Budapesten nem lehet majd kihasználni az 5%-os THM plafont?!

Budapesten nem lehet majd kihasználni az 5%-os THM plafont?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-21
 

Megkezdődött az egyeztetés a lakáshitelekre érvényes önkéntes 5%-os THM plafonnal kapcsolatban. Ha a legutóbbi banki javaslatoknak megfelelő konstrukció lépne életbe, akkor Budapesten ez a lehetőség nem lesz elérhető.

Valószínűleg nem mindenki élhet a kedvezménnyel

Már néhány hete bejelentette a kormány, hogy 5%-os önkéntes THM plafont szeretne életbe léptetni a lakáshitelekre. Megkezdődött a bankokkal az egyeztetés, az már jelenleg is jól kivehető, hogy a pénzintézetek nem szeretnék ezt a lehetőséget általánosan, minden ügyfélre bevezetni.

A portfolio.hu oldalon megjelent információk alapján a pénzintézetek az alábbi feltételek mellett nyújtanának 5%-os THM értéken lakáshitelt:

  • Fiatalok lakásvásárlásához, lakáscéljához kapcsolódjon a kölcsön.
  • Az igénylők első lakásvásárlását, lakáshoz jutását finanszírozzák meg ilyen módon a hitelből.
  • Az ingatlan alapterülete ne haladja meg az 50 négyzetmétert.
  • Zöld, energiatakarékos ingatlan legyen a hitelcél.
  • Az ingatlan négyzetméterára 1 millió Ft alatt legyen.

Mindegyik kritérium eléggé szűkíti azt az ügyfélkört, aki elérhetné ezt a kedvezményes kamatozású megoldást. De ezen feltételek közül is érdemes kiemelni kettőt: kizárólag az 1 millió Ft alatti négyzetméterár mellett lehetne megvenni energiahatékony ingatlanokat.

Hirdetés

Hirdetés

Fontos tényező lehet a lakásár és az ingatlan állapota

A KSH adatai alapján a fővárosban 2024. I. negyedévében az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 1 477 000 Ft volt, egy átlagos használt lakás egyetlen négyzetméteréért 918 ezer Ft-ot kellett fizetni. A szakértők szerint azóta még emelkedtek is az ingatlanárak, jelenleg már az 1 millió forintot is meghaladhatja egy átlagos használt lakás négyzetméterára Budapesten.

Azt pedig látni kell, hogy a „zöld” energiatakarékos lakások jellemzően az új építésű, illetve a magas minőségű használt ingatlanok közül kerülhetnek ki. Ezeknek az ára pedig jellemzően átlagon felüli. Vagyis, jó eséllyel Budapesten már most sincs olyan ingatlan, ami megfelelne ezeknek az előírásoknak.

Vidéken azért jobb a helyzet, a használt ingatlanok átlagos négyzetméterára 512 ezer forint volt idén az első negyedévben, az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára pedig 1 163 000 Ft. Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy az energiahatékony otthonok jellemzően drágábbak az átlagnál. Ugyanakkor az országos átlagban a fővárosi lakásárak is benne vannak, ami felfelé torzítja a képet. Vagyis vidéken azért még lehetnek olyan lakások, amik megfelelnek ezeknek a elveknek.

Kinek lehet elérhető az 5%-os THM plafon?

Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy még csak ötleteket, javaslatokat láthatunk, olvashatunk az 5%-os THM plafonnal kapcsolatban. A kormány oldaláról inkább a széleskörű bevezetésről lehet hallani, míg a bankok csak egy nagyon szűk ügyfélkör számára tennék elérhetővé ezt a lehetőséget. Várhatóan a végeredmény egy köztes megoldás lehet, ugyanakkor arra a Bankmonitor szakértői kis esélyt látnak, hogy az új THM plafon minden hiteligénylő számára elérhető legyen.

Éppen ezért a lakásvásárlás előtt állóknak érdemes megnézniük azt is, hogy jelenleg milyen feltételekkel lehet kölcsönt igényelni. A THM plafonnal kapcsolatos híreket pedig érdemes fokozottan nyomon követni: azoknak mindenképpen érdemes gyorsan dönteni, akikre nem lesz érvényes ez az intézkedés.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés