A nyugdíjasok fele anyagi gondokkal küszködik – Van rá megoldás?

A nyugdíjasok fele anyagi gondokkal küszködik – Van rá megoldás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-05 Frissítve: 2021-08-06
 

Azzal mindenki szembesülhet, hogy a hazai nyugdíjasok nincsenek könnyű helyzetben, és ezt most a Publicus Intézet friss felmérése is alátámasztja. A nyugdíjasok felének komoly gondjai vannak a megélhetéssel, és a megkérdezettek háromnegyede egy olyan nyugdíjrendszert tartana jónak, ahol az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők magasabb nyugdíjkompenzációt kapnak. A jövőbeli nyugdíjhelyzet javítása érdekében most még lehet óvintézkedéseket tenni, ezt azonban érdemes minél hamarabb elkezdeni.

A Publicus Intézet már több ízben végzett kutatást a nyugdíjasok helyzetével és a nyugdíjhoz kapcsolódó egyéb kérdésekkel kapcsolatban. A mostani közvélemény-kutatás 1002 fő megkérdezésén alapult, ráadásul a minta hűen tükrözi az ország felnőtt népességének jellemzőit (életkor, végzettség, régió és településtípus). Íme, röviden a főbb megállapítások:

  • A megkérdezett nyugdíjasok fele arról számolt be, hogy csak komoly lemondásokkal (33 százalék), vagy önállóan sehogyan sem tud megélni a nyugdíjából (20 százalék). A helyzet az iskolai végzettség függvényében azonban javul, hiszen míg a diplomát szerzettek kevesebb, mint harmadának van megélhetési gondjai, addig a legfeljebb 8 általánost végzettek kétharmadának.
  • Ráadásul a nyugdíjasok közel kétharmada válaszolt úgy, hogy a járandóságának vásárlóértéke kisebb, mint 5 évvel ezelőtt.
  • A kutatásban résztvevők háromnegyede szerint az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőket kellene nagyobb nyugdíjemelésben részesíteni, míg ötödük szerint a nyugdíj egyenlő arányú emelése a helyes gyakorlat.
  • Érzékeny téma a korábban nyújtott havi nyugdíj is. Tízből nyolc válaszadó a juttatás újbóli bevezetését is támogatja, ráadásul többségük, 67%-uk szerint az államkassza is gond nélkül elbírná a plusz kifizetés terhét.
  • Nem csal a megérzésünk azzal kapcsolatban sem, hogy a nyugdíjasok fogyasztói kosarán belül nagy szerepet játszik az egészség megőrzése/fenntartása. A felmérés szerint a jövedelmük mintegy negyedét egészségügyi kiadásokra költötték el a nyugdíjas korúak.

Hirdetés

Hirdetés

A leendő nyugdíjasoknak itt az idő a felkészülésre!

Az átlagos nyugdíjakról és a nyugdíjak megoszlásáról már korábban mi is írtunk. A KSH adataiból az jött ki, hogy a nyugdíjasok közel 40%-a 100 ezer forint alatti juttatásban részesül, és további 40%, akinek 100 és 150 ezer forint közé esik a nyugdíja. Ezzel a jövedelemmel természetesen még a nyugdíjas kor miatt csökkenő kiadások mellett is nehéz a megélhetés.

A mostani kutatás eredményei is megerősítik, hogy nyugdíj kulcsfontosságú kérdés, főleg annak fényében, hogy a jelenlegi tendenciák alapján nem fog javulni a helyzet. Korántsem csak riogatásról van szó, hiszen a jelenlegi aktív dolgozók járulékfizetésére épülő nyugdíjrendszer fokozatos nyomás alatt van. Az államkassza várhatóan még két évtizedig tudja biztosítani a fedezetet a teljes nyugdíjkifizetésekre, utána egyre csökkenő időskori ellátásra lehet számítani.

Ahhoz, hogy az időskorban az életszínvonal ne romoljon rohamosan, gyakorlatilag két dolgot lehet tenni. Az egyik a hosszabb szolgálati idő/magasabb elismert jövedelem teljesítése, viszont a demográfiai folyamatok javulásának hiányában a nyugdíjkorhatár kitolódása várhatóan természetszerűleg bekövetkezik. A másik, hogy az aktív években képződött jövedelemből takarítunk meg, tehát saját magunk egészítjük ki a nyugdíjunkat. Ez utóbbi tűnik inkább járható útnak, amennyiben az egyéni lehetőségek megengedik az elő-takarékosságot.

A nyugdíjcélú-megtakarítási formákat az állam is 20%-os adó-visszatérítési lehetőséggel honorálja, így érdemes lehet ezen a vonalon elindulni. Jelenleg háromféle megtakarítási forma révén lehet a nyugdíjas korra félretenni, mégpedig:

  • önkéntes nyugdíjpénztárban,
  • nyugdíj-előtakarékossági számlán (NYESZ) és,
  • nyugdíjbiztosításban.

Mindhárom konstrukció működése más sajátosságokat mutat, ráadásul eltérő előnyök és hátrányok mutatkoznak meg az egyes esetekben. A takarékoskodást is célszerű minél hamarabb elkezdeni, hiszen ilyenkor még havonta egy kisebb összeg bevállalásával is komolyabb összeget gyűjthetsz össze. Így akár havi 10 ezer forint befizetésével akár 16 millió forintot is összejöhet, mire nyugdíjba mész.

Kalkulátorunkkal ellenőrizheted is, hogy mennyi gyűlik össze a nyugdíjra!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés