Ezeket végezd el időnként, hogy naprakész maradjon az életbiztosításod!

Ezeket végezd el időnként, hogy naprakész maradjon az életbiztosításod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-17
 

Ne feledkezz meg a régebben megkötött biztosítási szerződésedről. Te és a családod csak akkor lesztek biztonságban, ha időről időre átnézed és az aktuális élethelyzetedhez igazítod a biztosításod védelmét. Mire van és mire nincs már szükséged? Milyen újdonságok vannak a piacon? Ebben segít a Bankmonitor Detektív!

Mikor érdemes szerződést kötni?

Egy életbiztosítási szerződéssel akkor jársz a legjobban, ha fiatalon és lehetőleg hosszú távra kötöd meg. Ekkor a biztosítás díja alacsony lesz, és a teljes tartam alatt ez a díj marad érvényben, hacsak nem élsz az értékkövetés lehetőségével.

A hosszú tartam – tegyük fel 20 vagy 25 év – alatt viszont te is és valószínűleg az élethelyzeted is nagymértékben változik. Lehet, hogy a biztosításod már nem minden tekintetben felel majd meg az akkori igényeidnek. A biztosítás időtartama alatt mégis sokan elfelejtik felülvizsgálni, aktualizálni a szerződésüket, így a szerződés elavul, aztán ha bekövetkezik a baj, akkor bosszankodnak.

Nézzük meg részletesebben, hogy mi az, amire figyelned kell, ha már rendelkezel életbiztosítással!

Hirdetés

Hirdetés

Jelölj meg kedvezményezetteket

A szerződés megkötésekor kedvezményezettet vagy kedvezményezetteket jelölhetsz meg, és a biztosítás időtartama alatt bármikor megváltoztathatod őket. A kedvezményezettek azok a személyek, akik a biztosítási összeget megkapják, ha tragédia történne veled. Több kedvezményezett esetén meg kell adnod, hogy milyen arányban részesüljenek a kifizetésből.

Kedvezményezettet nem kötelező megjelölni, ha nincs, az örököseid fogják megkapni az összeget az öröklés arányában. Ha jelöltél kedvezményezettet, a biztosító neki fizeti ki az összeget, ebben az esetben a biztosító által kifizetett összeg nem része az örökségnek.

A biztosítási tartam során érdemes meggondolnod, hogy nem kellene-e aktualizálni a kedvezményezettek körét. Ha szerződéskötéskor nem jelöltél kedvezményezettet, akkor ezt most érdemes megtenni.

Mire jó az értékkövetés?

A biztosítók minden évben felajánlják az értékkövetés lehetőségét a megtakarításos és némely kockázati életbiztosítások esetén is. Ez a biztosítási összeg és a fizetendő díj automatikus emelkedését jelenti a következő évre vonatkozóan. Az értékkövetés mértékét a biztosítók a szerződés feltételeiben foglaltak alapján határozzák meg, legtöbb esetben a hivatalos, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által meghatározott éves infláció mértékéből számolják.

A biztosítók levelet küldenek neked arról, hogy az értékkövetés miatt mennyivel emelkedik a biztosításod díja. Ha írásban nem utasítod vissza az értékkövetést, akkor a díjad a következő biztosítási évben emelkedni fog, és a biztosítási védelem is azonos arányban növekszik.

Ha a szerződésed már jó pár éves, érdemes arra időt szakítanod, hogy megvizsgáld, mennyire emelkedtek a biztosítási összegek és a biztosítás díja az értékkövetés hatására. Ha a díj olyan magasságokba emelkedett, hogy azt már nem bírja a pénztárcád, akkor az értékkövetés leállítását vagy a szerződés átdolgozását fontold meg, de mindenképpen legyen szerződésed, hogy ne maradj biztosítási védelem nélkül.

Milyen kiegészítőket vegyél igénybe?

A kiegészítő biztosítások a tartam során lemondhatók és újak vehetők fel anélkül, hogy az alapbiztosítás megszűnne, vagy változna. Ezért az aktuális élethelyzetedhez tudod igazítani a kiegészítők által nyújtott biztosítási védelmet.

Ha fiatalon kötötted a szerződésedet, valószínű, hogy balesetbiztosítási kiegészítőket vásároltál. Az életkorod változásával lehet, hogy már nem ezekre a kiegészítőkre lenne szükséged. Ha családot alapítottál, lehet, hogy a gyermekekre szóló egészségi, baleseti kiegészítőkkel kellene bővíteni a szerződést. Ha a párod biztosítási védelem nélkül van, akkor lehet, hogy őt is be lehet emelni a te szerződésedbe. A te saját védelmedben az egészségbiztosítási kiegészítők is előtérbe kerülhetnek, kritikus betegségekre vagy egészségkárosodásra szóló kiegészítők formájában.

Fontos
A biztosítási szerződésed aktualizálásakor a legfontosabb a kiegészítő biztosítások felülvizsgálata.

A versenynek hála, egyre jobb termékek vannak a piacon

Lehet, hogy időközben olyan kiegészítők is megjelentek a piacon, amelyek a szerződéskötésedkor még nem léteztek, de számodra jobb megoldást jelenthetnek, mint a jelenlegiek.

A kritikus betegségek piaca rengeteget változott az évek során. Ennek a kiegészítő terméktípusnak a lényege, hogy a biztosító meghatározza, mely életet veszélyeztető betegségek diagnosztizálásakor fizeti ki a biztosítási összeget. Az első ilyen termékek 20 betegséget vettek számításba, de a piaci verseny eredményeként egyre több betegség esetén nyújtottak védelmet. Jelenleg van a piacon olyan kritikus betegségre szóló biztosítás, amely 50 betegségre térít. De más szempontból is folyamatosan változott ez a termék. Ma már vannak olyan változatai, amelyek specializáltan csak daganatos megbetegedésekre fizetnek, hiszen ez a leggyakoribb rettegett betegségcsoport.

Ha még nem kötöttél életbiztosítási szerződést, vagy új kiegészítőkkel szeretnéd bővíteni meglévő biztosításodat, akkor kalkulálj a Bankmonitor kockázati életbiztosítás kalkulátorával!

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Ha érdekelnek a nyugdíj-, vagy gyermekcélú megtakarítási termékeink, akkor nézd meg ezeket az oldalainkat!

Figyelembe kell venni azt az élethelyzetet, és időről időre aktualizálni kell a biztosítási védelmet a családod és a magad számára is.

Kalkulálj és regisztrálj az oldalainkon és tanácsadóink segítenek kiválasztani a számodra legjobb megoldást.

Hirdetés
Hirdetés