Elkezdődött: drágábbak lesznek júniusban a lakáshitelek

Elkezdődött: drágábbak lesznek júniusban a lakáshitelek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-06 Frissítve: 2021-07-01
 

Sokáig nem volt mozgás a fogyasztóbarát lakáshiteleknél, azonban júniusban már a bankok egy része nem tudott tovább várni és a hozamok emelkedését érvényesítette a hitelkamatokban. A legrosszabb esetben ez azt jelenti, hogy aki egy hónapot várt, az ugyanazért a hitelért 4-6%-kal fizethet ki havonta többet. Gyűjtésünkből több érdekesség is kiderül, például bemutatjuk, hogy árazásban melyik fix hitel emelkedik ki a többiek közül.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Bő egy hete állapítottuk meg egy cikkünkben, mennyire érdekes, hogy miközben az állampapírok hozamai fokozatosan nőttek 2018-ban, ennek ellenére a fogyasztóbarát lakáshitelek közül a legjobb ajánlatokban nem történt érezhető változás májusig bezárólag. Ez alapján úgy tűnhetett, hogy a kategóriájukban legjobb hiteleket kínáló bankok inkább a feláraikat csökkentették, mintsem a kamatemeléssel elriasszák a potenciális ügyfeleket (ez alól persze voltak kivételek).

A folyamat mindenképpen üdvözítő volt azokra nézve, akik hitelfelvételben gondolkoztak. Már akkor megfogalmaztuk, hogy nem sokáig tarthatják a bankok ezt a stratégiát, előbb vagy utóbb nekik is kamatot kell emelniük. A kérdés csak az volt, hogy ez mikor következik be.

A válasz most megérkezett, mivel a júniusra vonatkozó adatok alapján több bank is emelt a hitelének a kamatán májushoz képest. Az alábbi ábrán átlagos paraméterekkel szűrtük le a banki ajánlatokat, minden kategóriában az adott bank legjobb kondíciójú hitele került be. Az általunk követett kínálatból megállapítható, hogy a fogyasztóbarát hiteleknél 22-ből 10 esetben az induló kamat magasabb lett.

A gyűjtésünk szerint az alábbi kamatemelkedésre volt példa, zárójelbe tettük, hogy a kamatbázisul szolgáló állampapír-hozamok miként változtak:

  • 3 éves kamatperiódus: 0,02-0,10% (+0,30%)
  • 5 éves kamatperiódus: 0,32-0,40% (+0,40%)
  • 10 éves kamatperiódus: 0,25-0,64% (+0,64%)
  • végig fix hitel: 0,53% (+0,53%).

Amennyiben az induló kamatok változását vesszük alapul, akkor könnyedén kiszámítható, hogy a 10 millió forintos hitelnél az induló havi törlesztőrészletben mekkora emelkedésre került sor:

  • 3 éves kamatperiódus: 100-500 forint
  • 5 éves kamatperiódus: 1700-2100 forint
  • 10 éves kamatperiódus: 1400-3500 forint
  • végig fix hitel: 3100 forint.

Első ránézésre nem tűnik soknak a változás, azonban ha az egy hónappal korábbi induló havi törlesztőrészlethez viszonyítjuk ezeket az értékeket, akkor azt vehetjük észre, hogy legrosszabb esetben akár 4-6%-kal is magasabb szintről indul a törlesztő.

A látottak alapján pedig nem vagyunk arról meggyőződve, hogy a bankok megállnak a kamatemelésben, hiszen májusról júniusra a bankoknak csak egy része hozta meg a saját döntését. Több banknak még hátravan egy lépés, bár ők bízhatnak abban, hogy csak átmenetileg nőttek meg a hozamok és idővel a kamatbázis is alacsonyabb szintre esik vissza. De erre nincs garancia, nagyon is valószínű, hogy tartósan velünk marad a magasabb hozamszint, amire a bankoknak is lesz válaszuk.

Mindezek ellenére a fogyasztóbarát lakáshitel előnye továbbra is megkérdőjelezhetetlen. Ahogy látható, kategóriájukban a fogyasztóbarát hitelek a piaci társaikhoz képest lényegesen jobb induló kamattal érhetők el. A 20 éves futamidő alatt a számítások szerint akár 1 millió forintot is spórolhatunk, ha jól választunk.

A különböző futamidők között körbetekintve az a meglátásunk, hogy relatíve a legolcsóbbak a kamatbázishoz képest a 10 éves kamatperiódusú hitelek számítanak. Ha a kategóriák átlagait nézzük, akkor a kamatbázishoz a bankok 2,2-2,5%-os felárat adnak hozzá, viszont a 10 éves kamatperiódusnál 1,9%-on van az átlagos felár. Ez nagyon kedvezőnek számít, tehát ha tehetjük, akkor érdemes ezt is mérlegelni a döntés előtt.

Kategóriájuk legjobb hitelei a fogyasztóbarát hitelek. Nézd meg kalkulátorunkkal, melyik számodra a legalkalmasabb!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés