Babaváró feltételek – mikor kell házasságot kötni?

Babaváró feltételek – mikor kell házasságot kötni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-14 Frissítve: 2024-05-15
 

Azt már a legtöbben tudják, hogy a kamatmentes Babaváró hitelt kizárólag házasok igényelhetik, de azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy mikor adható be az igénylés. A házasság után el kell telnie egy kis időnek, vagy nem probléma, ha még meg sem száradt a pecsét az anyakönyvvezetőnél? Mit tehet az, aki gyorsítani szeretné a folyamatot, mert esetleg már úton a baba? Cikkünkben utánajártunk minden házasságkötéssel kapcsolatos kérdésnek.

Ásó, kapa, nagyharang

A Babaváró hitelre csak házaspárok lehetnek jogosultak, ez alapvető feltétele a támogatott konstrukciónak. Igénylésekor a párnak nyilatkoznia kell arról, hogy a házasságkötés megtörtént. Jó hír, hogy a szerződéskötés már egészen friss házasként is megtörténhet, hiszen a kérelem benyújtása akár a nagy nap másnapján megtörténhet. Ez különösen azoknak lehet jó hír, akiknél már úton a baba és szeretnék bebiztosítani az ezzel járó kedvezményeket.

A gyermek érkezésével ugyanis teljesítettük az első kedvezményszintet; a kölcsön a választott futamidő legvégéig kamatmentes lesz és élhetünk a törlesztés szüneteltetésének lehetőségével 3 évre. További 3 év törlesztési moratóriumot kérhetünk és a fennálló tartozásból 30%-ot elengednek, ha második baba is érkezik. Ha pedig a harmadik gyermek is úton van, akkor jogosulttá válunk a teljes fennálló tartozás elengedésére. Épp ezek miatt annyira népszerű ez a támogatott hitel, hiszen ennél kedvezőbb konstrukció nincs jelenleg a piacon.

jó tudni
A gyermekek érkezését már a 12 hetes magzati kortól bejelenthetjük a banknak. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabbakat a babák érkezéséhez kapcsolódóan. Olvass bele!

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan gyorsítható a házasságkötés?

Csak kevesen tudják, hogy nem muszáj kivárni a teljes, 30 napos várakozási időt a házasságkötéshez, arra is van lehetőség, hogy kérjétek az anyakönyvvezetőnél, hogy gyorsított eljárásban szeretnétek házasságra lépni. Ezt ő indoklást követően általában jóvá is hagyja (a várandósság kifejezetten erős érv lehet indoklásként). Ha az anyakönyvvezető mégsem rugalmas ebben, akkor akár egy másik településen, másik anyakönyvvezetőnél is érdemes próbálkozni, hiszen nem kötelező sem a leendő férj, sem a leendő feleség lakóhelye szerinti településen elindítani a folyamatot. Ezt pedig akkor is érdemes lehet meglépni, ha máshol előbb kaphattok időpontot a házasságkötésre.

Az igénylés is kérhető gyorsított eljárásban!

Hab a tortán, hogy nem csak az esküvőt, de a Babaváró hitel igénylését is van lehetőség meggyorsítani. Alapesetben a hiánytalan dokumentáció beadása után a banknak 10 munkanap áll rendelkezésére a kérelem elbírálására. Ez a Bankmonitoron keresztüli igényléssel akár 2 munkanapra rövidíthető, köszönhetően a gyorsított, online igénylési eljárásnak. Ekkor az otthonotok kényelméből van lehetőségetek elindítani az igénylést és csak egy alkalommal, már a szerződéskötésre kell elmennetek a bankfiókba, ami szintén gyorsítja a folyamatot.

Csapj le a kizárólag a Bankmonitornál elérhető gyorsított Babaváró igénylési lehetőségre!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Július végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Válás kizárva!

A házasság életre szóló elköteleződés, amelyet alapos mérlegelés kell, hogy megelőzzön. Azt senkinek sem javasoljuk, hogy csak azért lépjen házasságra párjával, hogy anyagi előnye származzon belőle, mint például a Babaváró hitelre való jogosultság, hiszen a támogatási alapfeltétel megsértése komoly következményekkel jár. Vagyis, ha a futamidő alatt válás történik (és nem született gyermek az első 5 évben), akkor a kapott kamattámogatást egy összegben, 120 napon belül vissza kell fizetni, a törlesztés pedig piaci kamattal folytatódik tovább, vagyis a törlesztőrészletek akár bőven duplájára is emelkedhetnek a válást követően.

Szerencsésebb eset, ha a pár csak azután dönt a válás mellett, hogy gyermekük született – legalábbis anyagi szempontból. Ilyenkor a kamattámogatást nem kell visszafizetni, de a továbbiakban az előzőek szerinti, jóval magasabb törlesztésre lehet számítani.

Jó tudni
Ha a felek elválnak, és nem született gyermek, de valamelyik fél újraházasodik, akkor a gyermekvállalásra rendelkezésre álló 5 év folytatódhat a friss házasok számára.

Igénylés előtt tehát érdemes alaposan megismerni a Babaváró hitel feltételit, a lehetséges buktatókat, a feltételek megsértése esetén várható büntetés mértékét, hiszen akkor tudunk felelős döntést hozni, ha tisztában vagyunk a lehetséges előnyök mellett az esetleges hátrányokkal is.

Hirdetés
Hirdetés