Életbiztosítás: Ha idősebb vagy, a hiteledhez mindenképpen kell egy!

Életbiztosítás: Ha idősebb vagy, a hiteledhez mindenképpen kell egy!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-28
 

Ha hitelt veszel fel az életkorod a lejáratkor általában nem haladhatja meg a 65-70 évet. Van olyan bank, ahol adóstárs bevonása szükséges idősebb életkorban. Máshol viszont hitelfedezeti életbiztosítás megkötése mellett lehetsz 70 évnél idősebb a kölcsön lejáratakor. A pénzintézetek tehát sokszor elvárják a biztosítást, ugyanakkor számodra is nagyon fontos lehet a megfelelő védelem, a Bankmonitor szakértői megmutatják miért.

Hitelfedezeti életbiztosítás célja

Egy hitelfedezeti életbiztosítás a hitel futamideje alatt az első pillanattól kezdve az utolsóig biztonságot jelent a családod számára. Ha veled tragédia történik a biztosító kifizeti a hiteltartozásodat a banknak helyettük. Ez egy nagyon világos és egyszerű konstrukció. A piacon található hitelfedezeti célra köthető termékeket három típusba sorolhatjuk.

  1. Az egyéni kockázati életbiztosítás biztosítási összege nem csökken a hitel futamideje alatt, hanem az összeg mindig az eredeti hitelösszeg nagyságával egyenlő. Így, ha meghalsz az aktuális hiteltartozásod is visszafizetésre kerül és a különbözetből marad a családnak is. Erre szükségük is lesz, mivel a jövedelmed is kiesik a családi kasszából. A biztosítás díját alapvetően három dolog határozza meg: a biztosítási összeg, amely általában a felvett hitelösszeg nagyságával egyenlő, a hitel futamideje és az életkorod a szerződéskötéskor.
  2. Az egyéni hitelfedezeti életbiztosítás biztosítási összege a futamidő alatt a hiteltartozásoddal együtt csökken, mindig csak az aktuális hiteltartozásodra vonatkozik a biztosítás. Mivel így a biztosító kockázata is csökken az időszak alatt, a biztosítás díja kisebb, vagyis olcsóbb a termék. A biztosítási összeget teljes egészében a bank kapja meg. A díj ebben az esetben is függ az életkorodtól.
  3. Csoportos törlesztésvédelmi biztosítás szintén csökkenő összegű, csak a hiteltartozásodra vonatkozik. Több szolgáltatást is tartalmaz egy csomagban, amelyeken nem tudsz változtatni, viszont egyszerűen megköthető. Az előző két típushoz képest óriási különbség, hogy a törlesztésvédelmi biztosítások esetében a díj nem függ az életkorodtól, vagy korcsoportok szerint változik a biztosítás díja. A három biztosítástípus típus közül ennek a díja a legalacsonyabb.

Bármelyiket is választod a biztosítás időtartamának a hitel futamidejével kell egyenlőnek lennie.

Hirdetés

Hirdetés

Egyéni életbiztosítások – életkortól függő díj

Hogy az életkor miatt magasabb a díj, azt fejezi ki, hogy a biztosító mennyivel nagyobb kockázatot vállal, ha egy idősebb emberrel köt szerződést, mint egy fiatalabbal. Ez számodra is azt jelenti, hogy mennyivel nagyobb az esélye annak, hogy történik veled valami, ha idősebb vagy. Sajnos az életkor előre haladtával az egészségi kockázatok nem javulnak, de ebben nincs semmi meglepő.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogyan emelkedik a díj az életkorral. Ha a hitelfelvételkor és a hitelfedezeti életbiztosítás megkötésekor 40 éves vagy, akkor díj majdnem kétszer akkora, mint egy 25 éves biztosított esetén, 50 évesen majdnem a háromszorosa.

Vagyis 40 évesen kétszer nagyobb az esélye annak, hogy a futamidő alatt tragédia történik veled, és nem fogod tudni visszafizetni a hiteltartozásodat, mint 25 évesen.

Az életbiztosítási díj alakulása különböző életkorok esetén

Ha idősebb vagy az egészségi kockázatok növekedése miatt, még fontosabb, hogy legyen hitelfedezeti biztosításod. Hiába magasabb a díj, mintha fiatalabb korodban kötöttél volna, ezt a kiadást be kell vállalnod a család biztonsága érdekében.

A biztosítási díj nem fog változni a futamidő alatt, a tartam végéig ugyanazt a díjat kell fizetned.

Kiegészítők

Ha nemcsak a család védelméről, hanem a saját biztonságodról is gondoskodni szeretnél, akkor kiegészítő biztosításokat is vásárolhatsz a szerződésedhez.

A törlesztésvédelmi biztosítás esetében ezzel már nem kell foglalkoznod, mert a biztosítási csomagban van rokkantsági, ideiglenes keresőképtelenség és munkanélküliség esetére vonatkozó kiegészítő védelem.

Az egyéni hitelfedezeti és kockázati életbiztosítások esetében te magad választhatod ki, hogy milyen kiegészítőket szeretnél, ami számodra fontos. A jövedelemkiesés pótlására az egészségkárosodásra vonatkozó, kórházi napi térítést nyújtó vagy keresőképtelenség esetén szolgáltatást nyújtó kiegészítők lehetnek hasznosak.

A kiegészítő biztosítások esetében az életkorra vonatkozó szabályok azonosan az életbiztosítások esetén említettekkel.

Egyéni kalkuláció

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te magad is kiszámolhatod, hogy az életkorodnak megfelelő életbiztosítás mennyibe kerülne. Kiválaszthatod, hogy egyéni kockázati vagy csökkenő összegű hitelfedezeti életbiztosítást szeretnél -e. Három fontos kiegészítő biztosítást is tehetsz mellé, amelyek rokkantságra, baleseti védelemre és kritikus betegségek esetére szólnak.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Miben tud segíteni a Bankmonitor?

A biztosítók termékpalettáin ezeken kívül is találhatsz kiegészítőket széles választékban. Ha regisztrálsz az oldalunkon, tanácsadóink segítenek eligazodni a különböző hitelfedezeti célra használható termékek között, hogy a legmegfelelőbbet válaszd. A biztosítók között nemcsak a termékválasztékban, de az árakban is van némi különbség. A Bankmonitor szakemberei segítenek ezek között megtalálni a számodra legjobbat.

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés