Az oroszokra fogadtál egy éve? Akár 50%-ot is kereshettél vele

Az oroszokra fogadtál egy éve? Akár 50%-ot is kereshettél vele
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-09 Frissítve: 2021-08-06
 

Jelenleg nagy dilemmát okozhat, hogy hova fektessük a megtakarított pénzünk, ahol még némi hozamra is szert tehetünk. A magasabb hozam reményében sokan fordultak a befektetési alapokhoz, hiszen itt még megtalálhatták számításaikat. Az alapok hozamaival kapcsolatban pedig panaszra nem lehet okunk, hiszen ha jól választottunk, kiemelkedő hozam üthette a markunk. Azonban ajánlatos a hosszú távú teljesítményt figyelni, mert ha a kiemelkedő rövid hozamokra hagyatkozunk, akkor komoly veszteséget is belefuthatunk többéves időtávon.

A 2016-os év egyértelműen a lakossági állampapírokhoz volt kegyes, hiszen soha nem látott mértékű megtakarítást helyeztek itt el az emberek. Ezzel szemben a befektetési alapoknak nem kedvezett a tavalyi év, az elérhető adatok szerint az emberek több pénzt vettek ki az alapokból, mint amennyit frissen befektettek volna.

Pedig azok számára, akik nagyobb hozamra vágynak és a kockázatok bevállalásától sem riadnak vissza, a különféle befektetési alapok jelenthetik a megoldást, hiszen itt még jó lehetőségekre bukkanhatunk.

Hirdetés

Hirdetés

A befektetési alapokkal még megcsinálhattuk a szerencsénket

A befektetési alapok palettája igen széles, így attól függően, mekkora kockázatot tudunk bevállalni, mindenki megtalálhatja a számára megfelelő alapot. Természetesen a különböző befektetési alap kategóriák által elérhető hozam is széles skálán szóródik, de ha nagyobb hozamra pályázunk, akkor már a kockázat növekedésével is számolni kell.

Összegyűjtöttük a befektetési alapok 1 illetve 5 éves hozamait, ami alapján jól látszik, mennyit változtak a befektetési lehetőségek az elmúlt években. A pénzpiaci alapok már egy átlagos bankbetétnél is kevesebbet hoztak, ugyanakkor az 5 éves teljesítmény alapján még vonzóbb kép tárul elénk. Ugyanez érvényes a kötvény alapokra is, hiszen amíg pár évvel ezelőtt még velük is kiemelkedő teljesítményt érhettünk el, addig az elmúlt 1 évben alig hoztak 2 százalékot.

A 2016-os év leginkább kedvelt alapjai egyértelműen az ingatlanalapok voltak, bár átlagosan csak 3 százalék közeli hozamok érhettünk el velük. Ugyanakkor a nagyobb kockázat bevállalásával egyre nagyobb hozam is üthette a markunkat: egy abszolút hozamú alappal már 7 százalék körüli hozam is a miénk lehetett, míg egy részvényalappal akár 19 százalék.

Használd a következő kalkulátort és megtalálod a számodra legmegfelelőbb befektetést!

1

Az abszolút hozamú és részvényalapok taroltak az elmúlt 1 évben

Megnéztük azt is, hogy az egyes kategóriákon belül, melyek voltak a legjobban teljesítő alapok 1 illetve 5 éves hozamok alapján. Természetesen a két lista nem feltétlenül esik egybe, vagyis a rövidtávon vonzó teljesítményt felmutató alap, nem biztos, hogy hosszú távon is képes lesz fenntartani a kiemelkedő hozamot. Valamint, amikor a befektetési alapok teljesítményét nézzük, mindig tartsuk szem előtt, hogy a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.

A pénzpiaci alapok közül 1 éve már a legjobbak is csak 1 százalék körüli hozamot voltak képesek felmutatni, és az is biztos, hogy ennél többet az elkövetkező időszakban sem várhatunk tőlük. Ellenben a kötvényalapoknál bezsebelhettünk kétszámjegyű hozamokat is, bár ezt igen kockázatos, fejlődő piacokra koncentráló alapokkal tudtuk megtenni.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ezek hozamok hosszabb távon kevésbé fenntarthatók, ráadásul a következő időszakban a piaci hozamok emelkedésére is lehet számítani. Így azzal kapcsolatban, hogy megéri-e most egy kötvényalapba beszállni, már aggályaink lehetnek, hiszen a hozamok emelkedésével nagy veszteségekbe is belefuthatnak velük a befektetők.

A legjobb abszolút hozamú alapokkal 1éves időtávon akár 30 százalék fölötti hozamot is elérhettünk, azonban ez kiugró teljesítménynek számít, így ne várjunk hasonló folytatást. Aki a tavalyi év során részvényalapba fektetett, az még nagyobbat kaszálhatott, ugyanakkor itt is kétséges, hogy meddig tart még a jó széria.

Érdemes megnézni, hogy a legjobb részvényalapok egyéves teljesítménye igaz nagyon kecsegtető, viszont öt éves szinten ugyanezek az alapok alulteljesítők voltak. Következésképpen olyan piacon fektettek be, ahol éven belül is óriási árfolyammozgások voltak.

Hosszabb távon ezek voltak a legjobb alapok

A rövid távú teljesítmény mellett érdemes azt is megnéznünk, hogy egy hosszabb időszakot tekintve mire voltak képesek az egyes alapok. Ha olyan alapot választunk, ami a múltban stabilan fenn tudta tartani a hozamait, nagyobb eséllyel lehet képes a jövőben is jó teljesítményt biztosítani a befektetőknek.

A következő táblázatban a legjobb 5 éves hozam szerint tüntettük fel a különböző befektetési alapokat.

Egy kezünkön meg tudnánk számolni azokat az 1 éves időtávon jól teljesítő alapokat, amelyek 5 éves hozama is a legjobbnak számít. Ebből is érezhető, hogy pusztán az elmúlt 1 év hozamára nem érdemes alapozni a befektetési döntésünket.

A kötvényalapoknál 5 éves időtávon a hazai kötvényekbe fektetők hoztak a legjobban, azonban a lehetőségek szűkülésével az elmúlt 1 évben már jócskán csökkentek a hozamaik.

A legjobb 5 éves teljesítményű abszolút hozamú alapoknál 15 százalékos hozam is elérhető volt, ráadásul az elmúlt 1 évben is jó teljesítményt mutattak fel. Ugyanakkor az abszolút hozamú alapok esetén nem is érdemes 3 évnél rövidebb időtávon keresni, hiszen akár jelentős visszaeséseket is mutathatnak néhány hónapos időtávon. A részvényalapok sem rövidtávú befektetésnek számítanak, legalább 5 éven keresztül ebben az esetben is tartanunk kell az alapot, mert rövidtávon nagy ingadozást mutathat a befektetésünk értéke.

Hirdetés
Hirdetés