Akár 22 millió forint hitel ingatlanfedezet nélkül? Sokan így csinálják!

Akár 22 millió forint hitel ingatlanfedezet nélkül? Sokan így csinálják!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-07-24
 

Akik ingatlanfedezet nélkül vennének fel hitelt, azok jelenleg maximum 12 millió forinthoz juthatnak hozzá, ugyanis a személyi kölcsönöknél ez a felső összeghatár. A másik népszerű ingatlanfedezet nélküli, szabad célú hitel a Babaváró, amely a gyerekvállalást tervező fiatal házaspároknak jelenthet olcsó, akár 10  millió forint finanszírozást. Mind gyakoribb ugyanakkor ezek kombinálása, amivel akár 22 millió forint hitel is elérhető, ráadásul a Babaváró kamatmentessége miatt összességében viszonylag alacsony költséggel.

Miközben a lakáshitelezés drámaian visszaesett Magyarországon, a személyi kölcsönök népszerűsége töretlen. Ennek a hiteltípusnak a sajátossága, hogy az igényléshez nincs szükség ingatlanfedezetre, emiatt ráadásul az átfutási idő is rövid (ez néhány óra és 2-5 munkanap között egyaránt lehet), miközben az egyszeri, induló költség alacsony, már ha egyáltalán van. Maga az igénylési procedúra is viszonylag egyszerű, ha pedig a számlavezető bankunkat választjuk, akkor bankszámlakivonatra és munkáltatói igazolásra sem lesz szükség, hiszen a pénzintézet már képben van a pénzügyi helyzetünket illetően. (Érdemes azonban más pénzintézeteknél is tájékozódni, ugyanis találni olcsóbb és drágább hiteleket egyaránt a piacon. A jó bankválasztással elérhető pénzügyi előnyről itt írunk részletesen.)

A maximális futamidő is különböző az egyes bankoknál, valahol 7, míg máshol 8 évig lehet kitolni a törlesztést, ami főleg nagyobb hitelösszegnél érdekes, hiszen hosszabb futamidővel a havi fizetnivaló némileg lefaragható. Például ugyanannak a 10 millió forint összegű hitelnek a havi törlesztője 7 éves futamidőre 177 637 forint, míg 8 évre 163 669 forintot kell fizetni.

Hirdetés

Hirdetés

Akár 12 millió forint fedezet nélkül

A felvehető hitelösszeg felső határa bankonként eltérő: van pénzintézet, amelyik 7 millió forintig hajlandó elmenni, míg az Erste Bank és az UniCredit Bank akár 12 millió forintot is ad, amennyiben megfelelünk a feltételeknek. (Az UniCredit Bank havi 600 ezer forint nettó igazolt jövedelem felett megy csak 10 millió forint fölé, míg az Erste Banknál 400 ezer forint a minimális elvárás ilyenkor.)

Amennyiben a lehető legnagyobb összeget vennénk fel, akkor a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor számításai alapján egy 12 millió forint összegű, 8 éves futamidejű hitelnek a választott pénzintézettől függően jelenleg 196 403 – 206 347 forint a törlesztője, vagyis összességében 18,85 – 19,93 millió forintot kell visszafizetni a bank részére

Babaváró + személyi hitel

Mind többen kombinálják a személyi kölcsönt a Babaváró hitellel, így ingatlanfedezet nélkül juthatnak hitelhez. A két hitel igényelhető egy banktól, de előfordulhat, hogy más ad kedvező ajánlatot az egyikre, illetve a másikra, így különböző helyeken is igényelhetjük ezeket. Ahhoz, hogy működjön a dolog, természetesen elegendő igazolt nettó jövedelemre van szükség, amely elbírja a két hitel havi törlesztőjét.

Ezt illetően azt kell tudni, hogy 600 ezer forint nettó kereset alatt a jövedelem legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg 600 ezer forinttól 60 százaléknál ránt be az adósságfék. (Ez az úgynevezett JTM  – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – korlát.) Természetesen ez nem jelenti azt, hogy eddig feltétlenül el is kell menni, hiszen minden családnak eltérő a pénzügyi teherbíróképessége.

