Beruházni most? Igen, ha a versenytársaid előtt szeretnél célba érni

Beruházni most? Igen, ha a versenytársaid előtt szeretnél célba érni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-12
 

A gazdaság toporog, az üzleti partnerek lassan reagálnak, ám cége lehetőségeit sok vállalkozó messze nem látja borúsnak, számos új lehetőségből válogathat. Még bennük is felmerül azonban a kérdés: érdemes a mostanihoz hasonló bizonytalan helyzetben fejleszteni, nagyobb beruházást elindítani? Egy üzleti szempontból megalapozott tervnél a válasz egyértelmű igen lehet, sőt, adott esetben akár célszerű is a versenytársak előtt lépni. Ha pedig a saját forrás kevés, a finanszírozásra jó eséllyel lesz attraktív ajánlat.

Az elmúlt hetekben, hónapokban az üzleti környezet alakulásáról kevés jó hír érkezett. A magyar gazdaság teljesítménye már harmadik negyedéve zsugorodik, a cégek száma csökken, az infláció mérséklődését illetően több a reménybeli várakozás, mint az érezhető pozitív elmozdulás, a kiskereskedelem alakulásáról pedig egyre aggasztóbb adatok jelennek meg… és persze lehetne még folytatni ezt a sort. Sok tehát a bizonytalanság, ám ez nem jelenti azt, hogy el kell szalasztani a jó lehetőségeket.

Hirdetés

Hirdetés

Recesszióban a magyar gazdaság

Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához és 0,3 százalékkal az előző negyedévhez képest a Központi Statisztikai Hivatal múlt héten publikált részletes adatai szerint. Az átlagadat mögött vegyes azonban a kép. Az éves zsugorodáshoz az ipar 0,9, az építőipar 0,3, a termékadók egyenlege pedig 1,0 százalékponttal járult hozzá. A csökkenést 0,5 százalékponttal fékezte ugyanakkor a mezőgazdaság, valamint 0,7 százalékponttal a szolgáltatások jó teljesítménye.

A felhasználási oldalon a hazai fogyasztási kiadások volumene a nem tartós termékek esetében 9,0, a szolgáltatások esetében 2,3 százalékkal csökkent, míg a féltartós és tartós termékek körében 0,7 és 3,2 százalékkal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás az első negyedévben 6 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások volumene csökkent, míg a gép- és berendezésberuházásoké emelkedett (sőt, az utóbbi területen már meglepően kedvező adatokat hozott az első negyedév). A beruházásokból legnagyobb arányban részesülő nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóiparban és az ingatlanügyletek esetén bővülés figyelhető meg.

A néhány kiragadott adat is jól mutatja, hogy nincs szó általános depresszióról. Nagy a bizonytalanság, számos területen jelentős kockázatokkal kell számolni, ugyanakkor a várakozások szerint, ha lassan is, de elindulhat a kilábalás.

Mi várható?

Abban jórészt egyetértenek az elemzők, hogy a mélypontot az idén az év közepén érheti el a magyar gazdaság. Arról azonban már messze nincs ilyen egyetértés, hogy milyen ütemben indulhat el a növekedés.

Az MNB legutóbbi (márciusban frissített) prognózisában a 2023-as teljes évre 0-1,5 százalékos növekedés szerepel. A kormány plusz 1,5 az elemzők mínusz 0,5 és plusz 1 százalék körüli GDP-változást várnak, az uniós előrejelzés plusz 0,5 százalék az idei évre. Jövőre viszont már egyértelműen érezhető (mértékében eltérő, de 2 százalék fölötti) bővülési ütemekről szólnak az elemzések.

A kilábalást számos program segíti, gondolva itt a Széchenyi Kártya Programra, Baross Gábor Újraiparosítási Programra, a kamatstopra, a Gyármentő Garancia- és Hitelprogramra vagy épp a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programra. Ezek hozzájárulása a növekedéshez 1,6 százalék kormány számításai szerint. Ráadásul, ha az unióval megállapodás születik, a források elosztásában is a gazdaság fejlesztése lesz az egyik legfontosabb prioritás, de azokról a tervekről is lehetett már olvashatni az elmúlt napokban, hogy van terv arra az esetre is, ha ez a folyamat megállna, elhúzódna.

