A növekvő kamatok felzabálják egy hosszú futamidejű kötvény értékét

A növekvő kamatok felzabálják egy hosszú futamidejű kötvény értékét
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-20 Frissítve: 2019-06-21
 

Ha hosszabb időre fektetjük be a pénzünk, akkor éves szinten több nyereséget várunk el. Ezt felfoghatjuk annak díjaként, hogy hosszabb időre lemondunk pénzünk használatáról. A hosszabb futamidőnek azonban van hátulütője, ami akkor jelentkezik, ha idő előtt szeretnénk kiszállni a kötvényből.

Elképzelhető, hogy valaki hosszabb időre szeretné befektetni pénzét, mint 5 év. Így érdemes megnézni, hogy a Magyar Állampapír Plusz mellet milyen egyéb hosszabb futamidejű kötvénybefektetési lehetőségeink lehetnek. Az állampapíroknál a kibocsátó garanciát vállal arra, hogy kamatfizetéskor kifizeti a kamatot, illetve visszakapjuk a névértéket is lejáratkor. (Vannak olyan kötvények, melyek a névértéket is a futamidő alatt, részletekben fizetik ki, de ettől tekintsünk el, most azokkal foglalkozzunk, melyek a futamidő végén adják vissza a tőkét.)

A futamidő során egy fix kamatozású kötvény eladási értéke függ attól is, hogyan alakult a piacon az elvárt hozama a hasonló kondíciókkal forgalmazott papíroknak. (Az elvárt hozam az a százalékos nyereség, amelyet egy hasonló futamidejű és kockázatú kötvénytől elvárnak az új befektetők.) A kamatok elmozdulásának hatása azonban jelentősebben hat a hosszú futamidejű állampapírokra, ez logikus is, hiszen hosszabb ideig érvényes rá a megváltozott kamatkörnyezet miatti hozamelmozdulás.

Tételezzük fel, hogy 5 millió forintot fektettünk be több, eltérő futamidejű, de egyaránt fix 4,5 százalékos kamatozású kötvénybe, és a várható hozam az első év végén 5 százalékra emelkedik. Ha a kötvényemből még 4 év van hátra, akkor 4,91 millió forintért tudnám eladni, ha viszont még 9 év, akkor már csak 4,82 millió forintért. Azaz közel 100 ezer forinttal érne a kötvényem kevesebbet azért, mert hosszabb a futamideje 5 évvel.

Hirdetés

Hirdetés

A Magyar Állampapír Plusz és a Prémium Magyar Állampapír

A Magyar Állampapír Plusznál információink szerint ilyen probléma nem áll fenn, ugyanis a kötvényt a Magyar Államkincstár 99,75%-os árfolyamon visszaváltja. Az új lakossági kötvény egyik legnagyobb ellenlábasának tekinthető Prémium Magyar Állampapír esetében sem ennek megfelelően alakul az árfolyam. Mivel az változó kamatozású papír, ezért az egyes gazdasági változások, hozam elmozdulások valamilyen mértékben megjelennek a kamatfizetésében is. Például az infláció emelkedésével nőhetnek az elvárt hozamok, a prémium állampapír kamata azonban az inflációhoz kötött, így a papír tényleges kamata is megemelkedne. A kincstár a prémium magyar állampapírt jelenleg 99%-os árfolyamon vásárolná vissza tőlünk.

Ha kötvényt vásárolnál hosszabb futamidőre mindenképpen gondold át tényleg tudod végig nélkülözni a befektetett pénzed. Egy fix kamatozású papír esetében a kamatkörnyezet megváltozásakor az lejárat előtti kiszállás eléggé fájdalmassá teheti a kötvény eladását.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés
Hirdetés