A Babaváró hitel törlesztője a hatályos kormányrendelet alapján jelenleg nem haladhatja meg az 50 ezer forintot, de a gyakorlatban 46 ezer forint körüli összeget kell törleszteniük az adósoknak akkor, ha a maximális 10 millió forintot igénylik meg. Ez azonban kizárólag az állam által adott támogatás miatti kamatmentességnek köszönhető, enélkül jelenleg (júliusi igénylésnél) 12,79%-os volna az ügyleti kamat. Ez azért lehet fontos, mert amennyiben a pár olyan jogosultsági feltételt szeg meg, ami miatt vissza kell fizetniük az addig igénybe vett támogatást, ez alapján határozzák majd meg a büntetésként visszafizetendő összeget, illetve a hitel piaci kamatozással ketyeg majd tovább.

Jó tudni
 A Babaváró esetében 20 év a maximális futamidő, míg egy személyi kölcsönnél ez legfeljebb 8 év lehet. Vagyis a két hitel havi költsége az első 8 évben 242 403 forint lesz (a legkedvezőbb, 12 millió forint összegű személyi kölcsönt véve alapul), majd az ezt követő 12 évben 46 ezer forintot kell majd törleszteni. Feltéve persze, hogy nem születik második vagy harmadik baba, mert akkor elengedik a fennálló Babaváró-tartozás 30 százalékát, illetve egészét.

Emiatt a bankok többsége a JTM kiszámításakor magasabb, 85 000-120 000 forint havi törlesztővel számol akkor, ha igényléskor a feleség még nem várandós, így ha végül nem születik meg a baba, a családi kassza akkor is nagyobb eséllyel elbírja majd a megnövekedett terhet.

Talán elsőre furcsának tűnhet, de a Babaváró hitel kiválasztása is fontos pénzügyi döntés lehet, ugyanis az egyes bankok különböző összegű jóváírásokat, vagyis konkrét pénzbeli visszatérítést adnak csak azért, hogy náluk igénylitek ezt a terméket. Ennek összege akár 200 ezer forint is lehet, de van olyan nagybank, amelyik egy fillért sem ad! (Az aktuális jóváírásokról itt írunk részletesen, ám azt tudnod kell, hogy az összegek hónapról hónapra változhatnak.)

Mekkora jövedelem kell a 22 millió Ft hitelhez?

Ha például a bank 100 ezer forintos havi törlesztővel számol a Babaváró esetében, akkor 10 millió forint Babaváró és 12 millió forint személyi kölcsön együttes felvételéhez nem 242 403 forint (46 000 + 196 403 forint), hanem  296 403 forint (100 000 + 196 403 forint) havi törlesztőt kell elbírnia a pár jövedelmének. Ez 50 százalékos JTM-mel számolva 484 806 forint helyett már 592 806 forint minimálisan elvárt jövedelmet jelent.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a bankok valamekkora becsült megélhetési költséggel is számolnak, mégpedig úgy, hogy ezzel előbb csökkentik a nettó jövedelmet, majd ezután számolnak csak JTM-et. Amennyiben egy bank például az aktuális nettó minimálbért (154 280 Ft) veszi megélhetési költségnek egy pár esetében, akkor eszerint 747 086 forint lesz a minimális nettó jövedelem összege, feltéve persze, hogy a 12 millió forintos személyi hitelt a lehető legjobb kamattal kapják meg. Ez elsőre soknak tűnhet, ám egy pár esetében már kicsivel átlag közeli nettó jövedelemről beszélhetünk.

Kalkulálj
Ellenőrizd a Babaváró kalkulátorral, hogy jogosultak vagytok-e a Babaváró támogatásra, majd keressétek meg a számotokra elérhető legkedvezőbb személyi kölcsönt a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorával. Így azonnal tudni fogjátok, hogy összességében mennyi fedezetlen, szabad célú hitelre számíthattok. Sokat segíthet, ha a kalkulációt követően megadjátok az elérhetőségeteket, mert akkor a Bankmonitor szakértője felveszi veletek a kapcsolatot, és segít a legjobb hitelek megtalálásában, az igénylés lebonyolításában. A szakértői támogatás számotokra díjtalan!
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés