Drágábban lehet kiszállni az új kibocsátású Prémium Magyar Állampapírból!

Drágábban lehet kiszállni az új kibocsátású Prémium Magyar Állampapírból!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-07-25 Frissítve: 2019-07-24
 

A prémium állampapír új sorozatánál az államkincstár csökkentette a visszavásárlási árfolyamot: a korábbi 99% helyett 98%-os árfolyamon lehet idő előtt eladni a kötvényt. Mivel kevesebb pénzt kapunk a papírért, mondhatnánk azt is, hogy megemelkedtek a költségei az eladásnak.

Az új kibocsátású prémium állampapír visszaváltási árfolyamának 1 százalékos csökkenése azt jelenti, hogy milliónként 10 ezer forinttal kevesebbet fogunk kapni lejárat előtti visszaváltás esetén a papírért az államkincstártól, mint korábban. Ez a változás valamelyest ronthatja a kötvény pozícióját az új Magyar Állampapír Plusszal szemben – annak futamidő alatti eladási feltételei nem változtak -, hiszen lejárat előtti értékesítés esetében rosszabbul járhatunk.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen hatással van az eladási árfolyam csökkentésének?

Példaképpen nézzük meg azt, hogy egy 1 millió forintos prémium kötvény eladásából mennyi pénzt kapnánk, ha 1,5 évvel vagy 2,5 évvel az indulás után visszaváltanánk. Nézzük meg, hogy az új kibocsátás miatt mennyivel kapnánk kevesebb pénzt, mint korábban, illetve egy hasonló összegű Magyar Állampapír Plusz befektetés eladásának pénzügyi hatásait is vizsgáljuk meg.

A prémium kötvény kamata az inflációhoz kötött, az elkövetkező évek kamatozásánál az MNB inflációs várakozásait vettük alapul. A számításnál azt feltételeztük, hogy a prémium kötvényre kifizetett kamatokat ugyanolyan feltételek mellett újra befektetjük.

Mindkét esetben kicsivel több, mint 10 ezer forinttal kevesebb pénzt kaptunk az új 98%-os visszaváltási árfolyammal. A változás hatása a 2,5 év utáni eladásnál szembeötlő. Ugyanis korábban az 5 éves prémium állampapírból közel 5 ezer forinttal több pénzt kaptunk volna meg, mint az új szuperkötvényből, az új kibocsátásnál viszont kicsivel több, mint 5 ezer forinttal kevesebb pénzhez juthatnánk.

Hány nap után szállhatunk ki pozitívan megtakarításunkból?

Fontos kérdés minden hasonló befektetésnél, hogy minimum hány napig kell megtartanunk a megtakarításunkat ahhoz, hogy legalább a befektetett pénzünket visszakapjuk. Ez természetesen függ a visszaváltási árfolyamtól. Az államkincstár mostani módosítása miatt a prémium papírt közel 3 hónappal kell tovább megtartanunk ahhoz, hogy nyereséget érjünk el. Vagyis közel fél évig kell megtartanunk az inflációkövető kötvényt, szemben az új lakossági kötvény egy hónapos tartási idejével.

Ha egyszer megváltozott megváltozhat újra bármikor

Az államkincstári árfolyam megváltozása még egy fontos üzenetet hordoz. Az eladási árfolyam nincsen kőbe vésve, módosíthatják a későbbiek során akár más papírok esetében – például a Magyar Állampapír Plusz – is. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy lesz is bármilyen változás, de a lehetőség adott.

Ezzel felértékelőik a Magyar Állampapapír Plusz kamatfizetést követő 5 napos időszaka, amikor 100%-os éréken tudjuk eladni a kötvényünk. Ez a kikötés ugyanis benne van a kibocsátási tájékoztatóban, ezért csak úgy megváltoztatni nem lehet.

Bankmonitor tipp:

  • A lakossági állampapír, így a Prémium Magyar Állampapír továbbra is igen kedvező befektetési lehetőség annak, aki relatív alacsony kockázat mellett szeretné kamatoztatni pénzét.
  • Annak sem rossz választás feltétlenül, aki nem tudja lejáratig megtartani a papírt. Hiszen a prémium kötvény államkincstár által jegyzett visszaváltási árfolyama csak új kibocsátás esetén módosult, a már értékesített papírok esetében nem.
  • Ha nagyon rövid időre fektetnénk be a pénzünket, és legalább a tőkét mindenképp vissza akarjuk kapni, akkor a bankbetét lehet ideális megoldás. Ott az elérhető hozamok szerényebbek, de az is kizárt, hogy lekötött pénzünk kevesebbet érjen.1
Hirdetés
Hirdetés