Fontos üzenet a kis cégeknek – Sok pénz lesz az olcsó és kiszámítható hitelezésre

Fontos üzenet a kis cégeknek – Sok pénz lesz az olcsó és kiszámítható hitelezésre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-02 Frissítve: 2022-11-11
 

Alapvetően átalakul a közeljövőben a mikró-, kis- és középvállalkozások hitelezése. A meglévő piaci hitelekre kamatstopot vezetnek be, amivel párhuzamosan jelentős összeget különítenek el arra, hogy a következő években kiszámítható feltételek mellett olcsó hitelhez jussanak a hazai kis cégek.

A változások a meglévő és a jövőben folyósításra kerülő hiteleket is érintik. A korábban bejelentettek szerint a meglévő változó kamatozású vállalkozói hitelekre november 15-étől kamatstopot vezetnek be 2023. júliusáig. Ezzel párhuzamosan folytatódik a Széchenyi Kártya Program is. Az időközben megjelent rendeletekből az is kiderül, hogy hosszabb, több éves távon számíthatnak a hazai kkv-k azzal, hogy tevékenységükhöz olcsó, kiszámítható forrás áll majd rendelkezésre.

Hirdetés

Hirdetés

Sapka a változó kamatozású vállalkozói hitelekre

A kamatstop azoknak a cégeknek jelent majd jelentős könnyítést, amelyek jelenleg piaci hitellel rendelkeznek. Ahogy arról már beszámoltunk az október 26-i Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kamatstop a változó kamatozású piaci feltételekkel nyújtott vállalkozói forint hitelekre, lízingszerződésekre lesz érvényes, de kiterjed az azonos feltételekkel folyósított refinanszírozási hitelekre is. Ezeknek a kölcsönöknek a kamata referenciakamathoz, jellemzően a Bubor-hoz kötött: az ügyleti kamatot referenciakamat plusz kamatprémium összege adja.

A kamatstop úgy érvényesül, hogy ezeknek a hiteleknek a kamatát november 15-től a Bubor 2022. június 28-ai értékét alapul véve határozzák meg. Ennek alapján árazódik át a hitel. Az 1, 3, 6, 12 havi Bubor fixingek az idén október végén már 16,79-16,39 százalék között mozogtak, tavaly június végén ugyanakkor a mutatók még 7,32-8,68 százalék körül jártak. A kamatstop bevezetésével 7-9 százalékponttal csökkenhet tehát aktuális ügyleti kamatuk. (Ezeknek a kölcsönöknek a kamata jelenleg már 20 százalék, illetve e szint fölött volt, a kérdéses hiteleknél ugyanis a kamatprémium – az ügyleti kamat megállapításában szerepet játszó másik tényező –  1-8 százalék között alakult.)

A kamatstop november 15-én automatikusan érvénybe lép – nem kell külön kérni -, és a megjelent rendelet szerint június végéig lesz érvényben. Az intézkedés az összes érintett hitelre kiterjed függetlenül attól, hogy a kölcsönöknek mikor lesz, volt a kamatfordulója.

Karcsúbb lesz, de folytatódik a Széchenyi Kártya Program

Azt is közölték már, hogy miként folytatódik a Széchenyi Kártya Program. A kamat 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi 5 százalék lesz a héten a gazdaságfejlesztési minisztérium honlapján megjelent közlemény szerint. A portfolióban pedig januártól 6 termék marad:

 • folyószámlahitel
 • likviditási hitel
 • mikrohitel (ezt kisebb, akár induló cégek is igényelhetik)
 • Széchenyi Turisztikai Kártya
 • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel
 • energiahatékonysági fejlesztéseket támogató Széchenyi Zöld Beruházási Hitel.

A közleményben kiemelték azt is, hogy Széchenyi Kártya Program kulcsszerepet játszik majd a kormány által bejelentett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban is. A résztvevő vállalatok számára ugyanis lehetőség van arra, hogy az energiahatékonysági beruházásaikat a kedvező, 5 százalékos kamat mellett elérhető Széchenyi Zöld Beruházási Hitel segítségével hajtsák végre. (A beruházáshoz a pályázat keretében 15 százalék önerőhozzájárulást is kapnak a pályázaton nyertes cégek.)

Jelentős összeget biztosítanak a kamattámogatására

Megjelent a héten a kormányrendelet is a Széchenyi Kártya Program keretében meghirdetésre kerülő hitelekhez szükséges források biztosításáról. Eszerint Széchenyi Kártya Programra 2023. évben 58,95 milliárd forintot különítenek el. Emellett  meghatározták a Széchenyi Kártya Program intézményi kezességi díjtámogatás feladatok terhére vállalható kötelezettség mértékét a 2024–2038 közötti évekre is az alábbiak szerint

 • 2024. évre vonatkozóan a felső korlát 160,7 milliárd forint,
 • 2025. évre 122 milliárd forint,
 • 2026. évre 68 milliárd forint,
 • 2027. évre 51,5 milliárd forint,
 • 2028–2038. évek évi 33 milliárd forint.

Azt, hogy ilyen hosszú távon rendezték a forrás biztosítását megnyugtató lehet a hitelek folyósításában közreműködő hitelintézeteknek, hiszen a Széchenyi hitelek végig fix kamatozású kölcsönök, a kamattámogatást a hitel lejáratig biztosítani kell.

A részletekre még várni kell

A fentebbiek alapján erős az elkötelezettség arra, hogy a hazai kisebb cégek is kiszámítható és olcsó forrással finanszírozhassák tevékenységüket, fejlesztéseiket. A részletek azonban egyelőre nem ismertek.

Jelenleg a Széchenyi Kártya Program MAX fut, ám ennek feltételeit az esztendő végéig hirdették meg – eddig az időpontig aláírt hitelszerződéssel kell rendelkeznie azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a jelenleg fix, évi 0,5-3,5 százalékos kamattal, plusz évi 2 százalékos kezelési költséggel kínált kölcsönöket fel kívánják venni. Mivel a kölcsönök elbírálásának időigénye egyszerűbb konstrukcióknál is 4-6 hét, akik még az idén hozzá szeretnének jutni ehhez a kedvezményes hitelhez, mielőbb be kell, hogy adják hitelkérelmeiket.

Kalkulálj
Nézd meg mennyi Széchenyi hitelt kaphat a céged! Használd ehhez a Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorát.
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  Hirdetés
  Hirdetés