A hozamemelkedés réme fenyegeti a hiteleket és a megtakarításokat!

A hozamemelkedés réme fenyegeti a hiteleket és a megtakarításokat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-24 Frissítve: 2021-08-06
 

Masszív hozamemelkedés indult meg az állampapírpiacon, ami megtakarítási és hitel szempontból egyaránt érinti a lakosságot. A héten több írásunk is született ebben a témában, most ebből adunk egy kis ízelítőt. Heti összefoglalónk következik.

A nemzetközi befektetői hangulat romlása a hazai államkötvény piacon is éreztette a hatásait, hiszen a 3-15 éves hozamok mintegy 1-1,6%-kal emelkedtek az év elejétől számítva. Most összefoglaljuk, hogy egy átlagemberként miként érint ez minket.

Lakáshitelek

Szerencsére az árfolyamkockázattal hitelesként már nem kell számolni, azonban a kamatok alakulása olyan tényező, amire figyelni kell. Az említett hozamemelkedés is így jön a képbe, hiszen a hosszú hozamok szintje adja a rögzített hitelek kamatbázisát. Akik az utóbbi időszakban rögzített hitelt vett fel, annak most természetesen még nem kell aggódnia, náluk leghamarabb a kamatperiódus lejárta után emelkedhet a törlesztő. Erre azonban megvan az esély, hiszen az állampapírpiaci hozamok emelkedése tartós jelenség lehet.

A probléma leginkább azokat érinti, akik most, vagy a jövőben vennének fel lakáshitelt. Érdemes minél hamarabb cselekedni és a lehető leghosszabb távra fixálni a hitelt, ezáltal kizárva a kamatkockázatot. Az emelkedő lakáshitel kamatok ellenére most még mindig nagyon kedvezők a feltételek, a folyamat elején tartunk.

Külön érdemes szólni a változó kamatozású hitelekről, hiszen itt kiemelten a BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) szintje fontos. Egyelőre itt nagy mozgásokat nem látni, és a közeljövőben még nem is indulhat meg az emelkedés. De nem árt az óvatosság, hiszen 1-2 éves időhorizonton magasabb szintre ugorhat a BUBOR, ami azonnal érezteti a hatását a törlesztőben.

Hirdetés

Hirdetés

Megtakarítások, befektetések

Az elmúlt időszakban igen kevés vonzó megtakarítási lehetőséggel találkozhattunk. A múltban sokan éppen azért választhattak egy kötvényalapot, mert ezeknek a visszatekintő hozama igen vonzó volt. Azonban a hozamemelkedés éppen a kötvényalapú befektetések érinti a legérzékenyebben, ami miatt a kötvényalapok is jelentős veszteségeket könyvelhetnek el. Kivételt képeznek a lakossági állampapírok, ahol a piaci hozamok szintje nem befolyásolja az értékpapír árfolyamát, tehát ezt nyugodtan választhatjuk továbbra is.

Egyébként is nehéz dolgunk van, hiszen a kockázatos befektetések között is kimerülnek a tartalékok. A tőzsdék bizonytalan helyzetben vannak, ami a részvényalapok teljesítményén is meglátszódik. A devizás alapokkal a forint gyengülésre nem érdemes spekulálni, az árfolyammal kapcsolatos döntéseket is hagyjuk meg a portfólió menedzsernek. Megoldást egy abszolút hozamú alap jelenthet, hiszen ezek a körülményektől függetlenül igyekeznek pozitív hozamot termelni.

A nyugdíj-megtakarításokon az önkéntes nyugdíjpénztárakról külön szót kell ejteni, hiszen ezek a kötvény és részvény alapú befektetések valamilyen kombinációját jelentik. Az ÖNYP portfóliók hozamai is jelentősen estek az elmúlt félévben, ami a piaci helyzet változásából fakad. Azonban ne feledjük, ez egy hosszú távú megtakarítás így a rövid távú veszteségek miatt nem szabad aggódni.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés