Ennyivel költhetsz többet az idén: csökkennek az adók, nőnek a bérek

Ennyivel költhetsz többet az idén: csökkennek az adók, nőnek a bérek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-01-06 Frissítve: 2023-10-30
 

Akár 100 ezer forintos nagyságrendben költhet többet egy átlag magyar 2016-ban, köszönhetően az idei adócsökkentéseknek, illetve a minimálbér és a nyugdíjak emelésének. A bruttó bérének mindenki nagyobb részét kapja kézhez januártól, a kétgyermekes családok pedig éves szinten akár 60 ezer forinttal kaphatnak többet, mint tavaly. Ráadásul fontos termékek ára még csökkenni is fog. A további részleteket az alábbiakban olvashatod el.

Eljött 2016. és mindenki a 10+10 millió forintos CSOK-ról beszél. Számos olyan pozitív változás lesz azonban még az idén, ami

  • nem csak a nagycsaládosokat érinti, és
  • akár 100 ezres nagyságrendű összegekkel dobja meg a magyar lakosság elkölthető pénzét.

Az alábbiakban áttekintjük, mik is lesznek ezek.

Csökken az SZJA, csökken a kamatadó

Egy személy/család pénzügyei két okból fordulhatnak jobbra: több pénz jön be vagy kevesebb megy ki, mint korábban. Szerencsére az idén – többségében adócsökkentések hatására – mindkettőre lesz példa.

A legtöbbeket a személyi jövedelemadó (SZJA) csökkentése érinti. Ez azt jelenti, hogy 2016-tól bruttó béreik nagyobb részét kapják kézhez a dolgozók. Bár túlzás lenne azt állítani, hogy a változás mértéke őrületesen nagy lenne: az eddigi 16%-os levonás helyett január 1-től 15%-ot kell befizetni az államnak SZJA címén.

A bruttó béreknek tehát 1 százalékponttal magasabb része marad a dolgozók zsebében, ami a 243 600 forintos átlagos bruttó bérek mellett havi 2 436 forintos elkölthető többletet jelent. Éves szinten ez közel 30 ezer forinttal egyenlő, amiből bár magánrepülőt nem lehet venni, egy bőséges hétvégi bevásárlás így is kijön majd belőle.

Az SZJA-val együtt ráadásul a kamatadó is ugyanakkora mértékben csökken. A bankbetétek, állampapírok, befektetési alapok hozamából 2016-ban 1 százalékponttal alacsonyabb lesz a levonás.

Befektetnél, de nem tudod, mibe? Az alábbi kalkulátorunkkal könnyen megtalálhatod a legjobb lehetőségeket!

1

A csökkentett kamatadó csak a megtakarítások 2016. január 1-je utáni hozamára vonatkozik, a 2016 előtt elért nyereség után továbbra is 16%-os adót kell majd fizetni.

(Ne felejtsd el, hogy az egészségügyi hozzájárulás (EHO) nagysága nem változott, tehát a megtakarításaid kamatainak/hozamainak 21%-a (15%+6%) így is az államé lesz. Kivéve az állampapírok többségénél, ahol nincs EHO, illetve a kellően hosszan megtartott TBSZ számlák esetén.)

Hogy mekkora hatása lesz ennek? Nézzünk egy példát! Tegyük fel, hogy egy olyan befektetési alapba fektettél 5 millió forintot, ami 1 év alatt 10%-os hozamra volt képes.

kamatadó csökkenésének hatása

Jól látható, hogy az 5 millió forintos megtakarítás és a kockázatmentesnél jóval magasabb hozam esetén 5 ezer forintot hoz az adócsökkentés.

Hirdetés

Hirdetés

Örülhetnek a kétgyermekes családok

2016. jó év lesz a kétgyermekes családoknak is. Jelentős mértékben nő ugyanis számukra a gyermekenként járó maximális adómegtakarítás. Az állam célja, hogy az eddig gyermekenként járó havi 10 ezer forintos maximumot 2019-ig a duplájára emelje. Ennek első lépése, hogy idén már 12 500 forint kapható el gyerekenként (vagyis összesen havi 25 ezer forint).

Havonta ez 5 ezer forintos pluszt jelent azoknak, akik a maximális összeget kaphatják. A két gyermekes családok ezzel éves szinten 60 ezer forinttal lehetnek előrébb, mint egy évvel ezelőtt.

Nő a nyugdíj és a minimálbér is

Némileg emelkedik a nyugdíjak nagysága is az idén, a bejelentett 1,6%-os emelés a kormány által várt infláció mértékével egyenlő. Ezzel tehát lényegében a nyugdíjak vásárlóerejének szinten tartása történik meg. (Ehhez természetesen az inflációnak is az előrejelzések szerint kell viselkednie.)

Az átlagos nyugdíj jelenleg 120 ezer forint körül mozog, az emelés hatására ez havi 2000 forinttal fog emelkedni, vagyis évente 24 ezer forinttal.

A minimálbérért dolgozók viszont ennél jóval nagyobb emelést kapnak az idén. A nettó minimálbért 73 815 forintra emelték, így a tavalyi 68 775 forinthoz képest 7%-kal magasabb lesz a keresetük. Havonta több mint 5 ezer forinttal költhetnek így többet, éves szinten pedig 60 480 forinttal érkezik több a számlájukra az emelésnek köszönhetően.

Olcsóbb lesz az építkezés és a disznóhús is

A bevételek emelkedése mellett bizonyos kiadások is csökkenhetnek 2016-ban. A sertéshús és az építkezések áfáját 27-ről 5%-ra csökkenti ugyanis az állam. Ez azonban sajnos nem jelenti egyben azt is, hogy a sertéskaraj vagy az új építésű ingatlanok ára is ennek megfelelően esik majd vissza.

A tényleges árváltozás nagysága majd a boltokban illetve az ingatlanpiacon derül ki az év során.

Hirdetés
Hirdetés