Érzik a cégek az üzleti környezet romlását, de a fejlesztések folytatódnak

Érzik a cégek az üzleti környezet romlását, de a fejlesztések folytatódnak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-14 Frissítve: 2022-06-16
 

Az üzleti környezet meredek romlását hozta az orosz-ukrán háború a hazai vállalati szektorban. A gazdaság robusztusságát tükrözi ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank friss vállalati konjunktúrafelmérése szerint, hogy a létszámnövelést tervezők aránya márciusban is számottevően meghaladta még a leépítést tervezőkét, és magas szinten állt a beruházási tervek mutatója is.

A Magyar Nemzeti Bank vállalati konjunktúra indexe az előző havi rekordmagas szintről (plusz 15 pontról) plusz 4 pontra csökkent márciusban. Ez az elmúlt egy év legalacsonyabb értéke.

MNB vállalati konjunktúra index 2022 március

Az orosz-ukrán háború első heteiben készített felmérés eredményei szerint a jelenlegi helyzet megítélésében azonban már érdemi változás következett be: a mutató a negatív tartományba csúszott, értéke mínusz 5 pont lett. Többségbe kerültek tehát azok a vállalatok, amelyek romlást érzékelnek az előző hónaphoz képest. A várakozások mutatója továbbra is pozitív (plusz 14 pont), de jelentősen csökkent az előző havi plusz 29 pontos értékhez képest.

A jelenlegi helyzet romlásában a legnagyobb szerepe az üzleti környezet megítélésének volt (itt mínusz 5 pontról mínusz 33 pontra esett a mutató). Cégméret alapján vizsgálva a nagyvállalatok kivételével minden szegmens nőtt azok aránya, akik negatív változást érzékeltek. Ennek trendje a közép- és mikrovállalati körben volt legmeredekebb.

MNB vállalati konjunktúra index jelenlegi helyzet 2022. március

 

Az átlagos kapacitás-kihasználtság 1 százalékponttal, az egy évvel korábbi szint 95 százalékára nőtt. A bevételi szint (100 százalék) ugyanakkor nem változott az előző hónaphoz képest.

A gazdaság robusztusságát tükrözi az MNB felméréshez fűzött kommentárja szerint, hogy a létszámnövelést tervezők aránya 19 százalékponttal haladta meg a leépítést tervezőkét, és magas szinten (plusz 37 ponton) állt a beruházási tervek mutatója is.

A nagyobb, illetve az iparban működő vállalatok helyzete továbbra is kedvezőbb a kisebb, illetve a szolgáltató szektorban működőkéhez viszonyítva. A különbség azonban a koronavírus-járvány idején tapasztalthoz képest már kevésbé mutatkozott jelentősnek.

Hirdetés

Hirdetés

Bankmonitor komment

Az üzleti környezet elmúlt hónapokban tapasztal durva romlása tematizálta a híreket:

együttesen olyan gazdálkodási környezetet idéztek elő, amellyel az elmúlt több mint tíz évben nem kellett szembenéznie a hazai vállalati szektornak. Ilyen helyzetben elengedhetetlen a likviditási helyzet és a finanszírozási költségek folyamatos nyomon követése.  

Bár a felmérés adatai szerint a hazai cégek között még többségben vannak a létszámbővítést, illetve beruházást tervező vállalkozások várakozásaink szerint a következő hónapokban ezen a területen inkább a lefelé mutató kockázatok erősödhetnek. Azok a cégek, amelyek az egyre bizonytalanabb környezetben is stabilnak értékelhető terveikhez beruházást terveznek célszerű a fejlesztést mielőbb megkezdeni: milliók múlthatnak az időben meghozott döntésen.

A forrásköltségeket alakulását illetően az elmúlt hónapokban már érezhető emelkedés volt megfigyelhető. A trend a következő hónapokban folytatódik, sőt, a várakozások szerint ennek üteme tovább gyorsulhat.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

Érdemes ugyanakkor emlékeztetni arra, hogy június végéig még elérhetőek a Széchenyi Kártya Program GO hitelkonstrukciók. amelyek kamat, kezelési költség és kezelési díjtámogatással igényelhetőek. A vállalkozások (konstrukciótól függően) 0,5-2,5 százalékos, a 2-10 éves futamidő alatt végig fix kamattal vehetik ezeket igénybe.

A már most bőven 8 százalék fölötti, és tovább gyorsuló inflációs környezetben tehát a Széchenyi hitelek mindenképpen rendkívül attraktív ajánlatot jelentenek. De már nem sokáig: a jelenlegi feltételek még bő két hónapig (június 30-ig) állnak fenn. Ehhez a hitelkérelmeket célszerű minél előbb, legkésőbb április végéig, május elejéig benyújtani a hitelintézetekhez. 

Ha gyorsan szeretnénk vállalkozói hitelt felvenni számolni kell azzal is, hogy a bankok a  2021-es év pénzügyi zárásának ismeretében hoznak döntést a hitel igényléséről. Így – bár a zárásra május 20-áig a jogszabályok adta keretek között lenne ideje a vállalkozásoknakilyen esetben célszerű felpörgetni a beszámoló elkészítését!

A felmérésről

A Magyar Nemzeti Bank 2020 decemberétől havonta végez konjunktúrafelmérést, amelynek keretében 1000-2000 vállalatot kérdeznek meg. Az MNB vállalati konjunktúra indexet a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével számolják ki, így egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását. A most publikált adatok a háború első hetében adott válaszok alapján készült.

Hirdetés
Hirdetés