Mit jelent ez a megalapozott tervekkel rendelkező cégeknek?

Most kell elindítani a fejlesztéseket

Egy beruházás átfutási ideje minimum fél év (még egy nagyobb gépberuházásnál is célszerű legalább ennyivel számolni), de akár 1-2 év vagy ennél hosszabb idő is lehet. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a felívelés haszonélvezői közé szeretnének tartozni, most célszerű tehát terveiket konkretizálni, és a fejlesztéseket – természetesen alapos tervezést követően – elindítani.

A tervezés során ugyanakkor a technológiai, piaci, üzleti feltételek és lehetőségek megvizsgálása mellett az optimális finanszírozási megoldás kiválasztására is érdemes körültekintően figyelni. Ez mindig igaz, most azonban különösen az. A különböző támogatott és piaci források költségei között rendkívül nagyok a különbségek, ami a finanszírozáshoz kapcsolódó kiadások többszöröződését is jelentheti adott esetben – mérettől függően milliók, de akár tízmilliók is múlhatnak a jó döntésen. Önmagában az a tény ugyanakkor, ha egy cég támogatott hitelt esetlegesen nem tud felvenni, nem jelenti azt, hogy nem juthat kedvező kondíciókkal forráshoz: a természetes fedezettel rendelkező vállalkozásoknál például a devizaalapú hitelek tágítják a lehetőségeket.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Amire egészen biztosan érdemes költeni

Milyen területeken érdemes fejleszteni? Erre a kérdésre egy cégvezető a saját működési környezetéből számos igazán izgalmas ötletet tud említeni. Vannak ugyanakkor olyan célok is, amelyek valamennyi vállalkozás tevékenységét megkönnyítheti. Ezeket ráadásul épp azokra az időszakokra érdemes időzíteni, amikor csendesebb az üzletmenet – mint például ezekben a hónapokban.

Az energiahatékonyság javítása kulcskérdéssé vált például. Ezen a területen hatalmas összegeket lehet megtakarítani minden cégnek, de az energiaintenzív tevékenységet folytató vállalkozások költségtámogatást, a fejlesztésekhez önerőtámogatást és kedvezményes hitelre is számíthatnak. A kérelmek beadásának határideje itt az év vége – célszerű élniük ezzel a jogosult cégeknek. A feltételekről bővebben korábbi cikkünkben írtunk.

A technológiai fejlesztés adott esetben elképesztő mértékű költségcsökkenést, hatékonyságjavulást eredményezhet. Ilyen célokra a Széchenyi Kártya Program keretében kedvezményes, évi fix 5 százalékos kamatozású hitel igényelhető, de a program keretében elérhető a Széchenyi Lízing MAX+ kamata is fix évi 5 százalék, amely széles körben használható fel gépek-, berendezések beszerzésére is. Ilyen cél esetén is érdemes lehet ugyanakkor megvizsgálni a piaci ajánlatokat is.

A Széchenyi Kártya Program MAX+ termékei egyébként az év végéig folyamatosan elérhetőek a jogosult vállalkozások számára.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    A fentiekhez érdemes hozzátenni azt is, hogy a bankok likviditása jó, nyitottak a megfelelő pénzügyi tervvel rendelkező vállalkozások finanszírozására. A feltételeket az elmúlt időben csak nagyon kis számban, esetileg szigorították és a jegybanki felmérések alapján a közeljövőben kevés piaci szereplő terveiben szerepel ilyen lépés. Arra ugyanakkor számítani kell, hogy a tervek megalapozottságát jóval alaposabban nézik, mint azt korábban tapasztalhatták a vállalkozások.

    Hirdetés
    Hirdetés