Balesetbiztosítás kontra kockázati életbiztosítás: Most akkor melyiket?

Balesetbiztosítás kontra kockázati életbiztosítás: Most akkor melyiket?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-04
 

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mire jó egy kockázati életbiztosítás és milyen szolgáltatásokat várhatunk el egy balesetbiztosítástól. Az is különös lehet, miért olcsóbb egy balesetbiztosítás egy életbiztosításnál. Segítünk eligazodni a biztosítási védelmek között.

Kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás az egyik legegyszerűbb biztosítástípus. A biztosított halála esetén, függetlenül attól, hogy a haláleseti milyen okból következett be, a biztosító kifizeti a biztosítási összeget. Tehát mindegy, hogy a betegség vagy baleset volt -e a kiváltó ok. Ha a biztosítási időszak nem történik biztosítási esemény akkor a szerződés kifizetés nélkül megszűnik.

A kockázati életbiztosítás alapszolgáltatása csak akkor fizet, ha a biztosított meghal. Vagyis ez a biztosítás anyagi biztonságot jelent a családodnak, szeretteidnek, akikről gondoskodni akarsz. 

Ezért a biztosítók kiegészítő biztosításokat készítettek, a kockázati életbiztosítás mellé, amelyek tartalmaznak úgynevezett életben léti szolgáltatásokat is. Vagyis a te saját anyagi védelmedet is szolgálják. Kiegészítő biztosításokból nagyon sokféle található a biztosítási piacon élet-, baleset és egészégbiztosítási kategóriák szerint. Ilyen például a kritikus betegségekre szóló biztosítási védelem, ami arról szól, hogy már egy életet veszélyeztető betegség diagnosztizálása esetén kifizeti a biztosítási összeget, vagyis a pénz a gyógyításra, rehabilitációra fordítható és ezzel nagymértékben csökkenhet az esélye annak, hogy a betegség halálossá válik.

Hirdetés

Hirdetés

Balesetbiztosítás

Egy balesetbiztosítás – akár önálló, akár kiegészítő biztosítása egy másiknak – csak valamilyen baleset bekövetkezésekor nyújt szolgáltatást. Egy váratlan élethelyzetekben nyújt anyagi segítséget, de mik is lehetnek ezek az előre nem látható események?

Biztosan tudod, hogy mi az a baleset, de érdemes a definícióját elolvasni: a biztosított személy akaratától független, hirtelen fellépő külső behatás, amely következtében a biztosított múlékony sérülést (pl. csonttörés), maradandó egészségkárosodást szenved, vagy egy éven belül elhalálozik.

A biztosítási feltételek mindegyikében megtalálod a baleset definícióját, amely egyértelműen meghatározza, hogy mikor jár a szolgáltatás. Ha a baleset definícióját megnézed jól látszik, hogy a betegség bizony nem tartozik ebbe a kategóriába, vagyis a balesetbiztosítás betegség esetén semmilyen szolgáltatást sem nyújt.

Miért fontos ez? A Bankmonitornál érdeklődők sokszor mondják, hogy nekem már van biztosításom, amelyről kiderül, hogy a meglévő biztosítás „csak” balesetbiztosítás, ami egyáltalán nem baj, csak nem nyújt teljeskörű védelmet. Betegségek esetén semmilyent. Pedig betegségek sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint balesetek.

Miért olcsó egy balesetbiztosítás?

Balesetek sokkal ritkábban fordulnak elő, mint betegségek, éppen ezért az áruk is sokkal kedvezőbb. Egy balesetbiztosítás megkötésével abba a tévhitbe ringathatod magad, hogy te már gondoskodtál a védelemről, ráadásul az ára is kedvező. Vagyis remek üzletet csináltál.

Ha megnézed az alábbi ábrát, akkor láthatod, hogy a KSH 2020-as adatai szerint a motoros járműbalesetek 0,4 százalékot tettek ki az összes halálozáshoz viszonyítva. De ha a KSH más forrásaiból ehhez a számhoz hozzátesszük a halálos munkahelyi, otthoni balesetekben és tűzesetekben elhunytak számát, ami 1728 fő volt 2020-ban, akkor is csak  1,6 százalékot tesz ki az összes baleset száma, míg a leggyakrabban előforduló súlyos betegségek a halálesetek 60 százalékáért voltak felelősek.

Halálozások a gyakoribb halálokok szerint 2020-ban

Egy biztosítási termék árát alapvetően az határozza meg, hogy a szerződésben vállalt kockázat – jelen esetben a baleset – milyen gyakran fordul elő. Ha az előfordulás gyakori akkor a biztosítónak gyakran kell szolgáltatnia, sok pénzt kell kifizetnie, vagyis több pénzt is kell beszednie díjak formájában. Ha az adott kockázat alacsony, akkor kevesebb pénzből is ki tudja fizetni a szolgáltatási összegeket, vagyis a díj is alacsonyabb lesz. A balesetbiztosításoknál az utóbbi a helyzet: ritkán fordul elő, ezért a díja alacsony.

A kritikus betegségekre szóló biztosítás díja háromszor annyiba kerülhet

Az alábbi ábra egy 30 és egy 40 éves biztosított díjait mutatja. A biztosítási összeg minden biztosítástípus esetében 5 millió forint. A kockázati életbiztosítás havi díja 2 549 – 4 662 Ft lehet életkortól függően. A baleseti halálesetre szóló védelem az életbiztosítási díj 32, illetve 18 százaléka, míg a baleseti rokkantságé 11 és 6 százalék. A kritikus betegségekre szóló biztosítás díja nagyjából a háromszorosa a halálesetiének. A kritikus betegségeknél vegyük azt is figyelembe, hogy itt nemcsak a vezető halálokok miatti gyakoriság az oka a magas díjnak, hanem az is, hogy a biztosítás már a diagnosztizáláskor fizet, ami természetesen gyakrabban fordul elő, mit az ebből fakadó haláleset.

Biztosítástípusok havi díjainak összehasonlítása azonos biztosítási összeg esetén

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével egyszerűen kiszámolhatod te is, hogy mennyibe kerülne számodra az életbiztosítási védelem és a hozzá kapcsolódó baleseti és egészségbiztosítási kiegészítőkkel együtt.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Összefoglalás

A kockázati életbiztosítás és az egészségbiztosítási kiegészítők betegségek esetén is biztosítási védelmet nyújtanak. A balesetbiztosítások viszont csak balesetek esetén térítenek.

A balesetbiztosítási védelem abban az időszakban fontos, amikor még fiatal vagy és aktív életet élsz. A gyakori vagy súlyosabb betegségek még távol vannak tőled, viszont a mindennapi életed tele van munkával, utazással, pörgéssel. Nem vagy még túlságosan megfontolt, nem tudsz figyelni mindenre. Könnyebben előfordulhat egy baleset, mert nagy fordulatszámon élsz. A biztosítási feltételek nem túl olvasmányosak, de nagyon fontos, hogy elolvasd őket, és még a szerződéskötés előtt meggyőződj arról, hogy a biztosításod olyan védelmet nyújt a családod és a magad számára, amilyet szeretnél.

A Bankmonitor szakértői segítenek értelmezni a biztosítási szerződések feltételeit, hogy megtaláld a megfelelő biztosítási konstrukciót a piaci kínálatban. Egy kockázati életbiztosítás a szükséges kiegészítőkkel teljeskörű védelmet jelenthet.

Hirdetés
Hirdetés