Az OBA pénteken megkezdi a Sberbank ügyfeleinek postai kártalanítását

Az OBA pénteken megkezdi a Sberbank ügyfeleinek postai kártalanítását
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-10
 

2022. március 11-én megkezdődik azon Sberbankos ügyfelek kártalanítása is, akik postai úton kaphatják meg az Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA) a kártérítést.

Az MNB végelszámolást kezdeményezett a Sberbank Magyarország Zrt.-nél azt követően, hogy a pénzintézet osztrák tulajdonosánál az európai szanálási hatóság hasonló lépésre szánta el magát. A hazai pénzintézet betéteseit az OBA 100 ezer euró összeghatárig, ez jelen esetben 38 047 000 Ft kártalanítja.

Nagyságrendileg 61 ezer ügyfél kapja vissza teljes egészében a pénzét, ezek közül több, mint 41 ezer betétes részére március 11-én, pénteken megkezdődik a postai csatornán történő kártalanítás kifizetése az OBA tájékoztatása alapján. (Postai úton a legfeljebb 2,5 millió Ft összegű kártérítéseket fizetik ki a magyarországi lakcímmel rendelkező magánszemélyeknek.)

  • 200 ezer Ft összeghatárig a kézbesítőtől átvehető az összeg.
  • A 200 ezer Ft feletti összeget a kijelölt postán lehet átvenni. (Természetesen 2,5 millió Ft összeghatárig.)

Az értesítőben megjelölt postafiók nyitvatartásától függően legkorábban szombaton, vagy jövő hét szerdán lehet személyesen átvenni az összeget a postán. A postai átvételre március 29-ig nyílik lehetőség.

A postán történő átvételre a betéteseknek 2022. március 29-ig nyílik lehetőségük. Az át nem vett összegeket a Magyar Posta vissza fogja utalni az OBA részére

Az Országos Betétbiztosítási Alapnál ezt követően még 5 éven belül jelentkezhetnek a károsultak. Az OBA a kapott adatok alapján végzi a kártalanítást, a végelszámolónál érdemes jelentkezni abban az esetben, ha a vártnál kisebb összeg érkezik meg.

A 2,5 millió Ft-nál nagyobb betéttel rendelkezőket az OBA közreműködő bankon keresztül fogja kártalanítani. A Sberbank ügyfeleinek kártalanítása során a Takarékbank tölti be ez a szerepet. Az érintett ügyfelek teendőiről itt olvashatsz részleteket.

Vannak betétesek – nagyságrendileg ezer érintett van -, akik 100 ezer eurót meghaladó összeget tartottak a számlájukon, nekik hitelezői igényt kell bejelenteniük a végelszámolónál. erről részletesen itt lehet olvasni.

A hitellel rendelkező adósoknak a törlesztést tovább kell fizetni, számukra itt található számos hasznos információ.

Hirdetés
Hirdetés