A Takarékbank fog közreműködni a Sberbank kártalanítása során

A Takarékbank fog közreműködni a Sberbank kártalanítása során
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-07
 

A Sberbanknál végelszámolást kezdeményezett a Magyar Nemzeti Bank. A pénzintézet betéteseit az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euró összeghatárig kártalanítja. Az OBA oldalán közzétett tájékoztatásból kiderült, hogy az ügyfelek milyen módon juthatnak hozzá a kártalanítás összegéhez.

A Sberbank Europe Ag-nál végelszámolást kezdeményezett az európai szanálási hatóság. Az osztrák cég a tulajdonosa a Sberbank Magyarország Zrt.-nek, melynél az MNB komoly likviditási problémákat tárt fel, emiatt elrendelte a hazai pénzintézetnél is a végelszámolást

A bank betéteseit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítja 100 ezer euró összeghatárig, ez 38 047 000 Ft összeghatárt jelent. A kártalanításra 10 munkanapon belül kerül sor, azaz mindenki megkapja az összeget 2022.03.18-ig.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen módon kaphatják meg az ügyfelek a kártérítést?

Magánszemélyek, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek

2 500 000 forintot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén a kifizetések a Magyar Posta Zrt.-n keresztül, úgynevezett postai utalvány kifizetése útján történik. (200 000 forintos összeghatárig házhoz történik a kézbesítés, ezt meghaladó összeg esetén az értesítésben megjelölt postafiókban történik a kifizetés.)

2 500 000 Ft feletti kártalanítási összeg esetén a kártalanítás úgynevezett közreműködő banknál történik banki átutalással már meglévő számlaszámra. (Természetesen a közreműködő banknál is lehet számlát nyitni.)

Cégek, akik magyarországi székhellyel rendelkeznek

20 000 forintot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg kártalanításukat.

20 000 Ft feletti kártalanítási összeg esetén a kártalanítás úgynevezett közreműködő banknál történik banki átutalással már meglévő számlaszámra. (Természetesen a közreműködő banknál is lehet számlát nyitni.)

Külföldi cégek és magánszemélyek 

Magyarországi lakcímmel, illetve székhellyel nem rendelkezők – összeghatártól függetlenül – OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg kártalanítási összeget.

A Takarékbank lesz a közreműködő pénzintézet

A Takarékbankot kérték fel, hogy közreműködő bankként járjon el a kártalanítás során. Ez a pénzintézet fogja kifizetni az erre a csatornára terelt betétesek részére a kártalanítás összegét. Fontos, hogy a kifizetés ütemezetten történik, mindenki személyre szóló levelet fog kapni az OBA-tól, amelyben szerepelni fog a kifizetés helye és időpontja. A tájékoztatás kézhezvételét követően fel kell keresni a kijelölt Takarékbank fiókját, ahol a személyazonosság és a jogosultság igazolását követően lehet rendelkezni az összegéről.

Lehet bankszámlát nyitni a Takarékbanknál is, de természetesen máshova is kérhető az összeg. (Érdemes összehasonlítani az egyes banki ajánlatokat és ez alapján kiválasztani, hogy mely pénzintézet számlacsomagja lenne a megfelelő.) Ha nem rendelkezett eddig csak a Sberbanknál számlával az ügyfél, akkor érdemes előre a számlát megnyitni és a Takarékbankba az ügyintézéshez már a számlaszámot magával vinni. (Természetesen a Takarékbanknál is megnyitható a számla.)

Az OBA tájékoztatása alapján az alábbiak szükségesek az ügyintézéshez:

Kérjük, hogy az ügyintézéshez személyazonosságának igazolására a személyazonosító okmányát és lakcímkártyáját szíveskedjék magával vinni, valamint a cég típusú ügyfelek (ideértve az egyéni vállalkozókat, társasházakat, alapítványokat, egyesületeket stb. is) a bejegyzésük, nyilvántartásba vételük igazolására, valamint a cég nevében történő rendelkezés igazolására alkalmas dokumentumokat.

A 100 ezer eurót meghaladó betétekkel rendelkező ügyfelek teendőiről ebben a cikkben találhatsz részleteket.

Hirdetés
Hirdetés