Befektetési alapot akarok! Hogyan kezdjek hozzá?

Befektetési alapot akarok! Hogyan kezdjek hozzá?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-05-02 Frissítve: 2021-10-11
 

Akik most ismerkednek a befektetési alapokkal, azokban jó pár kérdés felvetődik: melyik alap a legmegfelelőbb? Ha megtaláltam a megfelelőt, akkor hogyan juthatok hozzá? Megéri-e pénzintézetet váltanom egy-egy jó alapért? Segítünk a kezdeti lépésekben!

A jegybanki alapkamat jelenleg 2,5%-os szinten áll. Még a különböző feltétel(ek)hez kötött lekötött betétek sem igazán rugaszkodnak el a 3%-os értéktől. Ezek a kamatszintek egyre kevesebbeknek elegendőek. Mit is tehetünk: hosszabb futamidejű lekötést nézhetünk, állampapírt vásárolhatunk, vagy a befektetési alapok felé nyithatunk. A hozamadatok is ilyen sorrendben alakulnak: az éven túli betétlekötés még alig haladja meg a rövid bankbetétek kamatait, az állampapírok már szignifikánsan felülteljesítik azokat, míg a befektetési alapok között akár 25-30%-os hozamot produkálót is találhatunk.

Mi a teendőnk, hogy ezt minket gazdagítson?

Első lépés: a befektetési alap kiválasztása

Először is meg kell találnunk a nekünk megfelelő befektetési alapot. De ne csak a hozamokat nézzük! Sok olyan alapot találunk, ami több mint 20%-ot hozott az egyik évben, míg a másik évben 10%-os veszteséget ért el… Összességében persze még mindig 10% pluszban vagyunk. De mi van, ha éppen a -10% az alap teljesítménye, és nekünk pénzre van szükségünk?

Ahhoz, hogy jól döntsünk, tudnunk kell, hogy milyen időtávra nélkülöznénk az adott összeget, és azt is, hogy hogyan éreznénk magunkat egy-egy negatív időszakban. Mindkettő meghatározza, hogy mely alapok közül válogathatunk.

Amennyiben csak néhány hónapra keresünk befektetési alapot, akkor nem sok lehetőségünk maradt: ilyen rövidtávra felelősségteljesen csak a pénzpiaci alapok közül választhatunk. Hosszabb távon (pl.: hét év esetén) viszont már minden befektetési alap megfelelő lehet számunkra, aminek a hozamkilengését tolerálni tudjuk. Minél hosszabb időben gondolkozunk, annál szélesebb palettáról válogathatunk.

Használd befektetési alap keresőnket ahhoz, hogy megtaláld a hozzád illő alapot!
1

Az sem mellékes, hogy mekkora összegnek keressük a helyét. Néhány száz ezer forint esetében elegendő mindössze egy alapot kiválasztanunk, míg több millió forintnál már több felé érdemes megosztani a pénzünket befektetési alap kategóriák és alapkezelők között. Ha még mindig bizonytalan vagy, olvasd végig korábbi cikkünk.

Ha már megvan a megfelelő alap

Amennyiben már megtaláltuk álmaink alapját, akkor már csak az van hátra, hogy hozzá kell jutnunk valahogy. Ehhez meg kell találnunk, hogy a kiválasztott alapot melyik bank vagy brókercég forgalmazza. Az téves elképzelés, hogy az alapkezelőnél meg tudjuk vásárolni az adott alapot! Tehát az OTP Alapkezelőnél nem tudunk OTP Supra-t vásárolni, ám az OTP Banknál, az Erste Banknál, az Erste Befektetési Zrt-nél és sok egyéb pénzügyi szolgáltatónál viszont megtehetjük.

Itt sem lényegtelen, hogy mekkora összegben gondolkodunk. Egy-kétszáz ezer forint esetén nem biztos, hogy megéri pénzügyi szolgáltatót váltani: az utalási költség, a számlavezetési díj, és egyéb adminisztrációs költségek felemészthetik a jövőbeni hozamot. Érdemes először körbenézni, hogy mit kínál a saját pénzintézetünk. Lehet, hogy találunk ott is a fogunkra való alapot. Persze nagyobb összeg esetén már érdemes más szolgáltatók ajánlatait is szemügyre venni. Ha ezzel is megvagyunk, jöhetnek a technikai részletek!

Az alap megvásárlása

Ha már megvan, mit veszünk, és hol, akkor az adott pénzintézetnél értékpapírszámlát kell nyitnunk. Ez a bankszámlához hasonló számla, ám nem pénzt, hanem értékpapírokat tartanak rajta nyílván. Ha ezzel is megvagyunk, akkor be kell fizetnünk (vagy át kell utalnunk) a befektetési alap ellenértékét az adott pénzintézethez. Ebből tudunk majd befektetési alapot vásárolni. Elképzelhető, hogy ennek vételi jutaléka lesz. Ilyenkor vagy a jutalékkal csökkentetett pénzösszegből tudunk befektetési alapot vásárolni, vagy pedig a jutalékkal növelt összeget helyezzük el. Ezután lesz x darab y árfolyamon megvásárolt befektetési alapunk. Darabszámunk ritkán változik (csak vásárláskor és eladáskor), sokkal inkább az árfolyam az, amit ezek után figyelnünk kell. Természetesen ehhez is segítséget nyújtunk a Pénzügyeim menüpont alatt elérhető Alapjaim funkcióval! 

Az alapok rögzítését követően kényelmesen hátradőlhetsz, hiszen a beállított árfolyamfigyelésnek köszönhetően email-ben értesülsz, hogy alapod elérte a kitűzött célt.

Hirdetés
Hirdetés