veled, és az így létrejött megállapodás alapján a pénzegyenleged terhére, az adott időpontban, a megbízás összegéből megvásárolható mennyiségű befektetési jegyet vásárolnak.

Hirdetés
Hirdetés

Kinek jó ez a megoldás?

A pénzintézeteknek nyilvánvalóan hasznos, hiszen így a náluk megvásárolt és elhelyezett befektetési alapok volumene növekedik. Ezen kívül díjakat számíthatnak fel a befektetési jegyek adásvétele, az értékpapírszámla vezetése (fix díjak és/vagy állománydíjak) miatt, esetleg a rendszeres megbízás megadásáért és visszavonásáért is.

Neked pedig ügyfélként azért lehet jó a különböző időpontokban történő vásárlás, mert ezzel csökkenteni tudod a kockázatodat, hiszen havonta nagy eséllyel nem ugyanazon az árfolyamon vásárolod meg ugyanazt a befektetési alapot.

Így a hónapok során kialakul egy bekerülési átlagár. Ha az adásvételi költség mértékénél nagyobb összeggel kerül a bekerülési átlagár fölé az egy jegyre jutó nettó eszközérték, akkor nyerő pozícióba kerülsz, és nyereséggel adhatod el a befektetési jegyeidet! A szabályos időközönként történő vásárlással kiküszöbölöd azt a lehetőséget, mintha csak egyszer és épp túl magas egy jegyre jutó nettó eszközértéken vásároltad volna meg az adott befektetési alapot.

Szinte minden banknál elérhető a lehetőség

Csaknem minden pénzintézet lehetővé teszi, hogy élhessél a rendszeres megtakarítás nyújtotta előnyökkel. Úgy dolgozzák ki ezeket a programokat, hogy előre meghatározott befektetési alapokra legyenek elérhetők. Általában meghatároznak egy havi 5-10 ezer forintos minimum összeget, efelett tetszőleges összegre megadhatod az állandó vételi megbízást.

Nem minden befektetési alapot tudsz rendszeres vételi megbízás keretében megvenni. Itt nemcsak arról van szó, hogy csak a zárt végűeket ne lehetne, hanem egy ilyen megbízás alapján egyes nyílt végűeket sem engedik a bankok. Ennek számos oka lehet, ezért erre most nem térünk ki.

Pénzintézetenként nagyon eltérő az elérhető befektetési alapok köre. Néhány bank csak a saját alapkezelőjének befektetési jegyeit teszi elérhetővé a rendszeres megtakarítási program keretében, míg másoknál egyes külső alapokra (de korántsem az összes forgalmazottra) is megadható ilyen megbízás.

Költségek

A költségeket illetően is vannak különbségek: léteznek olyan bankok, ahol ingyenesen tudsz ilyen megbízást adni, de van olyan bank is, ahol ennek nemcsak van költsége (akár 1-2 ezer forint is lehet), hanem még a rendszeres vételi megbízás visszavonásának is 200-300 forintos a díja. Más pénzintézeteknél pedig eleve drága mulatság a bankcsoporton kívüli (nem saját alapkezelő) befektetési alapok vásárlása, legyen szó akár rendszeres, akár eseti megbízásról.

Milyen számlára adhatod meg a megbízást?

Bármilyen olyan értékpapírszámlára megadhatod a megbízást, amelyre az adott évben befizetést teljesíthetsz (normál értékpapírszámla, tárgyévben nyitott tartós befektetési értékpapírszámla, nyugdíj-előtakarékossági számla), ha a bank is ezt lehetővé is teszi számodra. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy bank úgy dönt, hogy valamelyik számlatípusra nem fogadja be a rendszeres vételi megbízást.

1
Hirdetés
Hirdetés