Van egy jó ötleted? Fejlesztenéd a céged? Ne habozz, lépj most! Mutatjuk, hogyan

Van egy jó ötleted? Fejlesztenéd a céged? Ne habozz, lépj most! Mutatjuk, hogyan
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-01
 

A bizonytalan üzleti környezet miatt sok vállalkozás hezitál; elindítsa a fejlesztéseket vagy várjon, amíg stabilizálódik a helyzet. Nos, ha csak a pénz hiányzik, van néhány jó hírünk.

A bankok likviditása jó, nyitottak a vállalatok finanszírozására, és az elmúlt időszak kedvezőtlen fejleményei ellenére is csak kis számban szigorítottak a feltételeken a vállalati finanszírozás területén – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank napokban publikált Pénzügyi Stabilitási Jelentését bemutató tájékoztatón.

Beindultak a beruházások

A bátrabb cégek úgy tűnik, élnek is a lehetőségekkel: a beruházások az első negyedévben a várakozásokkal ellentétben 1 százalékkal nőttek a tavalyi utolsó negyedévhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal keddi gyorsjelentése szerint ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 1,6 százalékkal zsugorodott, míg a gép- és berendezésberuházásoké 5,9 százalékkal bővült.

Történt ez annak ellenére, hogy a magyar gazdaság teljesítménye már harmadik negyedéve zsugorodik, a megfelelő piacokkal rendelkező vállalkozásoknál ugyanakkor, ha nem is egyenletesen, de – az adatokat látva úgy tűnik – elindultak a fejlesztések. Felismerték, a versenyképességük megőrzése érdekében elengedhetetlen beruházásokkal nem érdemes várni.

Ágazatonként persze nagyok a különbségek. Éves összevetésben a beruházási tevékenység volumene 2,8 százalékkal mérséklődött 2022. első negyedévéhez képest. Ezen belül a teljesítményérték csaknem hattizedét képviselő építési beruházásoké 8,5 százalékkal csökkent, ugyanakkor a több mint négytizedét kitevő gép- és berendezésberuházásoké 5,3 százalékkal emelkedett. Ez utóbbi elsősorban az import gépek és járművek csaknem 10 százalékos volumennövekedésének tulajdonítható.

A beruházási teljesítmény 51 százalékát megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene 7,9 százalékkal csökkent, ugyanakkor a beruházások 11 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések 2,3 százalékkal haladták meg a bázisidőszaki szintet. Az egyéb (50 fő alatti vállalkozások, egyéni vállalkozások, nonprofit vállalatok, valamint a háztartások) kategóriába tartozók beruházási volumene 3,4 százalékkal bővült.

Hirdetés

Hirdetés

Van pénz a fejlesztésekre

A cégek likviditása számottevően javult az elmúlt években: az MNB Pénzügyi Stabilitási Jelentése szerint jelenleg a vállalatoknak a bankokkal szembeni betétállománya nagyobb, mint a hiteltartozása. Míg 2013-ban a vállalati likvid eszközök aránya a GDP-hez viszonyítva 20 százalék volt, 2021 végére meghaladta a 32 százalékot.

A saját források mellett, azok kiegészítéseként több kedvezményes program –  a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, illetve a Széchenyi Kártya Program – is segíti a fejlesztések finanszírozását. A vállalkozások számára jó hír továbbá, hogy az idén a Széchenyi Kártya Programban elérhető, évi fix 5 százalékos kamatozású konstrukciók egész évben változatlan feltételekkel állnak rendelkezésre.

Jó tudni
A hitel mellett a gép- és eszközbeszerzések során népszerű finanszírozási forma a lízing is. A Széchenyi Kártya Program keretében jelenleg fix, évi 5 százalékkal igényelhető a Széchenyi Lízing MAX+, de a piaci feltételekkel elérhető megoldások között is sok az attraktív ajánlat.
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Élet a kedvezményes hiteleken túl

    A piaci hitel persze továbbra is drága: a jellemzően a Budapesti Bankközi Hitelkamatlábhoz, a Buborhoz kötött változó kamatozású hiteleknél az induló kamat még jócskán a kétszámjegyű tartományban jár. A Magyar Nemzeti Bank szigorítási ciklusának megkezdésével itt is csökkenés várható ugyanakkor. (A jegybank múlt heti, az irányadó egynapos betéti eszköz kamatának 18-ról 17 százalékra mérséklése nyomán az 1 hónapos Bubor a 17 százalék körüli értékről 16,65, a 3 hónapos a 16 százalék körüli szintről 15,7 százalékra esett.) Tény viszont, hogy ez várhatóan lassabb folyamat lesz: a jelenlegi előrejelzések szerint az egynapos betéti kamat az őszre érheti el az alapkamat 13 százalékos szintjét, így az idén legkorábban az esztendő vége felé közelíthetnek a Bubor értékek az egyszámjegyű tartomány felé.

    A bankok jól alátámasztott, ígéretes projektek esetén nyitottak a fix kamatozású megállapodásokra is, amelyeknél az irányadó a hitel futamidejéhez illeszkedő Birs mutató. A Birs fixing jelenleg 3 évre 10,3, 5 évre 9 százalék körül jár, ami adott esetben versenyképes hitelajánlatot jelenthet ígéretes fejlesztések esetén: ilyenkor tehát érdemes akár a piaci hitel lehetőségét is megfontolni.

    Ötlet
    Amennyiben terveidhez hitelre van szükséged, keresd bizalommal a Bankmonitor szakértőit, akik ismerik a bankok hitelezési gyakorlatát, és az igénylés teljes folyamatában – a tervek elkészítésétől a folyósításig – segítségedre lesznek, akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükséged.

    Mi várható a hitelpiacon?

    A vállalati hitelezés 2022-ben 14 százalékkal, a pénzügyi vállalkozások által folyósított forrásokat is figyelembe véve 15 százalékkal nőtt. Ez a dinamika 2023 első egy-két hónapjában még kitartott.

    Előretekintve az MNB szakértői a hitelezési dinamika lassulására számítanak, a mélypont várakozásaik szerint 2023 vége lehet, 7 százalékos növekedési ütemmel. Jelenleg az államilag támogatott hitelprogramoknak nagyon nagy szerepük van a hitelpiac formálásában. Itt azonban az MNB szakemberei a friss stabilitási jelentés ismertetésekor kiemelték azt, hogy ezek részben az idén lejáró hiteleknek a refinanszírozását fedezhetik, tehát az állomány növekedése szempontjából nem okoznak addicionális növekedést.

    Ami ugyanakkor a finanszírozás iránt érdeklődő vállalkozásoknak fontosabb: a hitelezési feltételek a vállalati hitelezés területén csak szűk körben szigorodnak – kevés bank jelezte, hogy ilyen lépést tett, illetve erre készül rövid távon. Az MNB szakértői szerint a gazdasági környezethez kapcsolódó tényezők azok, amelyek a szigorítás irányába hatnak, miközben a bankok hitelezési kapacitása – tehát a tőkehelyzete, likviditási helyzete – szinte egyáltalán befolyásolja ezt kedvezőtlenül.

    Hirdetés
    Hirdetés