Dohányzol? Emiatt akár 1 millió Ft-tal is drágulhat az életbiztosításod!

Dohányzol? Emiatt akár 1 millió Ft-tal is drágulhat az életbiztosításod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-23
 

A dohánytermékek fogyasztásáról szóló szabályozás 2012. áprilisa óta Magyarországon sem teszi lehetővé a munkahelyen, éttermekben, aluljárókban és más közforgalmú zárt területeken a dohányzást. Ezzel párhuzamosan megjelentek azok az életbiztosítások, amelyek legalább két különböző díjkategóriába sorolják a dohányzó és nemdohányzó biztosítottakat. Nézzük meg, hogy mennyit kell fizetned az extra kockázatért!

A dohányzás az alkohol után a második legtöbb áldozatot követelő élvezeti szer. Magyarországon a felnőtt lakosság egyharmada dohányzik rendszeresen. Egy 2019-es felmérés szerint 2018-ban a halálesetek 21%-a, legalább 28 000 fő halála volt összefüggésben a dohányzással. Tüdőrák, szívelégtelenség, érelmeszesedés és még számtalan betegség kiváltó oka lehet. Nem véletlen, hogy a biztosítók is számolnak a dohányzás kockázatával, amikor meghatározzák egy biztosítási termék díját.

Hirdetés

Hirdetés

Dohányzó, nemdohányzó

Azoknál a biztosítási konstrukcióknál, ahol nincs különbség dohányos és nemdohányzó díj között, ott mindenki fizeti azt az többletkockázatot, amit a dohányosok jelentenek, hiszen minden díjtétel tartalmazza ezt.

Ha a biztosítás díját két kategóriára bontjuk, akkor a dohányosok díja magasabb lesz a többletkockázat miatt, viszont a nemdohányzók díja alacsonyabb, mivel ők nem fizetik meg ezt az extra kockázatot.

Elsősorban az életbiztosítások és a kritikus betegségekre vonatkozó biztosítások esetében alkalmaznak a biztosítók két díjkategóriát.

Az életbiztosításban az a díjkülönbség, amit a dohányzó és nemdohányzó díj között látsz, az azt jelenti, hogy a biztosító számára ennyivel nagyobb kockázatot jelent a dohányos ügyfél, vagyis ennyivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy a biztosítási időszak alatt meghalsz, és ki kell fizetni a biztosítási összeget.

Nézzünk néhány példát!

Dohányzó és nemdohányzó életbiztosítási díjak összehasonlítása

A fenti példában egy 30 éves biztosított 20 éves tartamú biztosításának díjai láthatók 10, 15 és 20 milliós biztosítási összegekre számolva. A díjkülönbség napi 6 szál cigaretta felett már 30 százalék, ami azt jelenti, hogy a 20 év alatt összesen 500 ezer és 1 millió forint közötti felárat fizetsz a dohányzásért.

A díjkülönbség kifejezi, hogy mennyivel nagyobb a valószínűsége, hogy ki kell fizetni a biztosítási összeget, vagyis bekövetkezik a haláleset.

Kalkulátorunk segítségével te is kiszámolhatod, hogy mennyibe kerülne számodra egy életbiztosítás.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

A biztosítók minden esetben valós statisztikai adatok alapján határozzák meg a biztosítások díjtételeit, így a dohányzó és nemdohányzó díjkülönbség valódi képet mutat arról, hogy mennyivel veszélyesebb az élete egy dohányzónak.

Nagyobb a kockázat, ha dohányzol

Ha dohányzol, gondolhatsz arra, hogy ha ennyivel drágább neked egy ilyen biztosítás, akkor nem is kötöd meg. Pedig a magasabb díj ellenére éppen neked van nagyobb szükséged a biztosítási védelemre, hiszen nálad előbb bekövetkezhet a tragédia, mint annál, aki nem dohányzik.

Ha életbiztosítást kötsz, ezzel elsősorban a családod, szeretteid biztonságáról gondoskodsz. Ha dohányzol, ez olyan többletkockázatot jelent, ami azt jelenti, hogy a családod lehet, hogy hamarabb elveszít téged, mint ha ezt nem tennéd. A jövedelmed kiesése vagy a lakáshiteled visszafizetése az ő problémájuk lesz. Ebben segíthet egy életbiztosítás.

Hogyan ellenőrzik, hogy nem dohányzol?

A piaci gyakorlat szerint a biztosítók úgynevezett kotinin-, vagy szárazvérteszttel állapítják meg, hogy az adott ügyfél jogosult -e az alacsonyabb, nemdohányzó díjra. Ez a szerződéskötés előtt történik, és az ujjbegyből vett vérminta alapján végzik el a vizsgálatot. Negatív teszt esetén a biztosítási szerződés megköthető a nemdohányzó díjjal.

Ha a biztosítási tartam során dohányozni kezdtél, azt be kell jelenteni a biztosítónak. A biztosítási feltételek szerint a biztosító jogosult a tartam alatt a dohányzási szokást ellenőrizni.

Miben tud segíteni a Bankmonitor?

Elsősorban azt tanácsoljuk, hogy szokj le a dohányzásról, mert így nemcsak a cigarettára költött rengeteg pénzt tudod megspórolni, hanem az életbiztosításod díja is alacsonyabb lesz. Akárhogy is döntesz, segítünk kiválasztani a legjobb biztosítási terméket, ami a családodnak megfelelő védelmet biztosít és nem jelent komoly anyagi megterhelést. Fordulj hozzánk bizalommal! Használd kalkulátorunkat és add meg az elérhetőséget, hogy segíthessünk!

Hirdetés
Hirdetés