Céges évzárás: a legfontosabb tennivalók ahhoz, hogy jól induljon a 2023-as év!

Céges évzárás: a legfontosabb tennivalók ahhoz, hogy jól induljon a 2023-as év!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-19
 

Az éves zárás még azon cégek számára is stresszel teli időszakot jelent, amelyek tevékenysége nem kötődik szorosan az ünnepi forgalom lebonyolításához. Mit kell még az idén lezárni, elszámolni, adminisztrálni? – sokan kezdik ezekkel a kérdésekkel a decemberi munkanapokat. Számukra gyűjtöttük össze azokat a legfontosabb feladatokat, amelyekre feltétlenül sort kell keríteni, ha a 2023-as évet lendülettel szeretnék indítani.

 A 2022. üzleti év lezárásának legfontosabb tennivalói átcsúsznak majd a jövő évre, jóval könnyebb dolga lesz azonban azoknak a cégvezetőknek és könyvelőiknek, akik úgy fordulnak rá az új esztendőre, hogy ezt még az idén az utolsó hetekben megfelelően előkészítették.

Az éves pénzforgalom áttekintése

A könyvelőd ideális esetben az online elérhető adatok alapján folyamatosan vezeti a főkönyvet. Még most érdemes azonban összegyűjteni a számlákat és eljuttatni hozzá, ha ez év közben elmaradt – a bizonylatok gyűjtése továbbra is kötelező. Ez abban is segítségedre lehet, hogy az esetleges hiányosságokra még időben fény derüljön – a pótlások beszerzése idén jóval egyszerűbb, mint 2023-ban lenne.

Hirdetés

Hirdetés

Bevételek, kiadások, házipénztár

Ha szinte napra kész a könyvelésed, a kintlévőségek behajtása érdekében is időben megtetted év közben a szükséges lépéseket akkor is érdemes erre a kérdésre egy rövid időt szánni és a nem behajtható összegek sorsáról mielőbb dönteni, amit le kell írni, azon ess túl mielőbb – a halogatás nem segít a helyzeten. Másik oldalról fontos ellenőrizni azt is, hogy minden esedékes kötelezettségednek – a lehetőségekhez mérten – időben eleget tettél-e. Itt is célszerű lezárni még az idén azt, amit lehet.

Fontos
Az adó és köztartozások rendezésére érdemes kiemelt figyelmet fordítani. A pályázatok és kedvezményes vállalkozói hitelek igénybevételének minden esetben feltétele a nullás NAV igazolás. Ez persze az elmaradt összegek befizetésével később is pótolható, sok stressz spórolható azonban meg, ha ezen a ponton figyelünk a csúszások elkerülésére.

Ennek a folyamatnak a részeként a házipénztárra is célszerű vetni egy pillantást, mert év közben előfordulhat, hogy egyéb ügyek elvonták a figyelmed. Vállalkozásoknál gyakran előfordul, hogy keverednek a magán és céges kiadások, amit most van itt az ideje, hogy rendbe tegyél. Erre különösen érdemes figyelni, mert a NAV szigorúan bünteti a pénzforgalmi nyilvántartások hiányosságait.

Leltár és egyéb nyilvántartások

Az évzárás előtti nagytakarítás fontos része az eszköznyilvántartások ellenőrzése is. Ha ugyanis elmaradások vannak, azon sokat fogsz bosszankodni, ha átviszed ezt a feladatot a következő évre. Nézd át, hogy milyen eszközökkel rendelkezik vállalkozásod és azok mindegyike megfelelően szerepel-e a nyilvántartásodban. Kell-e új, szükséges-e selejtezni? Ne hagyd ki a raktárkészletek áttekintését sem.

Partnerek, szerződések

A partnernyilvántartás folyamatos ellenőrzése – elvileg – szintén a mindennapos feladatok közé tartozna, de tudjuk, hogy az élet sokszor írja át a feladatok fontossági sorrendjeit. Most több érv is van ennek pótlására. Ezek között talán a legfontosabb a szerződések, ezen belül a hosszú távú ármegállapítások áttekintése, illetve annak átgondolása, hogy ezek most mennyiben felelnek meg a céged számára. A rendkívül magas infláció az árpolitika jelentős átgondolását teheti szükségessé.

Tervezd meg a jövő évet!

A kis cégek többsége jóval kevesebb figyelmet fordít arra, hogy időről-időre áttekintse tevékenységét és átgondolja mely területeken érdemes erősíteni, mely területek azok, amelyeket érdemesebb lenne elengedni. Lehet, hogy bejáratott cégeknél ez normál helyzetben működik, a mostani gyorsan változó üzleti környezetben azonban ez a magatartás óriási kockázatot rejt.

Nem kell nagyban gondolkodni, nincs szükség bonyolult üzleti tervre, de legalább a jövő évi várható bevételeket meg kell becsülni, illetve az ezek eléréséhez szükséges értékesítési és marketing feladatokat célszerű összeszedni. Ennek ismeretében hasznos azokat a pontokat keresni, ahol lehet esély a növekedésre. Már ezeknek a pontoknak a feltérképezése óriási előnyt jelenthet a jövő évi célok kijelölésében és a cég munkatársainak motiválásában.

Jó tudni
Az év zárásakor és a jövő év tervezésekor hajlamosak vagyunk arra figyelni, hogy a cég adófizetési kötelezettségét a minimálisra csökkentsük. Ez érthető, ám érdemes figyelni arra, hogy egy vállalkozás jövedelemtermelő képessége érdemben befolyásolja hitelhez jutási lehetőségét is. Magyarán hitelt annak a vállalkozásnak adnak a bankok, amelyek azt várhatóan vissza is tudják majd fizetni – ennek alapja a nyereség. A piaci kamatok rendkívül magasak, ám jövőre is folytatódnak a támogatott vállalkozói hitelprogramok: a Széchenyi Kártya Program folytatását már bejelentették, és a források biztosításáról is megjelentek a rendeletek.

Adózási forma – keresd a legjobb megoldást!

Az idén év közben is változtak a vállalkozókra vonatkozó adózási formák – ezek egy részét (egyebek mellett az átalányadó szabályait) az év végén tovább finomították. Szánj időt arra, hogy áttekinted a cégedet segítő szakemberekkel (könyvelő, jogász), hogy terveid és lehetőségeid alapján melyik a vállalkozásod számára az optimális megoldás. Még decemberben jelezned kell, ha jövőre más adózási formát választanál.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés