Ezekkel vigyázz, ha már régóta megvan a lakásbiztosítási szerződésed!

Ezekkel vigyázz, ha már régóta megvan a lakásbiztosítási szerződésed!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-24
 

A Bankmonitor Biztosítási Detektív segítségével most azt nyomozhatjuk ki, hogy miért érdemes évente egyszer 0,5–1 órát arra szánnunk, hogy átnézzük, átgondoljuk a legfontosabb életterünkre, az otthonunkra kötött biztosítási szerződést! Már ha van persze… Ha nincs, akkor pedig itt az ideje, hogy beszerezzünk egy testhezálló lakásbiztosítást!

A biztosítók évente egyszer, általában a lakásbiztosítási szerződés évfordulója előtt két hónappal levélben értesítést küldenek, amelyben tájékoztatnak az évfordulóról, az értékkövetés/indexálás mértékéről, annak hatásáról a biztosítási összegekre és a fizetendő díjra. Megírják azt is, hogy az évforduló előtt hogyan, meddig jelezhetjük esetleges módosítási igényünket, ami akár a szerződés felmondása is lehet. Használjuk fel ezt a lehetőséget arra, hogy azt a bizonyos félórát hasznosan töltsük el!

Hirdetés

Hirdetés

Miért fontos a rendszeres felülvizsgálat és a frissítés?

Az otthon a szívünk helye és egyúttal az értékeink lakhelye is. Itt „élnek” a folyamatosan gyarapodó meghitt emlékeink, de itt őrizzük vagyontárgyainkat is. Ide vásároljuk az új, értékes elektronikai, háztartási cikkeket, bútorokat vagy éppen felújítjuk, esetleg napelemet telepítünk a tetejére. A legtöbb értéktárgyunknak van forintban kifejezhető értéke, melyet a biztosítási szerződésünkben is számontartunk.

Első végiggondolandó feladat: Végeztünk-e értéknövelő felújítást az ingatlanon, beszereztünk-e az elmúlt évben olyan vagyontárgyat, melyeknek értékét indokolt feltüntetni a szerződésben? Ha esetleg eladtunk vagy elajándékoztunk valamit, annak értékével csökkenthető a korábbi fedezet.

Infláció és piaci érték

A megélhetési költségeid nem állandóak, és ugyanez igaz a vagyontárgyaid értékére is. Az infláció folyamatosan csökkentheti a biztosítási fedezeted vásárlóerejét. Az infláción kívül a piaci ingadozások is befolyásolhatják pl. az ékszerek vagy az elektronikai cikkek értékét.

Itthon a biztosítók általános gyakorlata, hogy a biztosítási évforduló alkalmával indexálják, azaz az infláció mértékével emelik mind a térítési összegek, mind a fizetendő díj összegét. Ám mégis előfordulhat, hogy a biztosított vagyonunkra vonatkozó biztosítási összeg lemarad az inflációval szemben. Ami korábban még megfelelő fedezet volt, az ma már talán nem biztosít elég forrást arra, hogy a mai árakon javíttassuk meg például egy nyári vihar miatt megsérült tetőnket. Az is előfordulhat, hogy valamiért túlbiztosítottá vált a szerződésünk, azaz olyan magas biztosítási összegért fizetünk, amely már nem reális.

Második átgondolandó feladat: A szerződésedben szereplő biztosítási összegek, azaz amelyek alapján a biztosító baj esetén térít, megfelelnek-e a ma elvárásainak? Összhangban vannak-e azokkal az összegekkel például, amelyeket az építőipari szakemberek munkadíjként manapság elkérnek?

Új kockázatok

A világ tele van bizonytalansággal, és rendszeresen bukkannak fel új kockázatok, új veszélyek. Természeti csapások, technológiai fejlemények és a társadalmi változások is olyan kockázatokat hozhatnak létre, amelyekre korábban nem gondoltunk. Például a klímaváltozás számos szélsőséges időjárási eseményt eredményez, vagy éppen a „smart home” eszközök terjedése kiberbiztonsági kockázatokat is magával hozhat.

Harmadik átgondolandó feladat: Lakásbiztosítási szerződésed alapkockázatai megfelelnek-e a potenciális veszélyek változó palettájának? Általában az elemi károk széles köre minden lakásbiztosítási szerződés része, de természetesen vannak kivételek, ezért érdemes ezt is ellenőrizni.

Kiegészítő biztosítások & szolgáltatások

A biztosítás nem csupán a megsemmisült, elveszett vagy megsérült dolgok pótlásáról szól, hanem a potenciális pénzügyi nehézségek enyhítéséről is. A biztosítók gyakran vezetnek be a lakásbiztosításokat kiegészítő új és új kockázati fedezeteket, illetve a piaci verseny kihívásainak megfelelően folyamatosan modernizálják a kényelmi, az ügyfeleik elégedettségét növelő „működési” funkciókat.

Könnyen és egyszerűen bővíthetjük meglévő szerződésünket olyan kiegészítőkkel, amelyekkel nagyobb biztonságban érezhetjük ingatlanunkat, vagy akár magunkat is. Messze a teljesség igénye nélkül, nézzünk néhány ilyen példát:

  • Betöréses lopás, rongálás, rablás
  • Napkollektorok, napelemek
  • Kerti veszélytelenítés és állati kártevők okozta károk
  • Kerékpár vagy lakókocsi biztosítás
  • Vandalizmus
  • Orvosi asszisztencia
  • Balesetbiztosítás
  • Házi kedvenc balesete, betegsége
  • Iskolai lopás

Érdemes azt is megnézni, hogy – ha eddig nem tettük meg – van-e lehetőség arra, hogy a biztosítóval való kapcsolattartásunkat teljes egészében elektronikus útra tereljük. Ez jóval kényelmesebbé teheti az életünket, hiszen nem kell papírokkal bíbelődni, és a természetet is védjük.

Azt is célszerű végigvenni, hogy a díjfizetésünk módja és gyakorisága szorul-e esetleg változtatásra. A legtöbb biztosító kedvezményt is nyújt, ha nem csekken fizetjük a díjat.

Negyedik átgondolandó feladat: Van-e olyan kiegészítő kockázat, amely jelenleg hiányzik a szerződésedből? A lehetőségek „tárházáról” tájékozódj biztosítód honlapján!

Szabályozói változások

2020-tól érvényben van a Magyar Nemzeti Bank mint felügyelő hatóság ajánlása a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) létrehozására vonatkozóan. Ma már 9 hazai biztosító kínál ilyen standardizált lakásbiztosítást, ezek összehasonlítását akár a MNB oldalán is elvégezhetjük. Ezzel az ajánlással a jegybank a fogyasztóbarát hitelek mintájára kívánt lehetőséget teremteni a lakosság számára, hogy egyszerűen és átlátható módon választhassanak nekik megfelelő terméket a piacon.

Ötödik átgondolandó feladat: Így már könnyedén eldönthetjük, hogy a jelenlegi biztosításunk vagy éppen egy MFO termék a megfelelő a számunkra. Arra is van mód, hogy a jelenlegi biztosítódnál válaszd az MFO biztosítást.

Fontos: A hagyományos lakásbiztosításokat az évforduló előtt legkésőbb 30 nappal mondhatod fel! Ha elmulasztod ezt a dátumot, úgy felmondás esetén a biztosítónak jogában áll a teljes éves díjat követelni rajtad. Kivétel ez alól, ha MFO lakásbiztosítást kötsz, ott rugalmasabbak a felmondási szabályok.

Lelki béke

Talán a legfontosabb ok arra, hogy miért is fontos rendszeresen áttekinteni és frissíteni a lakásbiztosítási szerződésedet, az a lelki békesség. A tudat, hogy megfelelő biztosítással rendelkezel a váratlan események esetére, csökkentheti a stresszt és a szorongást. És persze biztosítja, hogy egy esetleges katasztrófa esetén ne kelljen a nulláról újraépítened az életed.

Összességében elmondható, hogy a lakásbiztosítási szerződés egy dinamikus eszköz, amelynek rendszeres figyelmet kell szentelni annak érdekében, hogy hatékonyan működhessen. Ahogyan az életed alakul, úgy kell a biztosítási szerződésednek is „alkalmazkodnia” annak érdekében, hogy megfelelően védve légy a lehetséges kockázatok esetére. A lakásbiztosítási szerződésed rendszeres áttekintése és frissítése befektetés a biztonságodba, és azoknak a szeretteidnek a jólétébe, akik fontosak számodra.

Ötlet
Vegyél részt a Bankmonitor Biztosítási Detektív akcióban, és kérd tanácsadóink segítségét a meglévő biztosításaid felülvizsgálatában!
Hirdetés
Hirdetés