Betöltés

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-19

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt vett fel, annak egyelőre nincs félnivalója, de az első kamatforduló után ők is készüljenek a növekvő törlesztőre. Aki változó kamatozású hitelt vett fel, az reménykedhet a lassú átmenetben, de itt sokkal több a bizonytalanság.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Elég rossz volt a nemzetközi befektetői hangulat az utóbbi hetekben, ami utolérte a forintos és a magyar állampapírpiacot is. Mivel devizahitelek ma már a lakosságnál valójában nincsenek, ezért a forint gyengülése egy lakáshitelesnek nem okozhatott problémát.

A hitellel rendelkezők viszont a hozamok miatt már aggódhatnak, hiszen az egyre nagyobb arányban felvett rögzített kamatú hiteleknél a kamatbázist az állampapírhozamok jelentik. Valószínűleg sok kavar van az eset kapcsán a fejekben, ezért most tiszta vizet öntünk a pohárba.

A tény nemes egyszerűséggel az, hogy 2018-ban a magyar állampapíroknál jelentős hozamemelkedés következett be. Ahogy láthatjuk az ábrán is, hogy a 3, 5, 10 és 15 éves futamidőknél 1-1,5%-kal emelkedtek a hozamok. A rövidebb futamidőknél (3-5 éves) volt a nagyobb emelkedés, míg a kisebb a hosszabb (10-15 éves) futamidőkön.

A jó hír rögtön az, hogy aki az utóbbi fél évben vett fel rögzített lakáshitelt, annak nem kell aggódnia per pillanat. Éppen az a nagy jelentősége egy fix kamatú hitelnek, hogy a kamatperiódus alatt nem változhat a hitel kamata. Aki legalább 3 évre rögzített kamatú hitelt vett fel, annak az állampapírok hozamának emelkedése jelenleg semmit sem jelent.

De, amint letelik a kamatperiódus, akkor már a bank a jegybank által meghatározott kamatváltoztatási mutató szerint módosíthatja a hitel kamatát. Ha minden így marad, akkor borítékolható, hogy 3-5-10 év múlva a kamatperiódus lejárata után megemelik a hitel kamatát, és nőni fognak a törlesztőrészletek.

Erre azért kerülhet sor, mert a hitel induló kamatának kiszámításakor a bank az éppen akkor aktuális állampapírpiaci hozamokat veszi alapul. Nem ok nélküli, hogy például a fogyasztóbarát lakáshiteleknél a hozamok felett maximum 3,5%pont lehet az eltérés. Gondolhatjuk, hogy ha az induláshoz képest például 5 év múlva a hozamok több százalékponttal fentebb vannak, akkor a bank is kénytelen megemelni a kamatot. Szerencsére csak úgy, ahogy azt a jegybank elvárja.

Vagyis, aki fix hitelt vett fel, az nagyon helyesen járt el, nem is lát a mostani vészterhesebb időszakból semmit, azonban érdemes neki is felkészülni, hogy az első kamatfordulókor nagy eséllyel nőni fog a törlesztőrészlete. Márpedig erre lesz legalább 3 éve az adósnak, tehát van idő felkészülni.

Nézd meg kalkulátorunkkal, melyik fogyasztóbarát lakáshitel számodra a legalkalmasabb!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A statisztikák szerint a frissen hitelt felvevők kisebb része változó kamatozású hitelt igényel, aminek 3-12 havonta a kamata és a törlesztője is változik. Számukra nem az állampapírok hozama érdekes, hanem a BUBOR, ugyanis a hitelek kamatozása itt ehhez van kötve. Ezen a téren nem történt nagy elmozdulás, de látható, hogy egyre nagyobb az eltérés a rövid és hosszú hozamok között, ami csak ideig óráig tartható még fent.

Ezért is ajánljuk erőteljesen, hogy inkább fix hitelt vegyünk fel, mert itt nagyobb biztonságban vagyunk. Másként fogalmazva, mesterségesen alacsonyan vannak tartva a rövid hozamok (BUBOR), a kamat nagyobb mértékű megemelkedése itt egy valós veszély. Ez valószínűleg nem hónapok alatt fog bekövetkezni, hanem évek alatt, de akkor is a törlesztők fokozatos emelkedése az alapvető forgatókönyv a változó kamatozású hiteleknél.

Nem beszéltünk még egy éppen aktuálisan vagy a jövőben hitelfelvételt tervező emberekről. Számukra a szomorú valóság az, hogy drágább lesz a hitelek induló kamatozása. Ebben a cikkben azt mutattuk be, hogy a fogyasztóbarát hiteleknél május és június között már látható a kamatemelkedés. Az utóbbi fél év mostani meglátásunk szerint egy kivételezett időszak volt, aki a lakáshitel ajánlatokat összehasonlította, az soha nem látott olcsó kondíciókkal vehetett fel lakáshitelt.

Előretekintve még nagyobb jelentősége lesz az összehasonlításoknak. Már csak azért is, mert hétfőn a jegybank közzétette a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó jövőbeli szabályozás tervezetét, eszerint pedig a JTM-ben is kedvezőbb elbírálás alá esik az, aki hosszabb időszakra rögzíti a hitelének a kamatát.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakására, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.