Felrobbantotta az árfolyamot a merénylő – Az a baj, szó szerint!

Felrobbantotta az árfolyamot a merénylő – Az a baj, szó szerint!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-10 Frissítve: 2021-08-06
 

A fekete hattyúk vagyis a teljesen váratlan események szorosan hozzátartoznak az életünkhöz és ez alól a részvénypiacok sem jelentenek kivételt. A közelmúltban éppen egy megdöbbentő esetről hallhattunk, amikor egy merénylő azért hajtott végre robbantást, hogy a befektetésének az árfolyama a számára a kedvező irányban alakuljon.

Mi történt pontosan?

Az utóbbi időben sajnos igencsak megsokasodtak a különböző merényletekről szóló hírek, azonban ezek között egy igazi kakukktojást is felfedezhetsz. Ez pedig a dortmundi robbantás, amelynek indítékai igazán meghökkentőnek hangzanak. Most derült ki, hogy az elkövető pusztán azért robbantott, hogy ezzel nyereséget szerezzen a tőzsdén, ugyanis a futballcsapat részvényeiben ült.

Mit jelent ez magyarul?

A fenti esemény tökéletes alapot adna egy film cselekményéhez is, hiszen kevesen gondolnák, hogy valaki azért robbant, hogy ezzel a számára kedvező irányba terelje az árfolyamot. Pedig az elkövető komolyan eltervezte a merényletet, és egy csomag a Borussia Dortmund részvényre szóló eladási opciót vásárolt. Így a nyereség eléréséhez az árfolyam esése lett volna a kedvező…

Persze befektetői szempontból nem is a konkrét esemény érdekes, hanem, hogy olykor bizony a lehetetlen is bekövetkezik. Ezeket hívjuk fekete hattyúnak, amelyek egyszerűen olyan események, aminek nagyon kicsi esélyt tulajdonítunk, a hatásuk mégis óriási. Távolinak tűnik, de emlékeidből felidézheted még a 2008-as Lehman csőd esetét is, ami szikra volt a pénzügyi válsághoz. Gyakorlatilag az intő jeleket mindenki látta, de a bili kiborulásáig mindenki szilárdan hitte, hogy nem lesz baj.

A mostani részvényláz, vagy éppen a kriptodeviza (Bitcoin és ezer másik társa) őrület közepette is érdemes ezen elgondolkodnod. Az meglehet, hogy egy darabig még a tőzsdék is jól fognak muzsikálni, de ha kifogy a muníció, akkor már sok befektető bajban lehet. Az egyedi baljóslatú események pedig mindig ott vannak a levegőben (kínai gazdaság helyzete, újabb európai választások), ráadásul van, amit még csak számba sem lehet venni.

A kriptodevizák is olyanok, amelyek egyre inkább a köztudatba kerülnek, és egyre többen nyitnak számlát is. Gyakorlatilag ma már a sufni kriptobányászok sem okoznak meglepetést, lehet éppen a szomszéd is a virtuális ásót magához ragadta. A végét nem lehet látni a sztorinak, de a kockázatokkal tisztában kell lenni. A jelek szerint bármikor elértéktelenedhet a „digitális arany” is…

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

A fenti példák azt akarják erősíteni, hogy légy tudatában annak, hogy mit is jelent a befektetéseknél a kockázat. El kell fogadni, hogy bármikor előfordulhat olyan helyzet, hogy egy korábban jónak tűnő sztori is bebukik, nagy veszteségeket okozva.

Arra kell törekedned, hogy az egyedi befektetések által jelentett kockázatot megoszd, vagyis ne rakj fel mindent egy lapra. Emellett kisebb összegekkel érdemes olyan „befektetési csomagot” vásárolni, amely már eleve több befektetést tartalmaz. Tipikusan ilyen egy abszolút hozamú, vegyes, részvény befektetési alap.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés