Elképesztő dolgot tett a jegybank – A saját bőrödön is megérzed!

Elképesztő dolgot tett a jegybank – A saját bőrödön is megérzed!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-28 Frissítve: 2021-08-06
 

Az utóbbi fél évben folytatódott a kamatcsökkenés, ami azért lehet sokak számára érdekes, hiszen az alapkamat egy ezreléket sem változott. A megtakarításainkat és a felvett hiteleinket is meghatározó kamatszint viszont töretlenül csökken a jegybank intézkedéseinek köszönhetően. Nem kell atomfizikusnak lenni, hogy megfejtsük a jelenség okát és következményeit. A Bankmonitor által újonnan elindított hírlevél is hasonló témákat feszeget, a hetente egyszer megjelenő és mindössze egy perc alatt átolvasható anyagból a következőkben adunk egy kis ízelítőt.

Mi történt pontosan?

Az alapkamat megrengethetetlenül 0,9%-on áll, viszont a BUBOR 2016. áprilisa vége óta 1%-ot esett (1,14%-ról 0,16%-ra).

Mit jelent ez magyarul?

A BUBOR sokaknak onnan lehet ismerős, hogy ennek mozgásától függ a lakosság hiteleinek többsége, és meglepő módon nem a jegybanki alapkamattól. Bármennyire is furcsán hangzik, de a jegybank úgy hajtott végre kamatcsökkentést, hogy az alapkamathoz nem is nyúlt hozzá. A bankközi hitelkamatláb (BUBOR) korábban szorosan követte az alapkamatot, 2016 második fele óta viszont elszakadt tőle és mesterségesen alacsony szintre állt be.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az egyik szemünk sír, a másik nevet. Egyrészt, akinek megtakarítása van, az bánkódhat, hiszen a lekötött betét kamata egyszerűen eltűnt. Másrészt viszont, akinek hitele van, az örülhet, mert a kamatcsökkentéssel közel 10%-kal esett vissza a törlesztőrészlete. Még mielőtt elbíznánk magunkat, ennek a fordítottja (kamatemelkedés) is bármikor megeshet velünk. Gondoljunk csak bele, ha visszatérnénk a jegybanki alapkamat szintjére, akkor bő 5%-kal fizetnénk többet a bankunknak. Ezt megelőzhetjük, ha például olyan hitelt választunk, aminek a kamata rögzített legalább 3-5 évre.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indít útjára Ca$hMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés