Egy hitelkiváltás valós története. Mit nyert vele az adós?

Egy hitelkiváltás valós története. Mit nyert vele az adós?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-03-27
 

Egy volt svájci frank hiteles ügyfél a 2015-ben forintosított hitelét váltotta ki nemrég a Bankmonitoron keresztül. Nem volt könnyű döntés, mert először nem tűnt jelentősnek az ezzel elérhető, havonta kimutatható pénzügyi előny. Ám egy kis számolgatást követően az ügyfél végül a váltásra szavazott. Megmutatjuk, hogy miért!

A példánkban szereplő – és valóban létező – ügyfél (nevezzük Istvánnak) 2008-ban vett fel svájci frank alapú hitelt, amit 2015-ben forintosítottak, mégpedig 3 hónapos kamatperiódus mellett. 2019. márciusban a tőketartozása 19 millió Ft volt, a hátralévő futamidő 20 év, amire havi 110 ezer Ft törlesztőt kellett aktuálisan fizetnie. István alapvetően elégedett volt, hiszen a havi törlesztője az elmúlt években lefelé araszolt, és az elmúlt időszakban sem nőtt olyan mértékben, ami átlépte volna az ingerküszöbét.

Ennek ellenére kipróbálta a Bankmonitor Hitelkiváltás Kalkulátorát, mert kíváncsi volt, elérhető-e a piacon jelenleg kedvezőbb ajánlat.

A kalkulációt követően csalódott, mert egyedül akkor csökkent volna a havi törlesztő – és a teljes visszafizetés nagysága – egy hitelkiváltás hatására, ha a meglévő hitelét egy másik, ugyancsak 3 hónapra fixált kölcsönre cserélte volna le. Ám havi törlesztőben ez is csak 8 ezer Ft nyereséget jelentett volna a számára, de a hátralévő 20 év alatt elérhető 1,4 millió Ft-os haszon sem tűnt óriásinak.

A nagyobb biztonságot – vagyis kisebb kamatkockázatot – jelentő 5 vagy 10 évre, esetleg teljes futamidőre fixált kamatú hitelre történő váltás azért nem tűnt opciónak, mert ezekkel nem hogy csökkent, de még nőtt is volna (1 500, 9 000 illetve 21 000 Ft-tal) a havi törlesztő. A teljes visszafizetett összeg is nagyobb lett volna: kamatperiódustól függően 1-5,7 millió Ft plusz kiadással lehetett ezeknél számolni. És mint sokan mások, ő sem akart úgy hitelt váltani, hogy utána többet kell fizetnie, mint azelőtt!

Egészen más a helyzet azonban akkor, ha egy esetleges kamatemelkedés is képbe kerül, mert ez jelentősen megdrágítja a változó kamatú hiteleket a következő kamatfordulót követően.

Számszerűsítve: egy 3%-os kamatemelkedés István aktuális, forintosítás utáni hitelének teljes visszafizetését 7,26 millió Ft-tal drágíthatja meg, míg ha 10 éves kamatperiódusra vált, akkor  valamivel 2 millió Ft felet van csak az emelkedés. Ha így hasonlítjuk össze a lehetőségeket, akkor egy hitelkiváltással máris 5,2 millió Ft az elérhető pénzügyi előny.

A havi törlesztők alakulása is érdekes ebben az esetben: míg az aktuális, 3 hónapra fixált hitel havi törlesztője 110 000 Ft-ról 141 000 Ft-ra emelkedne egy 3 %-os kamatemelkedés után, a 10 éves kamatfixálású konstrukciónál 119 000 Ft-ról 136 400 Ft-ra nőne csak a havi fizetnivaló. Ilyen kamatemelkedés mellett már a végig fix konstrukció is „nyereséget termelne”, hiszen ennek havi törlesztőjét a kamatemelkedés nem érintené, így továbbra is 131 000 Ft maradna.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan döntött végül István?

István végül úgy határozott, hogy a kamatemelkedés hatását inkább kivédi, így 10 éves kamatperiódusú hitelre váltott, ám közben még a futamidőből is lefaragott, ezzel végül 144 385 Ft lett az új havi törlesztője. Hogy mit nyert a dologgal? A hitelét nagyjából 5 évvel hamarabb letudhatja, a teljes visszafizetése pedig csaknem ugyanannyi, mint amennyi az eredeti, 3 hónapos kamatperiódusúnál volt. Ám a kamatemelkedés veszélyét nagyrészt már kezelte.

Ha kíváncsi vagy, hogy a te aktuális hitelednél kaphatnál-e kedvezőbb ajánlatot, illetve mennyibe kerülne számodra a biztonságosabb hitelre történő váltás, akkor tégy próbát a Bankmonitor Hitelkiváltás Kalkulátorával

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés