Az infláció réme fenyegeti a megtakarításod

Az infláció réme fenyegeti a megtakarításod
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-25 Frissítve: 2021-07-01
 

Nagy lehet az öröm azok között, akik tavaly például kamatozó kincstárjegyet választottak, hiszen most 2% körüli reálhozam üthette a markukat adózás előtt. Igen ám, de ha már most vásárolunk és a jegybank várakozásai bejönnek, akkor a kapott kamat a pénzünk vásárlóértékének fenntartására lesz elég. Két dolgot tehetünk, vagy várunk és reménykedünk a kamatok emelkedésében vagy a hosszabb állampapírok felé mozdulunk el.

Az állampapír előzi a versenytársat

Nincs egyszerű helyzetben az, aki bármilyen céllal is, de megtakarításra adja a fejét, hiszen alig lehet hozamot elérni. Ilyen időszakokban szokott megjönni a hitelfelvételi kedv, mert jogos a kérdés, hogy miért tegyem el minimális hozam mellett a pénzem, ha esetleg most is felélhetem, vagy olcsón kaphatok hitelt és már ma cselekedhetek.

Szerencsére azért még sokan vannak olyan helyzetben, hogy akár néhány százezer forint feletti szabad összeggel is rendelkeznek, nem beszélve a több millió/tízmillió forint felett bábáskodókról. Számukra egyre égetőbb a talaj, mert nem sok tér van, ha a biztonságot tartjuk az elsődlegesnek.

A bankbetétek között alig lehet találni vonzó lehetőséget, egy-két esettől eltekintve 0,5-1% között tanyáznak az elérhető hozamok, amiből még le is jön 21% (15% kamatadó + 6% EHO) adó formájában. Már csak adózási megfontolásból is jobb a fekvése az állampapíroknak, a forintos állampapíroknál ugyanis csak a kamatadót kell megfizetnünk. De, ha tartós befektetési számlát nyitunk, akkor a nyitást követő 5 év után ezt is elfelejthetjük.

Nem mellesleg a kamatozás terén is előrébb járnak az állampapírok, a legrövidebb lekötések esetében is éves alapon 2-2,25% lehet a miénk. Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb megoldás az egyéves kamatozó kincstárjegy, amibe, ha most beteszünk 1 millió forintot, akkor egy év múlva 22 500 forinttal lesz több. Az adót is levonva a tiszta haszon 19 125 forint lesz.

Ez még csak a kezdet, hiszen ezt az értéket fentebb is tudjuk tornászni, viszont ezért már több évre elköteleződünk az állampapírok mellett. Korábbi cikkünkben már említést tettünk róla, hogy a mi várakozásaink szerint a Bónusz Államkötvényekre lesz érdemes figyelni. Márpedig, ha az új trendnek (fokozatosan emelkedő infláció és kamatok) felkészülten akarunk nekimenni, akkor megéri már idejekorán cselekedni.

Hirdetés

Hirdetés

Most nem tartunk tőle, pedig hamarosan nagy gondokat okozhat

Az utóbbi években kivételesen jó helyzetben érezhettük magunkat, történetünk során soha nem volt ilyen alacsony az infláció. Az elmúlt 3 évben +- 1% körül ingadozott az árak mozgása éves alapon, miközben korábban ennek a többszöröséhez voltunk hozzászokva. Megtakarításunk szépen hozhatott, elég volt lakossági állampapírt vásárolnunk. Például aki tavaly szeptemberben vett egyéves kamatozó kincstárjegyet, az adózás előtt 2,75%-ot kaphatott készhez most, miközben szeptemberben az egyéves infláció 0,6% volt. Adózás előtt 2,15%-os reálhozam lett a miénk, ellenben a lekötött betéteknél örülhettünk, ha a pénzünk vásárlóértéke emelkedett.

Igen ám, de nem lesz mindig így, idővel az a természetes, hogy az infláció megemelkedik. A jegybank friss előrejelzése szerint jövőre 2,3% lehet az éves átlagos infláció. Ez azért nagy baj, mert ha ez valóban így lesz, akkor a 2,25%-os kamatozó kincstárjegy vevője reál értelemben veszíteni fog az üzleten. A lakossági állampapírok védelmet élveztek korábban is, beszédes, hogy a 12 hónapra szóló, mindenki által megvehető diszkont kincstárjegyek 0,6%-ot fizetnek, vagyis ott már jókora negatív reálhozam alakulhat ki.

allampapir161024Sokak számára a 2016-2017-es év szűk esztendő lehet, de meg kell barátkoznunk azzal a ténnyel, hogy nem feltétlenül lesznek mindig olyan magas reálhozamok a lakossági állampapíroknál, mint arra évekkel ezelőtt sor került. Az egyik legjobb módszer ennek kivédésére, ha a befektetési horizontunkat a fél-egy évhez képest kitoljuk 4-6 év közelébe. Itt már most is érezhető reálhozamot kaphatunk, miközben grátisznak megkapjuk azt is, hogy semmit sem kell tennünk, mert például évente egy meghatározott kamatbázishoz képest változik a kötvény kamatozása is.

Maradás esetében sem feltétlenül járunk majd rosszul, hiszen egy környező ország lakosa is nyugodtan kiegyezne azzal, ha csak a mi általunk elérhető hozamnak a közelébe érhetne. De mégis, bőven elképzelhető, hogy visszatekintve azzal a ténnyel kell megbarátkoznunk, hogy reálhozamunk nem volt.

Arra vonatkozóan nincsenek információink, hogy egy év múlva hol találhatjuk majd a kincstári árfolyamjegyzést. Annak értelmében, hogy a lakossági vásárlók célcsoportnak számítanak, vélhetően a kamatozást is magával húzza az infláció. Egyelőre nagy csend van, a kamatozó kincstárjegy 2016. május eleje óta 2,25%-on található, de csak idő kérdése, és vélhetően itt is egyre nagyobb értékeket láthatunk majd. Konkrét célt nem határozhatunk meg, mert ez mindig egyedi döntés függvénye, de az biztos, hogy feszülten várhatjuk a következő hónapok fejleményeit. Mert valaminek történnie kell a kamatokkal is.

Amennyiben az Aegon Alapkezelőnél abszolút hozamú alapokba fektet, bármennyit is érjen el +1%-ot bónusz hozamot kap! Mindezt ingyen.

Hirdetés
Hirdetés