Egy jó és egy rossz hírünk is van a postai ingyenes készpénzfelvételről

Egy jó és egy rossz hírünk is van a postai ingyenes készpénzfelvételről
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-18
 

Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napvilágot a napokban. Sőt, mára már jóval többről is beszélhetünk, mint javaslatról. De miről is van szó és mi a rossz hír ezzel kapcsolatban?

Jelenleg minden magyar ingyen vehet fel készpénzt havi két alkalommal, legfeljebb 150 ezer forint összegben. Ezt egyetlen bankszámlánkról tehetjük meg, nyilatkoznunk kell arról, hogy ez a számla melyik legyen. Akkor is nyilatkoznunk kell, ha csak egy csomaggal rendelkezünk, enélkül ugyanis a bank a standard díjat fogja felszámolni.

Jó hír ugyanakkor, hogy az ingyenes készpénzfelvételnél bármely hazai bankautomatát használhatjuk, nem csak a saját bankunk ATM használata díjmentes. Igen ám, de hogyan juthatnak készpénzhez azok a magyarok – jellemzően vidéki, kisebb településen élők -, akiknek nincs a közelében bankautomata?

Hirdetés

Hirdetés

Díjmentes készpénzfelvétel a postán

Talán éppen ezt a problémát orvosolandó született az a javaslat, hogy a postán is ingyen lehessen készpénzt felvenni. Ezzel a díjmenetes lehetőséggel ugyanis azok is költségmentesen tudnának pénzhez jutni, akiknek a közelében nincs ATM.

A jó hírünk az, hogy ez már nem csak egy tervezet, megjelent az a törvény, amely kiterjeszti az ingyenes készpénzfelvételt a postára is. Gyakorlatilag a postákon a POS terminálokat használva ingyen lehet készpénzt felvenni a jogszabályi keretek figyelembevételével. Vagyis a havi két alkalom és a 150 ezer forintos maximális limitösszeg is megmarad. A postai készpénzfelvétel nem pluszban jelenik meg, hanem a meglévő lehetőség kiterjesztésének számít.

Jó tudni
A jövőben a díjmentes készpénzfelvételi lehetőség nagyjából így fog szólni: havi legfeljebb két részletben, összesen maximum 150 ezer forintot ingyen felvehetünk bármely hazai bankautomatából, vagy a postai POS terminálok segítségével.

És akkor jöjjön a rossz hír: fontos kihangsúlyozni, hogy ez egy jövőbeni lehetőség, a törvény alapján ugyanis 2025-től lehet majd ingyen készpénzt felvenni a postákon.

Milyen alternatívák lehetnek?

A 2025-től induló lehetőség tehát alapvetően nem növeli meg a felvehető összeg nagyságát, „csupán” azon helyszínek számát növeli érdemben, ahol ingyen vehetünk fel pénzt.

De mit tehetnek azok, akik több mint 150 ezer forint készpénzt használnak havonta? A jogszabályi lehetőségek között ott van még a boltokban elérhető díjmentes cash back lehetőség. Gyakorlatilag a vásárlással egybekötött készpénzfelvételnél a boltokban havonta ingyen lehet felvenni 40 ezer forintot.

Jó tudni
Így a jogszabályi lehetőségek köre már 190 ezer forintra bővült. Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy jelenleg kevés boltban érhető el ez a cash back lehetőség, a számlatulajdonosok nagyon ritkán tudnak élni ezzel a lehetőséggel.

Vannak a jogszabályi ingyenesség mellett bankok által üzletileg kínált díjmentes készpénzfelvételi lehetőségek is:

  • A CIB Bank ECO számlacsomagjánál havi egy készpénzfelvétel saját ATM-ből ingyenes lehet. Így akár 400 ezer forint készpénz vehető fel havonta. (A csomag ilyen feltételekkel kizárólag a Bankmonitornál érhető el.)
  • Az UniCredit Bank Partner Aktív Nulla bankszámlánál akár havi egy alkalommal ingyen lehet készpénzt felvenni. Itt korlátot a bankkártyánkhoz beállított limit és az automata töltöttsége jelenthet. (Ilyen feltételekkel a csomag közvetlenül bankfiókban nem elérhető.)
  • A Raiffeisen Bank Prémium Banking számlájánál is ingyen vehetünk fel pénzt havi két alkalommal, összeghatártól függetlenül.

Ráadásul ezen csomagok bizonyos feltételek teljesülése esetén teljesen ingyenesek lehetnek. Vagyis a készpénzfelvétel mellett a számlavezetésnek, az átutalásnak, a bankkártyának és az értesítéseknek sincs díja.

Kinek melyik lenne a legjobb bankszámla? Ez az ember saját élethelyzetétől, pénzügyi szokásaitól függ. Bárki megnézheti a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával, hogy neki – a saját szokásai mellett – melyik a legkedvezőbb csomag.

Hirdetés
Hirdetés