Betöltés

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-19

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt vett fel, annak egyelőre nincs félnivalója, de az első kamatforduló után ők is készüljenek a növekvő törlesztőre. Aki változó kamatozású hitelt vett fel, az reménykedhet a lassú átmenetben, de itt sokkal több a bizonytalanság.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Elég rossz volt a nemzetközi befektetői hangulat az utóbbi hetekben, ami utolérte a forintos és a magyar állampapírpiacot is. Mivel devizahitelek ma már a lakosságnál valójában nincsenek, ezért a forint gyengülése egy lakáshitelesnek nem okozhatott problémát.

A hitellel rendelkezők viszont a hozamok miatt már aggódhatnak, hiszen az egyre nagyobb arányban felvett rögzített kamatú hiteleknél a kamatbázist az állampapírhozamok jelentik. Valószínűleg sok kavar van az eset kapcsán a fejekben, ezért most tiszta vizet öntünk a pohárba.

A tény nemes egyszerűséggel az, hogy 2018-ban a magyar állampapíroknál jelentős hozamemelkedés következett be. Ahogy láthatjuk az ábrán is, hogy a 3, 5, 10 és 15 éves futamidőknél 1-1,5%-kal emelkedtek a hozamok. A rövidebb futamidőknél (3-5 éves) volt a nagyobb emelkedés, míg a kisebb a hosszabb (10-15 éves) futamidőkön.

A jó hír rögtön az, hogy aki az utóbbi fél évben vett fel rögzített lakáshitelt, annak nem kell aggódnia per pillanat. Éppen az a nagy jelentősége egy fix kamatú hitelnek, hogy a kamatperiódus alatt nem változhat a hitel kamata. Aki legalább 3 évre rögzített kamatú hitelt vett fel, annak az állampapírok hozamának emelkedése jelenleg semmit sem jelent.

De, amint letelik a kamatperiódus, akkor már a bank a jegybank által meghatározott kamatváltoztatási mutató szerint módosíthatja a hitel kamatát. Ha minden így marad, akkor borítékolható, hogy 3-5-10 év múlva a kamatperiódus lejárata után megemelik a hitel kamatát, és nőni fognak a törlesztőrészletek.

Erre azért kerülhet sor, mert a hitel induló kamatának kiszámításakor a bank az éppen akkor aktuális állampapírpiaci hozamokat veszi alapul. Nem ok nélküli, hogy például a fogyasztóbarát lakáshiteleknél a hozamok felett maximum 3,5%pont lehet az eltérés. Gondolhatjuk, hogy ha az induláshoz képest például 5 év múlva a hozamok több százalékponttal fentebb vannak, akkor a bank is kénytelen megemelni a kamatot. Szerencsére csak úgy, ahogy azt a jegybank elvárja.

Vagyis, aki fix hitelt vett fel, az nagyon helyesen járt el, nem is lát a mostani vészterhesebb időszakból semmit, azonban érdemes neki is felkészülni, hogy az első kamatfordulókor nagy eséllyel nőni fog a törlesztőrészlete. Márpedig erre lesz legalább 3 éve az adósnak, tehát van idő felkészülni.

Nézd meg kalkulátorunkkal, melyik fogyasztóbarát lakáshitel számodra a legalkalmasabb!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A statisztikák szerint a frissen hitelt felvevők kisebb része változó kamatozású hitelt igényel, aminek 3-12 havonta a kamata és a törlesztője is változik. Számukra nem az állampapírok hozama érdekes, hanem a BUBOR, ugyanis a hitelek kamatozása itt ehhez van kötve. Ezen a téren nem történt nagy elmozdulás, de látható, hogy egyre nagyobb az eltérés a rövid és hosszú hozamok között, ami csak ideig óráig tartható még fent.

Ezért is ajánljuk erőteljesen, hogy inkább fix hitelt vegyünk fel, mert itt nagyobb biztonságban vagyunk. Másként fogalmazva, mesterségesen alacsonyan vannak tartva a rövid hozamok (BUBOR), a kamat nagyobb mértékű megemelkedése itt egy valós veszély. Ez valószínűleg nem hónapok alatt fog bekövetkezni, hanem évek alatt, de akkor is a törlesztők fokozatos emelkedése az alapvető forgatókönyv a változó kamatozású hiteleknél.

Nem beszéltünk még egy éppen aktuálisan vagy a jövőben hitelfelvételt tervező emberekről. Számukra a szomorú valóság az, hogy drágább lesz a hitelek induló kamatozása. Ebben a cikkben azt mutattuk be, hogy a fogyasztóbarát hiteleknél május és június között már látható a kamatemelkedés. Az utóbbi fél év mostani meglátásunk szerint egy kivételezett időszak volt, aki a lakáshitel ajánlatokat összehasonlította, az soha nem látott olcsó kondíciókkal vehetett fel lakáshitelt.

Előretekintve még nagyobb jelentősége lesz az összehasonlításoknak. Már csak azért is, mert hétfőn a jegybank közzétette a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó jövőbeli szabályozás tervezetét, eszerint pedig a JTM-ben is kedvezőbb elbírálás alá esik az, aki hosszabb időszakra rögzíti a hitelének a kamatát.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Szuperunalmas szuperkedd

    Március 3-ai szuperkedden egyszerre tartják nagyon sok amerikai államban a demokrata előválasztást. Március közepére pedig nagy valószínűséggel eldől, hogy Trump kihívója egy radikálisabb, vagy mérsékelt... The post Szuperunalmas szuperkedd appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.