Állami támogatás lakáscélra, vagy szabad felhasználásra? Fókuszban a fiatal házasok

Állami támogatás lakáscélra, vagy szabad felhasználásra? Fókuszban a fiatal házasok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-10
 

Ha 2024-ben szeretnél lakást vásárolni, vagy megvalósítani egy régen dédelgetett álmod, érdemes körülnézned, hogy milyen állami támogatások, vagy kedvezményes hitelek érhetőek el számodra. Mutatjuk a lehetőségeket otthonteremtés, vagy más lakáscélok előtt állóknak, de azoknak is, akiknek ettől eltérő terveik vannak.

Az idei évtől alaposan felfordult a támogatások rendszere, épp ezért nem könnyű kiigazodni, hogy kinek milyen állami segítség, vagy támogatott hitel érhető el. Az állam továbbra is leginkább a házaspároknak, családoknak kedvez, és természetszerűleg azok választhatnak több lehetőség közül, akik gyermeket is terveznek. Milyen és mekkora támogatást remélhetnek a gyermeket tervező, az egy gyermekes, vagy épp a nagyobb családok?

Lakáscélok megvalósítása vissza nem térítendő állami támogatással

A CSOK kivezetésével vissza nem térítendő támogatás már csak a kistelepülések sajátja, így a Falusi CSOK-kal a preferált településeken mind a házaspárok, mind az élettársak, vagy egyedülállók is élhetnek a 2024-től emelt összegű állami támogatásokkal. 

A Falusi CSOK összege meglévő és vállalt gyermekek számától függően változhat és az alábbi lakáscélokra igényelhető:

 • Új építésű egylakásos lakóépület, vagy új lakóház vásárlására, építkezésre
 • Használt ingatlan vásárlására, ha korszerűsítés és/vagy bővítés is történik
 • Meglévő otthon korszerűsítésére
 • Meglévő otthon bővítésére, vagy bővítésével egyidejű korszerűsítésére.

A Falusi CSOK összege 2024-ben.

 

A Falusi CSOK tehát azoknak lehet kedvező, akik nem feltétlenül vállalnának gyermeket, de azok számára is, akik a meghatározott kistelepülésre szeretnének költözni, vagy épp itt lévő otthonukat szeretnék korszerűsíteni és/vagy bővíteni. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a Falusi CSOK-ot kínáló pénzintézetek köre nem túl széles.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény vidéki változata mellé ezeken a településeken a 2016 óta elérhető CSOK-hitel, valamint 2024-től az új CSOK Plusz is igényelhető. A támogatott hitelek valamelyike kedvező lehetőséget biztosíthat a Falusi CSOK támogatás összegének kiegészítésére.

Ötlet
Olvasd el korábbi cikkünket, melyben arról írtunk, hogy kinek, melyik támogatott hitel lehet a kedvezőbb megoldás.

Hirdetés

Hirdetés

Otthonteremtés támogatott hitellel

Számos fiatal család viszont jobb infrastruktúrával rendelkező, nagyobb településen szeretne lakáscélokat megvalósítani, hiszen itt több a munkalehetőség is, esetleg épp a munkahelyváltás miatt válik fontossá a költözés. A nagyobb településeken ugyanakkor vissza nem térítendő támogatásra nem jogosultak a magyar háztartások, ellenben elérhetővé vált az idei évtől a CSOK Plusz.

Az új támogatott lakáshitel legfeljebb 3 százalékos kamattal igényelhető, és már az összes hazai nagybank elérhetővé tette ajánlatait. A kedvező lakáshitel ugyanakkor csak azok számára lehet érdekes, akik házasok és legalább egy gyermeket szeretnének vállalni, függetlenül attól, hogy van-e már gyermek a családban. 

A CSOK+ konstrukció összege 2,5 és 50 millió forint között alakulhat, a maximálisan elérhető hitelösszeget a már meglévő és a jövőben vállalt gyermekek együttes száma határozza meg. 

CSOK Plusz összege meglévő és vállalt gyermekek esetén.

A CSOK Plusz egy támogatott lakáscélú hitel, amely az alábbi ingatlancélok esetén vehető igénybe:

 • új építésű lakás vagy ház vásárlására
 • építkezésre
 • használt ingatlan vásárlására
 • házbővítésre
 • vagy használt ingatlan vásárlásával egyidejű bővítésre.

Fontos
A CSOK+ nem használható építési telek megvásárlására. Házbővítés esetén a lakás hasznos alapterületének egy legalább 12 négyzetméteres szobával kell bővülnie, amely akár a ház alapterületének növelésével, akár a tetőtér beépítésével is megvalósulhat.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

 • Törlesztőrészlet az 1. évben
 • Törlesztőrészlet a 2. évtől
 • Legfontosabb pénzügyi előnyök
 • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

10 százalék önerő az első lakás megvásárlására

Hitelből történő vásárláskor alapesetben legalább az ingatlan forgalmi értékének (vételárának) 20 százalékát saját megtakarításból kell előteremteni, amely lehet saját önerő, a Babaváró hitel összege, vagy a kettő kombinációja is. 

A fiatal családok számára kiemelkedő lehetőség, hogy 2024. januárjától akár 10 százalék önerő is elég lehet, ha az első otthon megvásárlása előtt állnak. Ez azt jelenti, hogy a vételárnak, vagy építési költségnek akár a 90 százalékát is adhatja a lakáscélú kölcsön összege (piaci lakáshitel, vagy CSOK Plusz).

Kamatmentes hitel bármilyen célra

A Babaváró hitelt Jolly Jokernek is nevezhetjük, hiszen amellett, hogy a legtöbb család lakáscélokra (például a lakáshitelhez szükséges önerőre) fordítja a kamatmentes hitelt, a támogatott kölcsönből bármilyen cél megvalósítható.

Az igénylőknek házasnak kell lenniük és 2024-től az életkori szabályok szigorodtak, de még így is ez a lehető legkedvezőbb, akár 11 millió forintos hitel a gyermekvállalást tervező pároknak.

Lakásvásárláson túl a leggyakoribb Babaváró hitelcélok:

 • lakásfelújítás, bővítés, vagy korszerűsítés
 • autóvásárlás
 • adósságrendezés
 • a gyermekek érkezésével kapcsolatos kiadások fedezése.

Amiért a Babaváró a családalapítás előtt álló házasok kedvence, hogy a kölcsön az első 5 évben kamatmentes, és ha ez idő alatt gyermek születik, akkor ez a kedvezmény a futamidő végéig garantált. Emiatt ez a lehetőség minden támogatott és piaci hitelnél kedvezőbb. Ráadásul, ha további gyermekek születnek, akkor a tartozás részbeni és teljes egészében történő elengedése is elérhetővé válik. Az első két baba érkezésekor kérhető a törlesztés 3-3 éves szüneteltetése is.

Jó tudni
Ismerd meg a Babaváró legfrissebb, 2024-es igénylési feltételeit cikkünkből!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Így indulj el!

Legyen szó bármilyen célról, nagyon fontos az alapos és körültekintő tervezés. Az állami támogatásokhoz rendszerint szigorú feltételek kapcsolódnak és a kedvezmények igénybevételére nem csak az igénylés pillanatában, hanem azt követő évekre is vonatkoznak elvárások. 

Érdemes tehát nem csak arról meggyőződni, hogy melyik támogatás érhető el számunkra, de a konstrukciók feltételeit és a velük vállalt kötelezettségeket is alaposan meg kell ismerni. Sokan éppen azért nem élnek az állami támogatások adta lehetőségekkel, mert nem szeretnének hosszú évekre letáborozni, elköteleződni egy helyen, számukra fontosabb a mobilitás, vagy éppen nem szeretnének egyelőre döntést hozni a gyermekvállalás kapcsán.

Ezek a vélemények is teljesen érthetőek, hiszen mindenki más élethelyzetben van, más és más igényekkel. Ha Te sem szeretnél olyan vállalásokat tenni, amelyeket még nem látsz előre, de ugyanúgy segítség szükséges számodra a terveid megvalósítására, akkor érdemes a piaci lehetőségek háza táján is körülnézned. A lakáshitelek, felújítási, korszerűsítési, vagy bővítési hitelek igénylésekor jóval kevesebb a vállalás, ugyanakkor a jelenlegi kamatszintek miatt már igazán vonzóak lehetnek a különböző lakáscélok megvalósítására. 

Ha szabad célú lehetőséget keresel, akkor pedig a szabad felhasználású jelzáloghiteleket, vagy az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönöket érdemes közelebbről megismerned. A Bankmonitor kalkulátoraival összehasonlítást készíthetsz a legkedvezőbb banki ajánlatokból, szakértőink pedig díjmentesen segítenek a tájékozódástól kezdve a folyósításig és azon túl is. 

Hirdetés
Hirdetés