Betöltés

Ennél jobb hírt nem is kaphattak volna a leendő lakáshitelesek

szerző: Bankmonitor
2018-01-10

Lassan két hónap is eltelt, amióta a bankok lakáshitel ajánlatait összehasonlítottuk, így időszerűvé vált, hogy újból megnézzük a friss kínálatot. Nem csalódtunk, ugyanis a legolcsóbb, ugyanakkor jelentős bizonytalanságot hordozó hitelek továbbra is 2,5% körüli THM mellett kelnek el. A kiszámíthatóságot kínáló hitelek kamatai ezzel szemben egyre inkább kedvezőek, a legjobb 5-10 éves rögzítésű hiteleket már 3,45-4,36%-os THM-mel is fel lehet venni. Nézzük is a részleteket!

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A 2017-es év kiemelkedő volt a lakáshiteleknél, ami évek óta nem látott érdeklődést hozott a lakosság részéről, ráadásul semmi nem indokolja, hogy véget érne ez a széria. A hitelezés felpörgése, és az alacsony kamatkörnyezet közepette még inkább felértékelődik azonban a kamatperiódus kérdése, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen hitelt választasz.

Az elmúlt évek kamatcsökkenésének köszönhetően az ún. rövid kamatperiódusú hiteleket (3, 6, 12 havonta változhat a törlesztő) lehet a legalacsonyabb kamat és törlesztés mellett felvenni, ahol már bőven 3% alatti kamatot érhetsz el. Ezért cserébe a válladon hordod a terhet, hogy a hitel futamideje alatt bárhová mozdulhatnak a kamatok. Ráadásul komoly esélye van, hogy már pár éven belül is megugorjanak a mostani rekord alacsony szinten álló kamatok, ezzel megdrágítva a törlesztődet is.

Amennyiben 10 millió forintot 20 évre vennél fel, a legolcsóbb ajánlatot jelenleg a 3 havi kamatperiódusú hitelek között 2,52%-os THM mellett találod meg, méghozzá a K&H Bank kínálatában. Ugyanakkor érdemes megfontolnod a döntést, mielőtt egy ilyen hitelbe belevágnál a jelenlegi körülmények között. Elsősorban akkor érdemes olcsó, változó kamatozású hitelben gondolkoznod, ha kellő mozgástér van a családi büdzsében a magasabb törlesztőkre, illetve nagyobb megtakarítással is rendelkezel, esetleg eleve rövid futamidőre hajtasz. Egyéb élethelyzetekben (kevesebb tartalék, szűkösebb büdzsé mellett) célszerű inkább a biztonságos alternatívát választani, amit a jegybank elemzése is alátámaszt.

A rögzített kamatozású hitelek éppen attól a kockázattól szabadítanak meg, hogy az emelkedő kamatoktól kelljen tartanod. Cserébe némileg drágábbak, de ma már a kamatokban lévő eltérés sem óriási, kifejezetten kedvező kondíciókkal ajánlják őket a bankok. Ráadásul az elmúlt időszakban egyre kedvezőbb kamatokkal találkozni, ami részben a fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenésének és persze a hosszú hozamok csökkenésének köszönhető.

A legkedvezőbb feltételekkel ma már szinte kivétel nélkül a fogyasztóbarát hiteleket találjuk meg, tehát ilyen szempontból is mindenképp üdvözlendő a megjelenésük, ráadásul pénzügyi előnyt is biztosítanak a normál lakáshitelekhez képest. A Bankmonitor hitelkalkulátora alapján a legjobb rögzített hitelek kamata 3,11-7,07% között szóródik, a fixálás időtartamától függően. A kellő kiszámíthatóságot nyújtó 5-10 éves fixálású hiteleket már 3,45-4,36%-os THM-mel is felveheted, ami 57,5 ezer és 61,6 ezer forintos havi törlesztőt eredményezne.

A következő kalkulátor segítségével te is könnyedén utánanézhetsz a legjobb lakáshitel ajánlatoknak!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A legfontosabb változások

A gyakran változó hitelek esetében az előző hónapokhoz képest a kamatokban érdemi változást nem láttunk, ugyanis a referenciakamatként szolgáló BUBOR szintjében sem történt nagyobb mozgás.

Ugyanakkor a hosszú kamatperiódusú hitelek frontján több esetben is változás történt a kamatkondíciókban az utóbbi két hónapban. Míg a 3 éves kamatperiódusok esetében a legjobb ajánlatoknál 0,02-0,1%-os drágulás volt, addig a többi rögzített hitelnél a hitelfelvevők javára változott a helyzet. Az 5 és 10 éves kamatperiódusú hiteleknél 0,1-0,6%-kal is kedvezőbb lett a legjobb hitelek THM-je. A végig fix hiteleknél is kedvező változások voltak, az MKB Bank fogyasztóbarát hitelénél fél százalékkal csökkent a THM, míg az OTP Banknál 2%-os is volt a csökkenés.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakására, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.