Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?

Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-21
 

Az utóbbi időben folyamatosan gyengült a forint, sőt a mai nappal átlépte a 327 forintos határt az euróval szemben. Megvizsgáltuk, milyen hatással lehet ránk a hazai fizetőeszköz „gyengélkedése”. Amellett, hogy megdrágíthatja külföldi nyaralásunk, egy tartós gyengülés az inflációt is növelheti, sőt a hitelkamatok megugrásához is vezethet.

Rendszeresen hallani a hírekben a forint árfolyamának alakulásáról. Ennek a hétköznapi életünkre gyakorolt hatását nem igazán értjük, érzékeljük. Magyarországon élünk, itt vásárlunk, költjük el a fizetésünk. Minden áruért forinttal fizetünk, akkor mégis hogyan érinthet minket a forint árfolyamának változása?

Jól látható, hogy valóban a forint az elmúlt negyedévben sokat gyengült az euróval szemben. (Közel 10 forinttal kell többet fizetnünk ma egy euróért, mint február 1-jén.) Ez azonnal kézzelfogható pénzügyi hátrányt jelenthet nekünk, ha valamiért nagyobb összegű eurót kellene vásárolnunk.

Hirdetés

Hirdetés

Drágulhat a nyaralás!

Ha külföldre szeretnénk menni nyaralni, akkor ott az adott ország pénznemével kell fizetnünk. Akár 1 000 eurót is elkölthetünk egy hét alatt szállásra, étkezésre vagy ajándékok vásárlására. Ennyi euróért pedig 10 ezer Ft-tal kellene többet fizetnünk most, mint februárban, ami már érezhető különbség. Persze más oldalról is nézhetjük a dolgot: ha euró megtakarításunk van, akkor ugyanekkora összeggel kapnánk többet jelenleg a befektetésünk forintra váltása során, mint februárban.

Ha nem szeretnénk készpénzt használni külföldön, akkor a bankkártyánkkal is vásárolhatunk. Arról korábban már írtunk, hogy milyen betéti kártyát érdemes választanunk. A plasztik kiválasztása mellett természetesen fontos szempont lehet a megfelelő bankszámla megtalálása is, mert havi szinten akár több ezer forintot is spórolhatunk egy jó folyószámlával. A számodra legjobb számla kiválasztásában segítségedre lehet a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátora.

Az árfolyamgyengülés növelheti az inflációt!

Ezt megérteni már kissé nehezebb dolog lehet. Hazánk kicsiny, nyitott gazdaság, ezért jelentős az import mennyisége, amiért a kereskedő a származási ország fizetőeszközével fizet. Még ha a külföldi eladó nem is emel árat, akkor is több forintot kell fizetni a magyar forgalmazónak érte, amennyiben gyengül a forint. Emiatt a boltok polcaira is drágábban kerülhetnek. Ugyanez akkor is igaz, ha egy magyar áruhoz sok importált alapanyag szükséges, ilyen esetben a megemelkedő anyagköltségek miatt kell többet fizetnünk a végső termékért. Ha sok ilyen portékát forgalmaznak az országban, akkor az általános árszínvonal is megemelkedhet, ezt a hatást nevezzük importált inflációnak. A növekvő hazai árak nagyon jó lehetőséget teremthet hitelfelvételre a jelenlegi kamatszintek mellett. Az infláció emelkedése azonban a jövőbeni kamatokra is hatással lehet.

A hosszú lejáratú hozamok emelkedése

Több okból kifolyólag is hozamemelkedést eredményezhet a hosszú távú, tartós árfolyamgyengülés. A külföldi megtakarítóknak, akik magyarországi befektetéseik végén eurót szeretnének viszont látni, nagyon fontos a forint árfolyama. Ha további gyengülésre számítanak, akkor ugyanaz a hozam kevesebb eurót eredményez számukra megtakarításuk lejártakor. Ez logikus, hiszen a hozamokkal növelt forint ellenértékért a magasabb árfolyam miatt kevesebb eurót kapnának. Emiatt könnyen lehet, hogy nem is vesznek magyar megtakarításokat, ha pedig vissza akarnánk csábítani őket, akkor magasabb kamatokat, hozamokat kellene ígérnünk.

Ha az infláció valóban megemelkedne, akkor pedig már a magyar befektetőknek sem lesz mindegy, hogy mekkora nominális hozamot kapnak, az emelkedő árak ugyanis csökkentik a reálhozamot. Ahhoz, hogy ténylegesen ugyanannyi árut tudjunk venni a nyereségünkből, nagyobb nominális hozamokat kell kapnunk.

Jól látható, hogy az elmúlt pár hónapban a 10 éves állampapírok hozama valóban emelkedett közel 0,5% ponttal. A bankok a hitelre szánt pénzt a pénzpiacról szerzik be, ha emelkednek a hozamok, akkor drágulnak a források, azaz megemelkedhetnek a bankok hitelköltségei is. Emiatt a hitelkamatok is növekedhetnek. Ha tovább gyengül a magyar fizetőeszköz és tartósan meghaladja az euró árfolyam a 327-t forintot, akkor ez komoly nyomást gyakorolhat a hosszú lejáratú hozamok emelkedésére, ezen keresztül a hitelkamatok növekedésére.

Pánikra egyelőre semmi ok, az elemzők nem várják a Magyar Nemzeti Bank drasztikus beavatkozását, a kamatok emelkedését. Azonban érdemes figyelni az árfolyamok és az infláció alakulását. Ha a forint a mostani szinten marad vagy tovább gyengül, eléri vagy tartósan meghaladva a 330-as lélektani határt, esetleg az infláció tovább gyorsulva eléri májusban a 4%-os szintet, akkor már elképzelhető az MNB részéről további szigorítás, akár a jegybanki alapkamat emelés is. A jövő heti MNB ülés körül így sokkal nagyobb a várakozás, mint eddig volt.

Bankmonitor tipp: Korábban megvizsgáltuk, hogy érdemes-e megvárnunk a július 1-jét egy lakáshitel igénylésével. Arra jutottunk, hogy bizonyos áremelkedésig megéri kivárni. Most azt javasoljuk, hogy a támogatások bővülése és a lakáspiaci árak mellett a forintárfolyam alakulását is tartsd szemmel!

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy jelenleg milyen kamatot és törlesztőrészletet kellene fizetned a megálmodott hitelösszeg után, használd a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát, melynek segítségével megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Hirdetés