Betöltés

Elkezdődött: drágábbak lesznek júniusban a lakáshitelek

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-06

Sokáig nem volt mozgás a fogyasztóbarát lakáshiteleknél, azonban júniusban már a bankok egy része nem tudott tovább várni és a hozamok emelkedését érvényesítette a hitelkamatokban. A legrosszabb esetben ez azt jelenti, hogy aki egy hónapot várt, az ugyanazért a hitelért 4-6%-kal fizethet ki havonta többet. Gyűjtésünkből több érdekesség is kiderül, például bemutatjuk, hogy árazásban melyik fix hitel emelkedik ki a többiek közül.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Bő egy hete állapítottuk meg egy cikkünkben, mennyire érdekes, hogy miközben az állampapírok hozamai fokozatosan nőttek 2018-ban, ennek ellenére a fogyasztóbarát lakáshitelek közül a legjobb ajánlatokban nem történt érezhető változás májusig bezárólag. Ez alapján úgy tűnhetett, hogy a kategóriájukban legjobb hiteleket kínáló bankok inkább a feláraikat csökkentették, mintsem a kamatemeléssel elriasszák a potenciális ügyfeleket (ez alól persze voltak kivételek).

A folyamat mindenképpen üdvözítő volt azokra nézve, akik hitelfelvételben gondolkoztak. Már akkor megfogalmaztuk, hogy nem sokáig tarthatják a bankok ezt a stratégiát, előbb vagy utóbb nekik is kamatot kell emelniük. A kérdés csak az volt, hogy ez mikor következik be.

A válasz most megérkezett, mivel a júniusra vonatkozó adatok alapján több bank is emelt a hitelének a kamatán májushoz képest. Az alábbi ábrán átlagos paraméterekkel szűrtük le a banki ajánlatokat, minden kategóriában az adott bank legjobb kondíciójú hitele került be. Az általunk követett kínálatból megállapítható, hogy a fogyasztóbarát hiteleknél 22-ből 10 esetben az induló kamat magasabb lett.

A gyűjtésünk szerint az alábbi kamatemelkedésre volt példa, zárójelbe tettük, hogy a kamatbázisul szolgáló állampapír-hozamok miként változtak:

 • 3 éves kamatperiódus: 0,02-0,10% (+0,30%)
 • 5 éves kamatperiódus: 0,32-0,40% (+0,40%)
 • 10 éves kamatperiódus: 0,25-0,64% (+0,64%)
 • végig fix hitel: 0,53% (+0,53%).

Amennyiben az induló kamatok változását vesszük alapul, akkor könnyedén kiszámítható, hogy a 10 millió forintos hitelnél az induló havi törlesztőrészletben mekkora emelkedésre került sor:

 • 3 éves kamatperiódus: 100-500 forint
 • 5 éves kamatperiódus: 1700-2100 forint
 • 10 éves kamatperiódus: 1400-3500 forint
 • végig fix hitel: 3100 forint.

Első ránézésre nem tűnik soknak a változás, azonban ha az egy hónappal korábbi induló havi törlesztőrészlethez viszonyítjuk ezeket az értékeket, akkor azt vehetjük észre, hogy legrosszabb esetben akár 4-6%-kal is magasabb szintről indul a törlesztő.

A látottak alapján pedig nem vagyunk arról meggyőződve, hogy a bankok megállnak a kamatemelésben, hiszen májusról júniusra a bankoknak csak egy része hozta meg a saját döntését. Több banknak még hátravan egy lépés, bár ők bízhatnak abban, hogy csak átmenetileg nőttek meg a hozamok és idővel a kamatbázis is alacsonyabb szintre esik vissza. De erre nincs garancia, nagyon is valószínű, hogy tartósan velünk marad a magasabb hozamszint, amire a bankoknak is lesz válaszuk.

Mindezek ellenére a fogyasztóbarát lakáshitel előnye továbbra is megkérdőjelezhetetlen. Ahogy látható, kategóriájukban a fogyasztóbarát hitelek a piaci társaikhoz képest lényegesen jobb induló kamattal érhetők el. A 20 éves futamidő alatt a számítások szerint akár 1 millió forintot is spórolhatunk, ha jól választunk.

A különböző futamidők között körbetekintve az a meglátásunk, hogy relatíve a legolcsóbbak a kamatbázishoz képest a 10 éves kamatperiódusú hitelek számítanak. Ha a kategóriák átlagait nézzük, akkor a kamatbázishoz a bankok 2,2-2,5%-os felárat adnak hozzá, viszont a 10 éves kamatperiódusnál 1,9%-on van az átlagos felár. Ez nagyon kedvezőnek számít, tehát ha tehetjük, akkor érdemes ezt is mérlegelni a döntés előtt.

Kategóriájuk legjobb hitelei a fogyasztóbarát hitelek. Nézd meg kalkulátorunkkal, melyik számodra a legalkalmasabb!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Blogajánló

 • alapblog

  A lakástakarék hattyúdala

  Befektetői körökben keserédes viccelődés tárgya, hogy ha egy vállalat új székháza elkészül, akkor az valószínűleg a cég életciklusának csúcsát is kijelöli. Onnan már lefelé vezet...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.