Áldozatokat szed a hozamemelkedés

Áldozatokat szed a hozamemelkedés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-12 Frissítve: 2021-07-01
 

A hozamok az elmúlt bő egy hónapban megindultak itthon is felfelé, ami komoly fejfájást okozhat például azoknak, akik kötvényalapban tartják a pénzüket. Szigorúan véve ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen az elemzők már régóta rebesgetik, hogy fordulatnak kell jönnie. A következőkben bemutatjuk, hogy miért veszélyes a hozamemelkedés, és mennyire jelent nagy problémát a kötvényhozamok felrobbanása.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Nem is olyan régen jártuk körbe, hogy miként érinti az átlagbefektetőt a részvénypiaci hangulat elromlása és az ezzel együtt járó hozamemelkedés. Akkor azt állítottuk, hogy a hozamok emelkedése a kötvényalapokat mindenképpen érzékenyen érinti, de most már van rá kézzelfogható bizonyíték is.

Hirdetés

Hirdetés

Miért emelkednek a hozamok?

Nagyon egyszerű, korábban olyan mélyre csökkent le a hozam, hogy az már nem nagyon volt fenntartható. Volt olyan időszak, amikor az amerikai állam a kötvényeire többet fizetett 10 éves időtávon, mint a magyar(!). Nyilvánvalóan egy ilyen helyzet tartósan nem állhat fent. Világos, hogy ha elérünk egy olyan szintre, ami már túlzottan alacsony a hozamokban, akkor egy idő után fordult fog következni.

De ezen felül az is indokul szolgálhat a hozamok megemelkedése mögött, hogy a jegybank nyilvánvalóvá tette, egy bizonyos szint alá nem fogja leszorítani a hozamokat. Azért is ment a 10 éves kötvényhozam itthon 2% alá, mert beindult egy hozamcsökkentési spekuláció. Miután viszont tiszta vizet öntött a jegybank a pohárba, rögtön meg is fordult a folyamat.

Végül, de nem utolsó sorban a nemzetközi hangulat is eléggé bizonytalan, azok a befektetők pedig, akik például a magyar kötvényekből is vásároltak, akár úgy is dönthettek, hogy a korábban nagyon sokat hozó állampapírjaikat eladják. Mindez oda vezetett, hogy kevesebb mint másfél hónap alatt a 10 éves magyar kötvényhozam 1,9%-ról 2,6%-ra emelkedett.

Mit okoz ez a kötvényalapommal?

Sokakat nem érdekelne ez az esemény, de a hozamok emelkedésének közvetlenül van hatása a befektetésekre. Igaz, egy lakossági állampapír teljesen érzéketlen a hozamok mozgására, viszont ha egy magyar kötvényalapban van a pénzünk, akkor a hozamok felfelé kúszását a saját bőrünkön is érezni fogjuk.

A kötvényalapok a nevüknek megfelelően magyar kötvényeket vásárolnak, aminek mint bármilyen más értékpapírnak, van árfolyama és az alapján értékelik be a befektetési alap aktuális árfolyamát is. Az alapvető összefüggés, hogy ha a hozamok emelkednek, akkor a kötvény árfolyama csökken és vica versa.

Ez azért van így, mert a kötvény árfolyama azt mutatja meg, hogy a kötvénytől a jövőben várható kifizetések éppen a jelenben mennyit érnek. Ha nő a hozam, akkor a jelenben kevesebbre értékelem az egy, két vagy három év múlva esedékes kifizetéseket. Így összességében csak kevesebbet adnék ugyanazért a kötvényért. De a fordítottja is igaz, vagyis ha csökkennek a hozamok, akkor felértékelődnek a későbbi kötvényből származó jövedelmek és többet is megadnék érte.

Kiváló példa erre az utóbbi két év. Az ábrán azt tüntettük fel, hogy a K&H Kötvény alapja miként alakult, párhuzamosan a 10 éves magyar kötvényhozammal. Nyilvánvaló, hogy amikor a hozam esett, akkor az alap árfolyama emelkedett, viszont az utóbbi bő egy hónap hozamemelkedései az alap árfolyamát is megütötték. Az említett rövid időszak alatt a kötvényalap árfolyama bő 2% esett vissza.

Mit lehet tenni, ha folytatódna a hozamemelkedés?

Régóta beszélnek róla az alapkezelők is, hogy a kötvényalapok előtt egyre kevesebb a tér és érdemes más eszközosztályt keresni magunknak. Egyelőre azt nem tudhatjuk, hogy mikor indul meg a tartós trendforduló, de az biztos, hogy hamarosan itt lesz és emelkedő hozamkörnyezetre készülhetünk fel.

A magyarázat is egyszerű, egy idő után le fog esni a tantusz mindenkinek és nem fogják odaadni a befektetők a pénzüket 2-2,5%-os hozamra, ha eközben az infláció 2,5-3% lesz. A befektetők alapvetően reálhozamban érdekeltek (infláció feletti hozamban) és tartósan nem fognak ezen a befektetési politikájukon változtatni.

Időlegesen, akár több évig előfordulhat ilyen anomália, de ezt követően minden visszakerül a rendes kerékvágásba. Márpedig a hozamemelkedés a kötvényalapok számára nagyon nehéz időszakot jelent. Magyarul, ha még van ilyen érdekeltségünk, akkor érdemes lehet a lecserélésben gondolkozni. nem véletlen, hogy olyan sokszor halljuk alternatívaként a vegyes alapokat vagy éppen az abszolút hozamú alapokat.

Hirdetés
Hirdetés