Felmondhatja a biztosító az életbiztosításomat azért, mert öregszem?

Felmondhatja a biztosító az életbiztosításomat azért, mert öregszem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-19
 

Ha fiatalon vásárolsz egy életbiztosítást a családod védelmében, az olcsóbb, mintha ezt később, idősebb korodban tennéd meg. A díj a tartam során a legtöbb konstrukció esetében nem változik, csak ha te is akarod. Minél öregebb vagy annál nagyobb kockázatot jelentesz a biztosító számára. Körbejárjuk miért éri meg fiatalon megvenni a biztonságot.

Életbiztosításra vonatkozó szabályok

A biztosítók, ahogy Európában mindenhol, Magyarországon is nagyon szigorú szabályok szerint dolgoznak. A legfontosabb szempont az ügyfelek érdekeinek védelme, amelyek a Felügyelet (MNB) kőkeményen ellenőriz. A Ptk. egyértelműen szabályozza azt, hogy az életbiztosítási szerződés nem mondható fel a biztosítók részéről, amely alól egyetlen kivétel a biztosítási kockázat súlyos növekedése. Ebbe a kategóriába nem tartozik bele a biztosítási tartam során történő egészségi állapot romlása, vagy az életkor növekedése. Vagyis az a biztosító, akivel szerződést kötsz nem növelheti a tartam alatt a biztosítás díját és nem mondhatja fel a szerződést csak azért, mert az egészségi állapotod megváltozott, vagy mert öregebb lettél.

Hirdetés

Hirdetés

Mikor vásárolj életbiztosítást?

Az életbiztosítási szerződés hossza lehet meghatározott tartamra vagy akár egész életre szóló is. A meghatározott tartam akkor jön szóba általában, ha van egy bizonyos életkor amikor kiemelten fontos a számodra a család védelme. A biztosítási szerződés megkötését általában a családalapítás és a gyermekvállalás indítja el. Az utódok megszületése után a biztosítási védelem felértékelődik. Ilyen esetben a biztosítási tartam a gyermekek nagykorúvá válásáig tarthat. Lehet olyan időszak is az életedben, amikor a munkavállalás fokozott stresszel vagy túl sok utazással jár. Ilyen időszakokat szintén érdemes biztosítással levédeni, ezzel gondoskodhatsz saját magad és a család nyugalmáról is.

Hogyan alakulnak a díjak?

Fiatalabb életkorban a biztosítási díjak jóval alacsonyabbak

Az alábbi példában ugyanazt az életbiztosítási szerződést vásárolnák meg különböző életkorú biztosítottak. A biztosítás időtartama 25 év, a biztosítási összeg 10 millió forint minden esetben. Abban az esetben, ha nem akarod a biztosításodat indexálni, a díj és a biztosítási összeg folyamatosan ugyanaz marad.

Egy kockázati életbiztosítás díja különböző életkorokban

Az életkor előrehaladtával egyre drágábban tudnánk kötni új biztosítást

A biztosítás díja 40 éves korban már több, mint kétszerese, 50 éves korban több, mint háromszorosa a 20 éves korinak. Minél idősebbek vagyunk annál nagyobb kockázatot jelentünk biztosítási szempontból.

Ha az életbiztosításodat kiegészítőkkel szeretnéd teljeskörűvé tenni, ott ugyanez az elv érvényesül: magasabb életkorban a kiegészítők ára is magasabb. Ha azt életbiztosítást hitelfedezeti céllal kötöd meg, akkor is ugyanez a helyzet, hiszen a hitelfedezeti életbiztosítás is egy kockázat életbiztosítás, csak az elsőszámú kedvezményezett a bank.

Kalkulátorunk segítségével te is kiszámolhatod, hogy milyen díjat kellene fizetned egy életbiztosítási szerződésért a te életkorodban.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Mikor nem fizet a biztosító?

Az életbiztosítási szerződések a biztosítók részéről nem mondhatók fel, csak a kockázat súlyos növekedésével, de ha ilyen helyzet áll elő, a biztosítási összeget nem kötelesek kifizetni. A biztosítási feltételekben általában található két olyan fejezet, amelyre érdemes ezzel kapcsolatban odafigyelni. Ezek a mentesülés és a kockázatkizárás. Ezekben a fejezetekben olvasható, hogy melyek azok a kockázatok, amelyek a biztosító kalkulációjában nem vesznek részt, ezért kizárják őket.

Mentesülés

Általánosságban a biztosítók mentesülnek, vagyis nem fogják kifizetni a biztosítási összeget, ha a haláleset oka öngyilkosság, vagy a biztosított által elkövetett bűncselekmény következménye, vagy a biztosított halálát a biztosítási szerződés kedvezményezettje okozta szándékosan.

Kockázatkizárás

A biztosítók általában kizárják az olyan eseményeket, vagyis nem fizeti ki a biztosítási összeget, ha a haláleset összefüggésben áll radioaktív sugárzással, harci cselekményekben való részvétellel vagy HIV fertőzéssel.

Összefoglalás

Az életbiztosítási szerződés megkötése előtt érdemes megismerni a biztosításra vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy tudd, mit veszel, milyen feltételei vannak a biztosítási összeg kifizetésének, ha majd szükség lesz rá. A családod biztonsága érdekében ezt meg kell tenned, mielőtt aláírsz egy hosszútávú szerződést. A piacon nagyon sok biztosítási termék van, amelyek közül nem egyszerű kiválasztani azt, ami neked leginkább megfelel. Ebben tudnak segíteni a Bankmonitor tanácsadói, akikhez bátran fordulhatsz kérdéseiddel.

Hirdetés
Hirdetés