Az ország fele ősrégi lakásokban él – Hogyan újítsd fel a lakásod?

Az ország fele ősrégi lakásokban él – Hogyan újítsd fel a lakásod?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-13 Frissítve: 2021-07-01
 

Sokan csak álmodhatnak új lakásba költözésről a mai árak mellett, és ha tehetik, akkor inkább a jelenlegi lakásukat próbálják felújítani. Rá is fér a ráncfelvarrás a lakásokra, hiszen a többség 25-55 éve épült falak között éli az életét. Lakás-takarékpénztárral könnyedén összegyűjthetjük néhány év alatt a felújításra szükséges összeget. Az állami támogatás nagyon jól fog jönni, mert alsó hangon is több millió forintra lesz szükségünk.

Merjük használni felújításra, ha már állami támogatás jár hozzá

Bármennyire is vigyázunk az ingatlanunkra, bizonyos időközönként előjönnek olyan problémák, amelyeket kisebb-nagyobb felújítással oldhatunk csak meg. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy több százezer vagy akár millió forintos kiadással nem tudunk előtakarékosság/hitelfelvétel nélkül megbirkózni. Szerencsére van olyan megoldás, amivel a lakásfelújítási kiadásokat könnyedén átvészelhetjük, ez nem más, mint a lakástakarékpénztár.

Nehéz megmondani, hogy pontosan mekkora költséggel jár egy lakásfelújítás, de mi úgy becsültük, hogy évente a lakás vételi értékének 1,5 százalékát minden további nélkül elkölthetjük. A lakástakarék előnyei több év alatt érnek be, ezért úgy számoltunk, hogy 5 év alatt összességében a lakás értékétől függően 1-3 millió forintot is kifizethetünk felújítás címén.

A legnagyobb előnyt akkor érhetjük el az állami támogatásnak hála, ha önmagában megtakarításból sikerül a célul kitűzött összeget felhalmozni. Egy szerződéssel havi 20 ezer forint megtakarítás mellett elérjük az állami támogatás plafonját (72 ezer Ft/év), viszont ugyanarra a lakáscélra több szerződést is köthetünk. A táblázat alapján egy nagyobb, 40 millió forint értékű lakásra is két szerződéssel már összegyűjthető 5 év alatt a 3 millió forint.

Ha úgy hozná az élet, hogy nem tudunk a keresetünkből havi szinten ennyit megtakarítani, akkor választhatjuk a hitellel kombinált megoldást is. Nézzük a 20 milliós lakás esetében hogyan is néz ki a matek! Ebben az esetben 5 évig havi 9000 forintot teszünk félre, majd a felvehető hitelt még 6 évig 14 800 forintjával havonta törlesztjük vissza. Ezt akkor érdemes választani, ha a családi költségvetés megköti a kezünket, hiszen ugyanazt a célt kisebb havi összeggel is elérhetjük.

Az ördög a részletekben rejlik. A kalkulátorunkkal pillanatok alatt megnézheted, hogy számodra melyik lakástakarék lehet a legjobb választás.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

  Hirdetés

  Hirdetés

  A régebbi lakások vannak többségében

  Nem mondunk újdonságot azzal, hogy a magyarok kiemelkednek a régióban és Európában is, ha a saját tulajdonú lakásokban élők arányáról van szó. Az emberek döntő többsége saját ingatlanjában él, viszont, ha a lakások életkorát nézzük, akkor meglepő eredményeket kapunk.

  A 2011-es népszámlálás adataira támaszkodva kijelenthetjük, hogy akkor a 11 éven belül épült ingatlanok aránya mindössze 9 százalék volt. Az ingatlanok 53 százaléka 21 és 50 év közötti időtávon belül épült, vagyis kifejezetten réginek mondható.

  Beszédes az a szám is, miszerint a 4 millió feletti ingatlanszámhoz képest az utóbbi 15 évben átlagosan 154 ezer adásvétel történt (használt és új építésű együtt). Évente átlagosan a lakásállomány 4 százaléka cserélt gazdát, másként megfogalmazva 27 évente cserélődik le a teljes ingatlanállomány.

  Ebből arra az egyszerű következtetésre juthatunk, hogy a többség inkább a saját lakását próbálja rendszeresen szépítgetni, és csak egy szűk körnek van arra lehetősége, hogy új lakásba költözhessen. Való igaz, hogy olcsóbban kijöhetünk, ha a felújításra költünk, mintha vásárolnánk, viszont néhány éves időtávon komoly összeget is felemészthet az ingatlan állagmegóvása.

  Több okból is megéri számunkra az állagmegóvásra költeni, hiszen a komfortérzetünk javul, csökkenhetnek a rezsiköltségeink is, ráadásul az ingatlan könnyebben eladhatóvá válik és az értékét is jobban meg tudja őrizni. Szerencsére a lakástakarékpénztár segítségével 5 év alatt már kisebb havi megtakarítással is összegyűlik akkora összeg, ami fedezheti a szükséges kiadásokat.

  Hirdetés

  Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

  Hirdetés