A jegybank mutatványa megváltoztatja a lakáshitelesek életét?

A jegybank mutatványa megváltoztatja a lakáshitelesek életét?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-17 Frissítve: 2021-07-01
 

Januártól a jegybank elindította itthon is azokat az intézkedéseit, melyek célja, hogy a hosszabb hozamok csökkenjenek, ergo olcsóbban lehessen a fogyasztóbarát lakáshitelekhez hozzájutni. A számításaink szerint már a bejelentésnek is volt hatása, viszont a következő hónapokban további javulásra lehet számítani. A kérdés, hogy megéri-e várni, ha közben az ingatlanárak elmennek? Lássuk a gyors helyzetértékelésünket!

Mi történt pontosan?

Már a múlt év végén hallhattál arról, hogy a jegybank ismét nagy durranásra készül, aminek hatását a lakáshitelesek is érezhetik a bőrükön. És valóban, a napokban nekilódulnak a jelzáloglevelek vásárlásának, illetve az 5-10 éves kamatcsere ügyletek is elindulnak. Ez talán elsőre bonyolultnak hangzik, és úgy tűnhet, hogy a leendő lakáshitelesek helyzetét nem változtatja meg, de most elmagyarázzuk, mégis mi lehet a hatása!

Mit jelent ez magyarul?

A jegybank már évek óta azon van, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amivel a gazdasági növekedést támogathatja. Ennek része volt, hogy az elmúlt bő egy évben sikerült a rövid hozamokat leénekelni, aminek köszönhetően a bankközi kamatláb, vagyis a BUBOR leereszkedett (arról, hogy a hitelnél a kamat miként határozódik meg, itt értekeztünk). A lakáshitelesek szempontjából ennek a közvetlen hatása az volt, hogy a változó kamatozású hitelek igen olcsóvá váltak. Ma a legolcsóbb, 3 hónapos kamatperiódusú hitel 2,5%-os THM-mel lehet felvenni.

Igen ám, de a jegybank nem állt meg itt. Mivel a változó hitelek jókora kamatkockázatot is hordoznak magukban, igyekezett a rögzített kamatozású hiteleket olcsóbbá tenni a hitelfelvevők számára. Ezért hallhatsz mostanában olyan sokat a fogyasztóbarát hitelekről is.

További célkitűzés volt az is, hogy a hosszú hozamok is lejjebb ereszkedjenek, amihez a rögzített hitelek kamatát is befolyásolja. Itt jön a képbe a bevezetőben is említett két jegybanki eszköz, amelyeknek dióhéjban az a lényege, hogy a hiteleket nyújtó bankok kedvezőbb kamattal adhassák oda a fix hiteleket is.

Az alkalmazkodás nem is maradt el, hiszen az 5 éven túli állampapírok hozamai 2017 decembere eleje óta 0,1-0,35%-kal tudtak csökkeni. Ráadásul az elmúlt hónapok adatai alapján a lakáshiteleknél is látszott mocorgás, ami olcsóbbá tette fix hiteleket is. Persze a további hatásokat még csak eztán lehet várni és ez nagy valószínűséggel vissza fog köszönni a kedvezőbb lakáshitel kondíciókban.

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

Soha nem volt ilyen aktuális a kamatperiódus választásának kérdése, mint most. Jelenleg nagyjából fele-fele arányban oszlik meg a hitelfelvevők között a rövid és hosszú kamatperiódust választók aránya, ugyanakkor a jegybank is azt szeretné, ha ez a rögzített hitelek felé mozdulna el.

Korántsem szabad félvállról venni ezt a döntést, mert a mostani mélypontról éveken belül megindulhatnak a rövid kamatok. Márpedig ez a rövid kamatperiódusú hitelek drágulását hozhatja el, miközben a hosszú kamatperiódust választók biztonságos távolságból figyelhetik az eseményeket.

Ugyanakkor attól függetlenül, hogy a jelek szerint olcsóbbak lehetnek a lakáshitelek a közeljövőben, jól át kell gondolni, hogyan cselekedsz. Nagyon fontos szempont, hogy hogyan alakul az ingatlanpiac, márpedig nem igazán látjuk akadályát az árak további növekedésének. Ergo minden perc számít, hiszen amit kivárás réven a hitelkamatok csökkenésével nyerhetnél, azt javarészt elbukhatod a magasabb lakásárak miatt.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés