Állami támogatás maximalizálása a lakástakarék szerződésben

Állami támogatás maximalizálása a lakástakarék szerződésben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-29 Frissítve: 2018-07-27
 

30% állami támogatás minden befizetésünk után. Ezért kedvező a lakástakarék, mint megtakarítási forma. Hogyan tudjuk mindezt maximalizálni? Hogyan tudunk az egyik szerződésünk kifutásával, időveszteség nélkül azonnal új szerződésben támogatáshoz jutni?

A lakástakarék a futamidő lejártával automatikusan (megtakarítási időszakkal) nem szűnik meg. Ehhez kérnünk kell a pénzünk kiutalását, melyet 3 hónap (újabb szerződéseknél 2 hónap) kiutalási időszak követ. Régi lakástakarékunk élő szerződésnek számít addig, ameddig nem utalják ki a benne lévő összeget és még a kiutalási időszakban is állami támogatást kapunk a befizetéseink után.

Az állami támogatást – az időbeli hozzájutás szempontjából – úgy maximalizálhatjuk, hogy

  1. a régi szerződésünk kiutalási időszaka alatt folytatjuk a befizetéseket (2 vagy 3 hónapig)
  2. majd az ezt követő első hónapban nyitjuk meg az új lakástakarék szerződésünket, és fizetjük be rá az első megtakarítási összeget

Elvi alternatívát jelenthet, hogy a régi szerződésünk kiutalási időszakában oda már nem teljesítünk befizetést, és nyilatkozunk arról, hogy az újonnan kötött lakástakarékhoz kérjük – az ennek keretében teljesített befizetések után – az állami támogatást. Ez azonban egyet jelent azzal, hogy a kiutalási időszak 3 hónapjának befizetésére kapható állami támogatást legkorábban az új szerződés lejártával kaphatjuk meg (3 hónapos 20 ezer Ft/hó befizetés esetén a gyorsan realizálható állami támogatás 18 ezer Ft).

Nézd meg kalkulátorunk segítségével, hogy számodra melyik a legkedvezőbb lakástakarék!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Azt tudni kell, hogy egy adószámmal egyszerre egy lakástakarék szerződésben lehetünk kedvezményezettek, ekkor kaphatunk rá állami támogatást. Hogy foglalt-e az adószámunk, arról a Magyar Államkincstár tud felvilágosítást adni, mivel az állami támogatást a MÁK utalja a lakástakarékoknak, illetve új szerződés megkötése esetén a lakástakarék is azonnal értesít minket, ha másik szerződéssel ütközik az adószám.

    Korábbi írásunkban megnézheted, hogy családon belül több szerződés megkötésével, hogyan lehet 20 ezer Ft feletti havi megtakarítással többszörösen kihasználni az állami támogatást.

    Előfordulhat olyan is, hogy nem tudjuk lakáscélra elkölteni a pénzt. Ilyen esetben nem érdemes kérnünk a kiutalást. Ha a futamidő végén megkapott kiutalási értesítőre nem válaszolunk, akkor tovább fut a szerződésünk (akár további befizetéssel és állami támogatással).

    Hirdetés
    Hirdetés